Συνεχίζεται η  σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία-11ος χρόνος» που διοργανώνουν η Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου – παράρτημα Νάουσας.

H επόμενη ομιλία με θέμα «Ολική έκλειψη ηλίου 11 Ιουλίου 2010-Αποστολή στο Νησί του Πάσχα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών.

Ομιλητής θα είναι ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης κ. Αριστείδης Βούλγαρης, Μουσικός, Κατασκευαστής οπτικών οργάνων και ερασιτέχνης αστρονόμος.

Περίληψη ομιλίας

Η ελληνική αποστολή του Α.Π.Θ. με επικεφαλής τον καθηγητή Αστρονομίας κ. Ιωάννη Σειραδάκη και συμμετέχοντες τους Αριστείδη Βούλγαρη ερασιτέχνη αστρονόμο – κατασκευαστή αστρονομικών οργάνων και τον διαστημικό ερευνητή καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο κ. Αθανάσιο Οικονόμου ταξίδεψαν στο Νησί του Πάσχα της Χιλής για την παρατήρηση και την καταγραφή της ολικής έκλειψης Ηλίου η οποία ήταν ορατή από εκεί. Το νησί του Πάσχα είναι το πιο απομονωμένο μέρος στον πλανήτη Γη. Το ταξίδι προς αυτόν τον προορισμό είχε διάρκεια 34 ωρών. Η διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου ήταν 4 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα…

Βιογραφικό ομιλητή

Ο Αριστείδης Βούλγαρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 11 χρονών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1996 παίρνοντας το δίπλωμά του με «άριστα παμψηφεί». Από το 1992 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα διδάσκει βιολί στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ορχήστρα της Μεσογείου, σε ευρωπαϊκές συναντήσεις μουσικών συνόλων (Μασσαλία, Brive), ενώ έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα με τη Μουσική ασχολείται  με την Παρατηρησιακή Αστρονομία σε συνδυασμό με τη Γεωμετρική και Εφαρμοσμένη Οπτική.

Ειδικότερα με την Παρατηρησιακή Αστρονομία ασχολείται συστηματικά από το 1988 και σε ηλικία 13 χρονών (οπότε και απέκτησε το πρώτο του τηλεσκόπιο) και με την κατασκευή οπτικών οργάνων από το 1999. To 2005 κατασκεύασε ένα φασματογράφο ταυτόχρονης οδήγησης με τη χρήση κατοπτρικού διαφράγματος και φωτογράφησε το φάσμα του κομήτη Maccholz (C/2004 Q2), καθώς και την εξαιρετικά ισχυρή γραμμή εκπομπής Νατρίου στο φάσμα του κομήτη MacNaught (C/2006 P1).

Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται με συστηματικές παρατηρήσεις της  φωτόσφαιρας και της χρωμόσφαιρας του Ηλίου. Εξαιτίας αυτής της ασχολίας προχώρησε στη μελέτη και κατόπιν στην  κατασκευή διαφόρων ηλιακών οργάνων παρατήρησης όπως φασματογράφων, κορωνογράφων, φίλτρων Lyot με χρήση διπλοθλαστικών πλακιδίων χαλαζία και ασβεστίτη, ηλιοστάτες, οπτική ηλιακή τράπεζα πειραμάτων. Για την κατασκευή των παραπάνω ήταν απαραίτητη βέβαια η χρήση μηχανουργικού τόρνου και φρέζας για τους οποίους παρακολούθησε σειρά μαθημάτων και τον Νοέμβριο του 2007 προέβην στην αγορά των δύο παραπάνω μηχανημάτων.

Από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2004 ανέλαβε την μηχανική και οπτική αναβάθμιση του τηλεσκοπίου του Αστεροσκοπείου του Α.Π.Θ. με αφορμή την επίσκεψη του καθηγητή Jay Pasachoff στη Θεσσαλονίκη για την παρατήρηση της διάβασης της Αφροδίτης. Από τον Ιανουάριο του 2005  συνεργάζεται με το τμήμα Οπτικής του Τομέα Φυσικής Στερεάς Κατάστασης του Α.Π.Θ. κατασκευάζοντας  σειρά οργάνων αρμογής και ευθυγράμμισης οπτικών.

Τον Μάρτιο του 2006 συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Jay Pasachoff με  σειρά πειραμάτων κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου στις 29 Μαρτίου 2006 στο Καστελλόριζο. Μεταξύ αυτών ήταν η κατασκευή ενός φίλτρου Lyot με πλακίδια χαλαζία στη γραμμή του FeXIV με εύρος 4Α, καθώς και η λήψη του flash spectrum με την κατασκευή και χρήση φασματογράφου ευρείας σχισμής. Η σειρά των πειραμάτων παρουσιάστηκε με τη μορφή poster presentation στο συνέδριο του Solar Orbiter στην Αθήνα.

Από το 1999 είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και από το 2006 έως και τις αρχές του 2008 κατείχε τη θέση του προέδρου του ΟΦΑ ενώ από τον Μάρτιο του ίδιου έτους κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του ΟΦΑ. Την 1η Αυγούστου 2008 με αφορμή την ολική έκλειψη Ηλίου στη Σιβηρία πρόκειται να συνεργαστεί για τρίτη φορά  με τον Jay Pasachoff.