Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με το αίτημα του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας για την αναβάθμιση, στελέχωση, ενίσχυση εξοπλισμού του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων και ιδιαίτερα για την ίδρυση Αγροτικού Λυκείου Δενδροκομίας στην πόλη της Νάουσας.

«Στην τρέχουσα οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος, η επιστροφή στην αγροτική οικονομία είναι επιβεβλημένη. Κι αυτό, φυσικά, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από την εκπαίδευση», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, που εκφράζει τη στήριξη τόσο της Περιφέρειας όσο και της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας στο αίτημα του Δήμου για την ίδρυση του Αγροτικού Λυκείου στην πόλη της Νάουσας.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης τονίζει τους οικονομικούς, αλλά και ιστορικούς και παραδοσιακούς λόγους που υπαγορεύουν την ίδρυση Αγροτικού Λυκείου Δενδροκομίας στη Νάουσα, η οποία πλήττεται από υψηλότατη ανεργία και αποβιομηχάνιση. «Μια τέτοια απόφασή σας θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, θα εναρμονίσει την εκπαίδευση με την παραγωγή, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, θα βελτιώσει τεχνολογικά τη γεωργική εκμετάλλευση», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Δ. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, με την παρούσα επιστολή θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στο αίτημα του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας για την αναβάθμιση, στελέχωση, ενίσχυση εξοπλισμού του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων και ιδιαίτερα για την ίδρυση Αγροτικού Λυκείου Δενδροκομίας στην πόλη της Νάουσας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο αίτημα, την ώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη να επιστρέψει στην πρωτογενή παραγωγή. Στην τρέχουσα οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος, η επιστροφή στην αγροτική οικονομία είναι επιβεβλημένη. Κι αυτό, φυσικά, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα της ανεργίας, μπορεί να θέσει τα θεμέλια για την αξιοποίηση του πλούτου που διαθέτει η Νάουσα αλλά και ολόκληρη η χώρα και, κατά συνέπεια, αποτελεί μία καθαρά αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουν το αίτημα του Δήμου για την ίδρυση του Αγροτικού Λυκείου στην πόλη της Νάουσας για πολλούς λόγους. Η συγκεκριμένη πόλη της Μακεδονίας βιώνει εδώ και αρκετά χρόνια τις αρνητικές συνέπειες της αποβιομηχάνισης και της υψηλής ανεργίας, που υπερβαίνει το 40%. Η Νάουσα έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στην Αμπελουργία και τη δενδροκαλλιέργεια. Και ιστορικοί λόγοι υπαγορεύουν την ίδρυση Αγροτικού Λυκείου Δενδροκομίας στη Νάουσα. Το εμπόριο νωπών οπωροκηπευτικών είναι η πιο σημαντική πηγή εσόδων για τον πληθυσμό. Η Νάουσα πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ το Αγροτικό Τεχνολογικό Λύκειο μπορεί να υπάρχει συμπληρωματικά με το Ινστιτούτο. Τέλος, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ότι η Νάουσα βρίσκεται στην κοιτίδα του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να ανταποκριθείτε στο αίτημα της κοινωνίας της Νάουσας και να προχωρήσετε στην ίδρυση Αγροτικού Λυκείου καθώς και να στηρίξετε το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων. Μια τέτοια απόφασή σας θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, θα εναρμονίσει την εκπαίδευση με την παραγωγή, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, θα βελτιώσει τεχνολογικά τη γεωργική εκμετάλλευση.

 

Με τιμή,

 

 

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Διονύσης Ψωμιάδης»