Η  μνημονιακή πλειοψηφία της Bουλής, υπακούοντας στα κελεύσματα του υπουργείου Yγείας και της τρόικας νομοθετεί με το γνωστό αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο.

Μοναδικός στόχος και σκοπός του  εφαρμοστικού νόμου είναι η  πάση θυσία μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος – πάνω από 1 δις ευρώ –  στα πλαίσια των καταστροφικών περικοπών για την υγεία κι όχι η παροχή της αναγκαίας & ποιοτικής «φαρμακευτικής» υγείας!

Το θέμα δεν είναι τα γενόσημα ή η δραστική ουσία. Το πρόβλημα είναι η συνεχής αύξηση της επιβάρυνσης των πολιτών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, είναι η πλήρης ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΕΟΦ, λόγω της υποστελέχωσής του, και η προετοιμασία του εδάφους για εισβολή μονοπωλιακών καταστάσεων αβέβαιης ποιότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα.

Όταν ο ίδιος ο υπουργός ισχυρίζεται πως δεν συμφωνεί με την υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας, αλλά υποχρεούται από το μνημόνιο να τη νομοθετήσει  και όταν τη μια μέρα διαβεβαιώνει για κάτι που την άλλη μέρα αναιρεί, πώς μπορεί να πείσει για τη σοβαρότητα του;

Η έλλειψη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, η απουσία εθνικής φαρμακαποθήκης, η πλήρης ανεπάρκεια δομών ελέγχου των φαρμακευτικών ουσιών, η προνομιακή θέση των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, οι εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, οι τεράστιες παράλληλες ανεξέλεγκτες εξαγωγές φαρμάκων που φουσκώνουν αυθαίρετα το φαρμακευτικό κόστος είναι προβλήματα που, αν δεν αντιμετωπιστούν, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική φαρμάκου.

Η μειωμένη έως μηδενική συμμετοχή, σε επαρκώς ελεγμένα ποιοτικά φάρμακα, με βάση την επιστημονικά υπεύθυνη συνταγογράφηση από τους θεράποντες γιατρούς αποτελεί απαίτηση των πολιτών.

Όπως αντιστεκόμαστε στη μετατροπή της χώρας σε πειραματόζωο της εφαρμογής των καταστροφικών πολιτικών του κεφαλαίου, έτσι θα αντισταθούμε και στη μετατροπή των πολιτών σε πειραματόζωα της φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και η πάλη για ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας είναι άμεση ανάγκη.

Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας