Κάθε φορά που η Κυβέρνηση νομοθετεί έναν νόμο, κατά την προσφιλη της τακτικη, δημιουργει έναν τεραστιο τεχνητο θορυβο γυρω από το θεμα, υποβοηθουμενη και από ωρισμενα  ΜΜΕ,ώστε να συκοφαντηθει η εκαστοτε συγκεκριμενη ομαδα εργαζομενων στην συνειδηση της κοινωνίας, ώστε πιο ανωδυνα να περασουν τα οποιαδηποτε μετρα ,που τελικα θα βλαψουν ολοκληρη την κοινωνια.

Εξ  αλλου αυτην την γνωριμη τακτικη χρησιμοποιησε και ο ιδιος ο κ.Παπανδρεου δυο χρονια πριν, διασυροντας έναν ολοκληρο λαο στην Ευρωπη και όχι μόνο,για να δικαιολογηθουν μια καταιγίδα αντιλαικων μέτρων για τη σωτηρία της Χωρας,όπως ειπαν, αλλα που σημερα είναι φανερο ότι ειχαν μια διαφορετικη στοχευση.

Αυτό βεβαια δεν σημαινει ότι στο τομεα του φαρμακου δεν υπαρχουν προβληματα ,υπερβολες,παθολογιες που θα πρεπει αμεσα να αντιμετωπιστουν.

Ας παρουμε όμως τα πραγματα από την αρχη και ας προσπαθησουμε να ξετυλιξουμε το ‘κουβαρι΄ που λεγεται Φαρμακο-Φαρμακευτικη δαπανη στην Ελλαδα.

–          Η φαρμακευτικη δαπανη στην Ελλαδα είναι εξαιρετικα υψηλη συμφωνα με στοιχεια του ΟΟΣΑ.Οι δαπανες για τα φαρμακα φθανουν στη χωρα μας το 25% του συνολου των δαπανων υγειας και η Ελλαδα συγκαταλεγεται αναμεσα στις 2-3 χωρες με την υψηλοτερη κατά κεφαλη δαπανη παγκοσμιως,ενώ υπηρξε ραγδαια αυξηση την τελευταία  10τια.

–          Τα γενοσημα φαρμακα υπαρχουν στη χωρα μας εδώ και μια 20τια.Χαρακτηριζοταν στο παρελθον ΄φασον’και ο γιατρος  που τα χορηγουσε ΄φασονιστας’.Αρα είναι πολύ υποκριτικος σημερα ο υπουργος και τα διαφορα ΜΜΕ να μιλουν με τοσο απαξιωτικο τροπο για τους γιατρους ότι δηθεν σαμποταρουν την χορηγηση των γενοσημων ,λογω των διασυνδεσεων τους με τα μεγαλα  συμφεροντα ,όταν πριν λιγο καιρο  ηταν υποτιμιτικο για έναν γιατρο να χορηγησει ΄φασον’

–          Είναι αληθεια ότι ο σκοπος του εφαρμοστικου νομου είναι η παση θυσια μειωση της φαρμακευτικης δαπανης κατά 1 δις.με στοχευση την μεγαλυτερη συμμετοχη των πολιτων στα φαρμακα και πιθανοτατα την προετοιμασια  του εδαφους για εισαγωγη αβεβαιης ποιοτητας φαρμ.σκευασματων στη χωρα μας.

–          Χωρις να αποσιωπονται οι πραγματικες ευθυνες μεριδας γιατρων που συνεβαλαν στην υπερκαταναλωση των φαρμακων,η κυρια αιτια του φαινομενου αυτου είναι το κομματικο-πελατειακο κρατος που χτιστηκε σε ολες τις δομες της Υγειας και δημιουργησε ένα πλαισιο λειτουργιας με κυρια χαρακτηριστικα την διαπλοκη και την ατιμωρησια.Οι πρωτοι διδαξαντες,χωρις ποτε να ελεγχθουν ηταν τα στελεχη των εκαστοτε κυβερνησεων σε θεση ευθυνης,που τοποθετηθηκαν για να ΄φυλαττουν θερμοπυλες’΄.Το ιδιο πραγμα συνεβη και με τις συνταξεις –μαιμουδες που αθροα ΄χορηγηθηκαν΄΄από το ιδιο αυτό συστημα τα τελευταια 20 χρονια που λεγεται συστημα  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-ΚΟΜΜΑ-ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ-ΚΟΥΚΙΑ-ΡΟΥΣΦΕΤΙ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ που σαν καρκινος κατεφαγε την σαρκα της Ελλαδας.

Η  Δημοκρατικη Αριστερα υποστηριζει την αναγκη εφαρμογης ενός συστηματικου σχεδιου για την εξυγιανση και εξορθολογισμο του ολου κυκλου παραγωγης,εμποριας και χρησης του φαρμακου στην Ελλαδα.Γνωμονας για ένα τετοιο σχεδιο οφειλει να είναι η απροσκοπτη εξασφαλιση στους ελληνες πολιτες των φαρμακων που εχουν αναγκη και η παταξη της σημερινης υπερκαταναλωσης.

Αυτό δεν γινεται με  οριζοντιες περικοπες, αλλα χρειαζονται ουσιαστικες τομες στην λειτουργια των θεσμων και ρηξη με κυκλους ανομων συμφεροντων,με πρακτικες διαπλοκης και κυριως με την κυριαρχια του πελατειακου κρατους.

Ειδικοτερα:

–          Η αυξηση χορηγησης των γεννοσημων φαρμακων[αντιγραφα μετα την ληξη της περιοδου πατεντας] είναι απολυτως απαραιτητη όπως συμβαινει και σε άλλες χωρες της Ευρωπης.Ωστοσο για να μην υπαρξουν νεες στρεβλωσεις απαιτειται να εξασφαλιζεται ότι: θα πληρουν τις απαραιτητες προυποθεσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ,ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ[βιοδιαθεσιμοτητα,βιοισοδυναμια] και ότι θα διατιθενται σε χαμηλες τιμες.Αρα απαιτειται δεσμη μετρων και σημαντικες τομες ώστε να καταστει δυνατη η συνεχης διεξαγωγη επιστημονικα αξιοπιστων ελεγχων επι της ποιοτητας,της ασφαλειας και της αποτελεσματικοτητας των γενοσημων φαρμακων προκειμενου η χρηση τους να συμβαλει στην καλυψη των αναγκων των ελληνων πολιτων,στη μειωση της φαρμακευτικης δαπανης και την ενδυναμωση της εθνικης φαρμακοβιομηχανιας.

–          Η συνταγογραφηση της ΄΄δραστικης΄΄ουσιας σημερα. Στα πλαισια της πολιτικης των καταστροφικων περικοπων για την υγεια

–          Στην αδυναμια υπαρξης ελεγχτικων μηχανισμων για την επιβεβαιωση της θεραπευτικης αξιας και της παρακολουθησης της ασφαλειας τους

–          Στην αναγκη  ΄τυφλης΄ χρησης του φθηνοτερου φαρμακου

 

Θα οδηγησει στην πληρη υποβαθμιση της φαρμακευτικης περιθαλψης που με την κατευθυνομενη και υποχρεωτικη χρηση του φτηνοτερου φαρμακου θα εχει τραγικες  συνεπειες στην υγεια των ελληνων πολιτων.

Θα ανοιξει τον δρομο για την εισαγωγη φαρμακευτικων ουσιων αμφιβολου προελευσης,ασφαλειας και αποτελεσματικοτητας

Και θα οδηγησει στην πληρη καταρρευση της ελληνικης φαρμακοβιομηχανιας με ότι αυτό συνεπαγεται αυτην την στιγμη για την ελληνικη κοινωνια.

Τα ζητηματα που αφορουν το φαρμακο στη χωρα μας είναι εξαιρετικα σοβαρα και απαιτουν αμεση λυση.Δεν υπαρχει θεση για τυφλες περικοπες,για αποσπασματικες λυσεις και για ερασιτεχνισμους.Χρειαζεται αμεσα η διατυπωση και η εφαρμογη ενός σχεδιου για τη εξυγιανση και τον εξορθολογισμο του κυκλου παραγωγης-εμποριας και χρησης των φαρμακων στην ελλαδα

 

Τσαπαρόπουλος Πέτρος

Ιατρός καρδιολόγος

Μέλος της συντονιστικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Βέροιας