Ο Υφυπουργός Εσωτερικών στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Ημαθίας για την εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

 

Την επιτακτική ανάγκη να επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και να καταθέσει μια νέα πολιτική πρόταση – διακήρυξη, στο πλαίσιο της εκλογής νέου Προέδρου, ικανής να απαντήσει στο καίριο ζητούμενο εξόδου της χώρας από την κρίση, διατύπωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, σε σχετική ομιλία του στη χθεσινή  Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του κόμματος, που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Αιγές – Μέλαθρον».

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας Αστέριος Παπαστεργίου, παρούσης και της Θούλης Σιδηροπούλου, Μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γραμματέας αρχικά μίλησε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ της 18ης  Μαρτίου για την εκλογή νέου Προέδρου και ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό, θα ψηφίσουν οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ειδικότερα στην Ημαθία, ελήφθη απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, η οποία ωστόσο θα οριστικοποιηθεί, εντός της εβδομάδας. Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι γενικότερα θα στηθούν κάλπες στις πρωτεύουσες των Καλλικρατικών Δήμων αλλά και όποια οργάνωση αξιολογεί και εκτιμά ότι πρέπει να στηθούν κάλπες και σε πιο τοπικό επίπεδο, το αίτημα θα τεθεί προς συζήτηση. Στη συνέχεια έκανε μια «χαρτογράφηση» του τοπίου της κορυφούμενης κρίσης χρέους, μιλώντας για το ρόλο που κλήθηκε να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ στη διετή κυβερνητική του θητεία, και ακολούθως το λόγο έδωσε στον Υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, που ωστόσο έγινε από την αρχή της εισήγησής του αποδέκτης κριτικής και διαμαρτυριών αρκετών εκ του ακροατηρίου της διαδικασίας.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

«…Αν νομίζει κάποιος ότι δεν έχουμε συναίσθηση τι ψηφίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια, μας αδικεί πολύ. Δε θέλουμε να σώσουμε τους εαυτούς μας…», ήταν τα πρώτα λόγια του Υφυπουργού Εσωτερικών, που πριν ξεκινήσει την εισήγησή του, δέχτηκε το ερώτημα γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τελικά … «δεν τα πήρε από τους έχοντες και κατέχοντες». Ο κ. Κουκουλόπουλος επί του συγκεκριμένου ερωτήματος είπε ότι δεν είναι δευτερεύον αυτό που ζητούσε ο λαός, να «μπουν μέσα» δηλαδή αυτοί που «τα φάγανε», και ας μην έλυνε αυτό το έλλειμμα αλλά θα ικανοποιούσε, όπως είπε, το κοινό αίσθημα περί δικαίου. «…Έχει ασφαλώς σημασία το ποιοι βγάλανε λεφτά στο εξωτερικό. Όλα όμως τα ερωτήματα του λαού δυστυχώς μένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα. Δε διαφωνώ μαζί σας σε αυτό…», είπε επί λέξει και συνέχισε στον κύριο κορμό της εισήγησής του:

«…Δύο ερωτήματα πλανώνται στην ελληνική κοινωνία και σε αυτή την αίθουσα:

Που σταματάει η περιπέτεια, αν υπάρχει προοπτική, πως αυτή περιγράφεται με δεσμευτικό λόγο και ποιο το νόημα ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ, ποιος ο ρόλος του και τι τελικά μας ενώνει. Το παρελθόν που μας ενώνει είναι πάντα μια καλή αφετηρία, γιατί πηγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα από το παρελθόν για όλους μας. Δεν μας ενώνουν όμως μόνο οι κοινοί αγώνες του παρελθόντος αλλά και η κοινή απάντηση στο πρώτο ερώτημα, που είναι και το αγωνιώδες για την προοπτική του τόπου. Αν μπορούμε να δώσουμε απάντηση έχουμε και λόγο ύπαρξης…».

Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναπτύσσοντας το σκεπτικό του τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ώρα να κάνει μια νέα πολιτική διακήρυξη, όχι λόγω του ότι αλλάζει ηγεσία αλλά λόγω του ότι  απευθύνεται σε μια τελείως διαφορετική κοινωνία από αυτή πριν δύο χρόνια. «…Αυτή η αλλαγή χαρακτηρίζεται από ριζικές ανατροπές. Πρέπει να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει, ειδάλλως δεν μπορεί να συγκροτηθεί νέα πρόταση, ούτε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτούς που μας έφεραν μέχρι εδώ. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στη θεμελίωση μιας νέα Ελλάδας σύγχρονων και σίγουρων θεμελίων. Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα θέλει μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση που θα την κρατάει σε Ευρωπαϊκή τροχιά. Και για να το κάνει αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει το ίδιο σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με πρώτη αρχή του τη Δημοκρατία…», είπε για το θέμα.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Στη συνέχεια ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη κομματικής αυτογνωσίας και αυτοκριτικής. «…Να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε και που πατάμε. Να καταλάβουμε τι έχει να κάνει με δικές μας ευθύνες, με την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, τι ακριβώς χρεοκόπησε στην Ελλάδα. Εάν δεν κοιταχτούμε όλοι μαζί στον καθρέφτη δε θα βγάλουμε σωστά συμπεράσματα. Παραμονεύει ο κίνδυνος της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης, ο κίνδυνος να δικαιωθούν αυτοί που μας παρέδωσαν έλλειμμα 36 δις ευρώ και ακολούθησαν μια καταστροφική κυβερνητική πενταετή πορεία. Ο καθένας, σε όποια κοινωνική τάξη και ιδιότητα κι αν ανήκει μπορεί να καταλάβει ότι εισπράτταμε 50 και ξοδεύαμε 75, αυτή τη χώρα μας παρέδωσε η δεξιά.
Μας επιβλήθηκε παράλληλα, από έναν συσχετισμό του παραλόγου των νέο – φιλελεύθερων ευρωπαϊκών σχημάτων,  να αποκαταστήσουμε αυτή την εικόνα της χώρας σε δύο μόλις χρόνια. Το ζήσαμε το πρόβλημα στη βουλή και δεν ήμασταν άφωνοι και άπραγοι, όπως κυκλοφορεί. Ζητούσαμε εναγωνίως να μην υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα με τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γιατί παραμόνευε η ύφεση που ο καθένας περίμενε…», ήταν τα λόγια του Υφυπουργού.

 

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  

«…Τεράστιες είναι οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος από κάτω προς τα πάνω, όλο και μεγαλύτερες. Πρέπει να πούμε όχι στην ισοπέδωση, να μην οδηγηθούμε στις σειρήνες που επαγγέλλονται επιστροφή στο παρελθόν, σε αυτούς που λένε ότι θα κυβερνήσουν καλύτερα.  Η Ελλάδα σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση ήταν σε δυσμενή θέση όχι μόνο γιατί υπήρχε αρνητικός συσχετισμός με την λογική της τρέλας που επικρατεί στην Ευρώπη. Αλίμονο αν για ακόμη μια φορά κάνουμε το ιστορικό λάθος να  μεταθέσουμε αλλού δικές μας ευθύνες. Έζησα από κοντά το σκληρό αγώνα των διαπραγματεύσεων και είδα από μέσα τις αδυναμίες και την ατολμία του πολιτικού συστήματος ακόμη και μέσα από δικά μας στελέχη. Η χώρα πήγε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο ηττημένη από το χρέος και το έλλειμμα αλλά και από το μοντέλο ανάπτυξης και το πελατειακό της Κράτος. Αυτές είναι οι κυρίως στρατηγικές ήττες της χώρας. Αυτό που χρεοκόπησε τελικά είναι το Κράτος των Αθηνών που έφερε ανθρώπους του πλούτου στην Αθήνα, μας οδήγησε σε ρήξη των δεσμών μας με τη γη και η Ημαθία καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοώ…», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος μεταξύ άλλων.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο περιθώριο της διαδικασίας ο Υγυπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας και συνομίλησε για 15 περίπου λεπτά για το θέμα της καταβολής εισφορών για εποχική εργασία αλλοδαπών. Ο Πρόεδρος της Κίνησης Τάσος Χαλκίδης είπε επί λέξει στον κ. Κουκουλόπουλο για το θέμα: «…Σε 15 μέρες μαζεύουμε σπαράγγια. Είμαστε απλήρωτοι το 60% των παραγωγών από τα ροδάκινα. Κάντε κάτι να ισχύσει και για φέτος τουλάχιστο το παλιό σύστημα, ώστε  να κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας και από την άλλα χρονιά βλέπουμε. Δεν έχουμε λεφτά, είμαστε απλήρωτοι, δεν έχουμε και εργατικά χέρια για τη συγκομιδή…». Ο Υφυπουργός απάντησε μεταξύ άλλων: «…Βάλαμε ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν τραπεζικές συναλλαγές, εγγυητικές κλπ. Γίνεται απλώς μια προπληρωμή. Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα με διάφορες συζητήσεις που κάναμε το καλοκαίρι. Την Τρίτη θα βρεθούμε με τους κ.κ. Κουτρουμάνη, Γιαννίτση και Γεννηματά για αυτό ακριβώς το θέμα. Προέκυψε ένα φοβερό πρόβλημα με τις καταπτώσεις εγγυητικών και από την άλλη χάθηκαν τα ίχνη πολλών ανθρώπων, γιατί υπήρχαν ενδιάμεσοι που έφερναν αλλοδαπούς και δεν ξέραμε, αν δούλευαν ή όχι και κατ’ ουσία λειτουργούσε το σύστημα ως μηχανισμός παράνομης εισόδου…».

 

ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος και Θανάσης Γικόνογλου, Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας Χρήστος Παππάς, ο πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Ανδρέας Βλαζάκης, οι Αντιδήμαρχοι Βέροιας Βαρβάρα Σταυροπούλου, Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Άρης Λαζαρίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Δάσκαλος, Γιώργος Μιχαηλίδης και Χρήστος Κούτρας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτρης Μούρνος και Δώρα Μπαλτατζίδου κ.α.

 

Κωστής Χαλάτσης