Δυο νέα έργα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), για την Ημαθία, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.

Τα έργα είναι:

«Αναβάθμιση Δικτύου Υδρευσης Δήμου Πλατέως Νομού Ημαθίας» με προϋπολογισμό 3.080.000 ευρώ. Η πρόταση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εννέα συστημάτων επεξεργασίας νερού με φυσική μέθοδο (αερισμός- φίλτρανση – προσρόφηση), που θα εγκατασταθούν πλησίον των αντίστοιχων υδατόπυργων του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πλατέος, για την απομάκρυνση επιβλαβών ιόντων όπως αρσενικού, μαγγανίου, σιδήρου αμμωνιακών κτλ. από το νερό του δικτύου ύδρευσης, προκειμένου οι συγκεντρώσεις των ιόντων μετά την επεξεργασία του νερού να είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων που καθορίζει η Κ.Υ.Α.

Δ.Ε.Υ.Α. Νάουσας: «Υδροδότηση ορεινών οικισμών Δήμου Νάουσας» με προϋπολογισμό 960.400 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την εγκατάσταση αγωγών μεταφοράς νερού σε συνολικό μήκος 16.703 μέτρων, οι οποίοι τροφοδοτούνται κατά βάση από την πηγή Καραμπουρνάρι και δευτερευόντως από την πηγή Κουτσούφλιανης. Προβλέπεται η τοποθέτηση αγωγών κατάλληλης διαμέτρου σε βάθος 1 μ. Το σύνολο των αγωγών θα εγκατασταθούν παραπλεύρως και κατά μήκος υφιστάμενων δασικών δρόμων (τρακτερόδρομων, χωματόδρομων και ασφαλτόδρομων). Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευή ημιυπόγειας δεξαμενής νερού από σκυρόδεμα χωρητικότητας 200 κ.μ. πλησίον του οικισμού Άγιος Παύλος. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και τοποθέτηση αντλιοστάσιου δυναμικότητας 30 κ.μ./ώρα δίπλα στην υφιστάμενη δεξαμενή (ημιυπόγεια, από σκυρόδεμα) χωρητικότητας 100 κ.μ. που είναι κατασκευασμένη λίγα μέτρα κατάντι της πηγής Κουτσούφλιανης, για τη μεταφορά νερού κατά τους θερινούς μήνες προς την υφιστάμενη δεξαμενή στο Παλαιοχώρι. Το αντλιοστάσιο θα εγκατασταθεί εντός μικρού οικίσκου και θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «οι εντάξεις έργων που αφορούν στη διαχείριση και διανομή πόσιμου νερού στην Κεντρική Μακεδονία είναι πολύ σημαντικές στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει τόσο η Πολιτεία, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βελτιωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού που διατίθεται σε κατοίκους και επισκέπτες των επτά νομών, αλλά και για να αποκτήσουν όλες οι περιοχές επάρκεια. Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς ανταποκρίθηκαν στη σχετική ανοιχτή πρόσκληση και υπέβαλαν σειρά προτάσεων για τη χρηματοδότηση έργων από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013, με αποτέλεσμα να εντάσσονται διαρκώς έργα, τα οποία είναι σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών, για τη δημόσια υγεία και για την προστασία του νερού, που όλοι γνωρίζουν πόσο πολύτιμο είναι. Στο τέλος της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου πιστεύουμε πως τα ολοκληρωμένα αυτά έργα θα έχουν διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες υδροδότησης σε σχεδόν το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. Προτεραιότητα έχει δοθεί στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων ποιότητας και επάρκειας του νερού σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε επιτέλους να αποκτήσουν καθαρό πόσιμο νερό και να το διαθέσουν ορθολογικά, με περιορισμό των διαρροών και απωλειών σε χιλιάδες κατοίκους. Το σύνολο των έργων συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης».