Απαριθμώντας και αναφέροντας τα έργα της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας και κατ΄επέκταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που υλοποιήθηκαν ως τώρα, αλλά και αυτά που προγραμματίστηκαν να γίνουν, απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης στην κριτική και τις κατηγορίες του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εν ολίγοις, ο Δήμαρχος κατά την συζήτηση των προ ημερησίας διάταξης θέματα, δήλωσε ότι η Περιφέρεια και ο Απ. Τζιτζικώστας, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης δεν παρήγαγαν το έργο που θα έπρεπε και δεν υλοποίησαν σημαντικά έργα στον Δήμο Βέροιας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι τις δράσεις που εκπόνησε ή προγραμμάτισε η Περιφέρεια για το ΕΣΠΑ 2021- 2027 ο Δήμος Βέροιας αδικείται. Τα λεγόμενα του κ. Βοργιαζίδη  προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Καλαϊτζίδη, ο οποίος απάντησε στις αιτιάσεις του Δημάρχου, δίνοντας συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στην σημερινή συνέντευξη τύπου που γίνεται με αφορμή την τοποθέτηση του Δημάρχου Βέροιας του κ. Βοργιαζίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4 ης Απριλίου, κατά την οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 της ΠΚΜ που εκπόνησε ο περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το νέο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέρχεται σε 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αυτό έχουν ήδη εκδοθεί προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη ενταχθεί έργα ύψους 529,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις υλοποίησης των έργων ύψους 352,6 εκατομμυρίων ευρώ».

Αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στη Κεντρική Μακεδονία. Ανοίγει ορίζοντες για τις προτάσεις ένταξης έργων για τους 38 Δήμους με έναν μοναδικό σκοπό: Την υλοποίησή όσο το δυνατόν περισσότερων έργων και την απορρόφηση πόρων ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν την δυνατότητα να εκπονήσουν μόνοι τους οριστικές μελέτες.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βέροιας, πέρασε στα «ψιλά γράμματα» αυτή την παραπάνω ενότητα που αφορούσε τις νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικά δικαιούχους τους 38 Δήμους και τη νέα δυνατότητα που δίνεται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, με τον νέο τρόπο «Μελέτη – Κατασκευή» στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, μια νέα δυνατότητα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ΟΤΑ.

Επίσης προσπέρασε και το σκέλος που αφορούσε στις μη αστικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του νέου ΕΣΠΑ η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω δυο προγραμμάτων σε συνολικά 15 Δήμους δύο χωρικών ενοτήτων: της ορεινής και ημιορεινής ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας και της ζώνης Στρυμονικού – Αμφίπολης.

ΠΟΛΟΙ ΕΛΞΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΟΥΣΑΣ

Στην πρώτη χωρική ενότητα, όπου η ορεινή και ημιορεινή ζώνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ορεινού και ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα «τόξο» περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και με πόλους έλξης διεθνούς εμβέλειας, υπάγονται και οι Δήμοι Βέροιας και Ηρωϊκής πόλης της Νάουσας.

Στόχος μας οι περιοχές αυτές να γίνουν υπόδειγμα καινοτόμας χωρικής ανάπτυξης.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, με δύο ισχυρούς πόλους περιβαλλοντικής, τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον ορεινό και ημιορεινό αλλά και τον παραθαλάσσιο χώρο της Περιφέρειας μας.

Το ποσό των 36 εκατομμυρίων € έχει δεσμευτεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να υλοποιηθεί για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα αφορά στην αναβάθμιση όλων των ορεινών όγκων των περιφερειακών ενοτήτων της κεντρικής Μακεδονίας.

 Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση τους διαθέσιμους πόρους που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης ως προς την πληθυσμιακή πυκνότητα των περιοχών στις οποίες υλοποιούνται οι παρεμβάσεις.

Επειδή για πρώτη φορά σχεδιάζεται και υλοποιείται μία τέτοια ολοκληρωμένη παρέμβαση θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν επιμερίζονται αναλογικά σε όλους τους δήμους που συμμετέχουν αλλά τα κριτήρια κατανομής των πόρων σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την ωριμότητα των προτάσεων και με την ικανότητα των φορέων να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν.

ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΛΗΝ ΤΩΝ 8 ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΟΥ-ΠΑΡΚΩΝ

Και τέλος η ενότητα που αφορά τη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», αυτή που ενόχλησε τον Δήμαρχο Βέροιας, όπου πλέον συμμετέχουν 12 Δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (αντί οχτώ του προηγούμενου

προγράμματος) και στους οποίους δίνεται η δυνατότητα για τουλάχιστον μια εμβληματική ολοκληρωμένη παρέμβαση ανά Δήμο.

Την προηγούμενη περίοδο υλοποιήσαμε πολλές παρεμβάσεις και έργα κυρίως στον άξονα της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, της δημιουργίας πολλών νέων πράσινων χώρων, πάρκων και αναπλάσεις σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτή τη φορά τέτοιες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί και για τους νέους Δήμους που έχουν ενταχθεί, δήμοι με μεγάλο πληθυσμό που χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις για μια λειτουργική Θεσσαλονίκη που βαδίζει προς το 2030 και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών της.

Με την αγαστή συνεργασία μας με τους τρείς δήμους της Ημαθίας, παράχτηκε στην Ημαθία ένα τεράστιο έργο στον τομέα των υποδομών, της υγείας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Ξεκινήσαμε και σύντομα θα ολοκληρωθεί το νέο Διοικητήριο, ένα έργο σταθμός για όλους τους Ημαθιώτες, ένα αίτημα δεκάδων ετών που γίνεται πραγματικότητα.

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΩΝ

Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε χρήση το νέο Μουσείο των Αιγών την Νεκρόπολη, τα Βασιλικά Ανάκτορα.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ –ΝΕΑ ΜΕΘ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ολοκληρώσαμε και εξοπλίσαμε ξενοδοχειακά και με ιατρικά μηχανήματα τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας. Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε χρήση τη νέα ΜΕΘ, στηρίξαμε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις Μονάδες Υγείας, παρείχαμε υγειονομικό υλικό στην δύσκολη περίοδο του COVID.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ- ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ έργα και δράσεις για την Βέροια. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίσαμε τους πόρους για την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, την κατασκευή του εμβληματικού Μουσείου της Βεργίνας, τις αναπλάσεις στον αστικό ιστό της Βέροιας, τα έργα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού, τις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες της Βέροιας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ

Η δημιουργία και λειτουργία των Κοινωνικών Δομών που καθημερινά εξυπηρετούν τους ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως ενδεικτικά να αναφέρω, το Κοινωνικό φαρμακείο, το Κοινωνικό παντοπωλείο, το ΚΔΗΦ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Κοινότητας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών και πολλές άλλες κοινωνικές δομές, καθώς και πολλά ακόμη έργα που θα αναφέρω παρακάτω.

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕΚΑΙ ΤΟ 2021-2027

Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια συνέπεια και στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουμε και στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, λειτουργώντας πάντα σε πνεύμα συνεργασίας και ισονομίας, με μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση των έργων και των δράσεων την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων και την πληρότητα των προτάσεων που υποβάλλονται προς αξιολόγηση.

ΑΤΥΧΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ- ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ

Οι αναφορές του Δημάρχου Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός λοιπόν από ατυχείς, υποδηλώνουν και άγνοια της νομοθεσίας αλλά και των κανονισμών που διέπουν την υλοποίηση των δράσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος λοιπόν, ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και ας επικεντρωθεί στην αποστολή που του ανέθεσαν οι συμπολίτες μας:

ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Να προετοιμάζει σωστά και έγκαιρα προτάσεις για έργα και δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Βέροιας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι υποστηρίζουν όλους τους Δήμους δίκαια και με πράξεις.

Στο σημείο αυτό μπορώ να σας παρουσιάσω όλα τα έργα ανά τομέα και τα ποσά που διέθεσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ και από με ιδία χρηματοδότηση αποκλειστικά στο Δήμο της Βέροιας.

Πριν όμως, θα σταθώ σε κάποια από αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΤΣΑΝΤΑ ΣΤΑ ΡΙΖΩΜΑΤΑ

– Η πλατεία Κουτσαντά στα Ριζώματα είναι ένα πονεμένο έργο το οποίο ενώ η χρηματοδότησή του είχε εξασφαλιστεί με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο της Βέροιας και την Π.Ε. Ημαθίας από το 2015, ολοκληρώνεται φέτος.

Η ολοκλήρωση της μελέτης από το Δήμο χρειάστηκε οκτώ χρόνια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

– Η περιφερειακή οδός από τον κόμβο του Δικαστικού Μεγάρου μέχρι λίγο πριν το Μάρκετ Σκλαβενίτη (τμήμα που ήρθε στην ευθύνη μας μόλις το 201ασφαλτοστρώθηκε άμεσα το ίδιο έτος.

Ένα ελάχιστο υπόλοιπο 200-300 μέτρων για να κουμπώσει με την Λεωφόρο Στρατού, που παρέμεινε στην αρμοδιότητα του Δήμου παραμένει μέχρι και σήμερα σε κακή κατάσταση.

– Ασφαλτοστρώσεις όμως έγιναν και σε πολλά άλλα τμήματα του οδικού δικτύου του Δήμου Βέροιας, δικής μας αρμοδιότητας αλλά και αγροτικής οδοποιίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σύντομες ομιλίες των δύο Περιφερειακών Συμβούλων Συρμούλας- Τζήμα- Τόπη και Στέργιου Μουρτζίλα

Στη συνέχεια παρέδωσε στους δημοσιογράφους τους πίνακες από τα έργα που υλοποιήθηκαν.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣτήλη1
Επέκταση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το κέντρο αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής Βέροιας Διεύρυνση με λειτουργία κέντρου θεραπείας τραύματος179.797,00
Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Βέροιας327.325,00
ΚΔΗΦ – Φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας864.000,00
Δοµή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρµακείο Δήµου Βέροιας234.000,00
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Βέροιας574.902,00
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας172.800,00
Προμήθεια Εξοπλισμού για την αναβάθμιση του Κέντρου Μέριμνας ΑμεΑ Βέροιας24.459,00
Επέκταση διεύρυνση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας παιδιών σε κίνδυνο Βέροιας374.407,00
Επέκταση διεύρυνση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μακράς φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο από το Σπίτι της Βεργίνας436.424,00
Ίδρυση και λειτουργία προστατευόμενης στέγης ημιαυτόνομης διαβίωσης νέων που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες ή φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας στη Βέροια213.958,00
Λειτουργία κέντρου υποστήριξης ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές στην πόλη της Βέροιας από τον Σύλλογο Οικογενειών και Φιλών Ψυχικής Υγείας ΣΟΦΨΥ Ημαθίας146.736,00
Υποστήριξη της λειτουργίας του χώρου προσωρινής φιλοξενίας ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο η έχουν άμεση ανάγκη του Κέντρου στήριξης οικογένειας του συλλόγου κοινωνικής παρέμβασης Έρασμος127.958,00
Λειτουργία ΚΔΗΦ από τον Φιλανθρωπικό μη Κερδοσκοπικό Σύλλογο Φίλων Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων Δήμου Βέροιας132.000,00
Επιχορήγηση του ΝΠ Σύλλογος Φίλων Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων Δήμου Βέροιας για τη λειτουργία ΚΔΗΦ132.00,00
Λειτουργία ΚΔΗΦ από τον Φιλανθρωπικό μη Κερδοσκοπικό Σύλλογο Φίλων Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων Δήμου Βέροιας192.000,00
Συνέχιση της λειτουργίας της προστατευόμενης στέγης ημιαυτόνομης διαβίωσης νέων που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες ή φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας στη Βέροια285.983,00
Συνέχιση της διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών σε κίνδυνο Βέροιας428.617
Συνέχιση της επέκτασης και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Κέν. Θεραπείας Τραύματος.185.253,00
Συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου στήριξης οικογένειας του συλλόγου κοινωνικής παρέμβασης Έρασμος340.911,00
Συνέχιση λειτουργίας κέντρου υποστήριξης ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές από τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ημαθίας302.068
5.543.598,0020 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
Επέκταση – αναδιαρρύθμιση Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού – Φάση Β’9.469.548,00
Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας Εξωσωματικός λιθοτρύπτης460.000,00
Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας1.734.000,00
11.663.548,004 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας – Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο – Φάση Β’4.032.463,00
Ανάπλαση – ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών – Φάση Γ’ (Φάση Β’)1.185.820,00
Έκθεση κειμηλιαρχείου Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά550.000,00
Αποκατάσταση μιναρέ και διατηρητέου βορειοδυτικού προσκτίσματος Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας430.000,00
Στερέωση συντήρηση ανάδειξη του πύργου του 14ου αιώνα και της βυζαντινής ακρόπολης της Βέροιας348.000,00
Βιοκλιματικό πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας2.337.823,006 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
8.884.106,00
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Επέκταση – ολοκλήρωση συστήματος τηλε ελέγχου τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών πόλης Βέροιας και δημοτικών ενοτήτων336.800,00
Δημιουργία Πράσινου Σημείου Δήμου Βέροιας553.446,00
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ85.609,00
Προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης υποδομές για καθαρές μεταφορές101.759,00
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ310.000,00
Ανάπτυξη και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Ημαθίας237.226,00
Σύνδεση της Βέροιας με το δίκτυο φυσικού αερίου2.480.0007 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
4.104.840,00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενεργειακή αναβάθμιση 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας323.054,00
Ενεργειακή αναβάθμιση 6ου 13ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας680.000
Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου Δημοτικού Σχολειού Βέροιας336.000,00
Βιοκλιματική αναβάθμιση σχολικών αυλών 5ο 8ο και 12ο Δημοτικά Σχολεία και 2ο Γυμνάσιο Βέροιας310.000,00
Κατάρτιση και πιστοποίηση δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων ανέργων στην εγκεκριμένη περιοχή εφαρμογής ΤΑΠΤΟΚ-ΠΑΑ-ΕΠΑΛΘ στην Ημαθία72.000,00
Κατάρτιση απασχολουμένων στην εγκεκριμένη περιοχή εφαρμογής ΤΑΠΤΟΚ-ΠΑΑ-ΕΠΑΛΘ στην Ημαθία15.600,00
Βελτίωση αστικής κινητικότητας σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων802.400,00
Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανέργων στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ΣΒΑΑ Βέροιας117.000,00
Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρακείο Δήμου Βέροιας520.000,00
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας με παράρτημα ΡΟΜΑ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ978.600,00
Υποστήριξη του Δήμου Βέροιας ως ενδιάμεσου φορέα της ΣΒΑΑ Βέροιας11.800,00
Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες τουριστικής προβολής της πόλης της Βέροιας89.900,00
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ82.137,60
Βιοκλιματικό πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας2.337.823,96
Βιοκλιματική αναβάθμιση σχολικών αυλών 5ο 8ο και 12ο Δημοτικά Σχολεία και 2ο Γυμνάσιο Βέροιας163.962,92
Βελτίωση αστικής κινητικότητας σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων802.400,00
Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου Δημοτικού Σχολειού Βέροιας178.181,90
Ενεργειακή αναβάθμιση 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας323.054,17
Ενεργειακή αναβάθμιση 6ου 13ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας327.003,54
Κατασκευή 1ου Γυμνασίου Βέροιας-2ου Λυκείου Βέροιας10.000.000
Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων4.000.000
Επέκταση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το κέντρο αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής Βέροιας Διεύρυνση με λειτουργία κέντρου θεραπείας τραύματος179.797
ΚΔΗΦ – Φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας864.000,00
Αναβάθμιση του Κέντρου Μέριμνας ΑμεΑ του Δήμου Βέροιας24.500
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Βέροιας327.000
Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου Βέροιας232.000
Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας παιδιών σε κίνδυνο του Δήμου Βέροιας358.000
Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδα Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων του Δήμου Βέροιας132.000
Κέντρο Αναφοράς και Παροχής Συμβουλευτικής Βέροιας175.000
Ίδρυση Στέγης ημιαυτόνομης διαβίωσης νέων που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες στη Βέροια214.000
Κέντρο Υποστήριξης ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές στην Βέροια147.000
Βελτίωση της λειτουργίας του «Σπιτιού της Βεργίνας»436.000
Κέντρου Στήριξης Οικογένειας του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης Έρασμος128.000
Ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος65.46634 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
25.753.681,09
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ55.949.773,09
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κενοτόμες ψηφιακες υπηρεσίες τουριστικής προβολής Δήμου Βέροιας89.900
-Imathia Qualitiy 2017, 2019, 202380.000
-Συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού στο εσωτερικό και εξωτερικό
-Διοργάνωση, επιμέλεια, συμμετοχή και στήριξη εκδηλώσεων στο εξωτερικό στα πλαίσια προώθησης
του Θρησκευτικού, Πολιτιστικού, Αρχαιολογικού και Γαστρονομικού Τουρισμού
-Σύμπραξη με τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας με σκοπό την Τουριστική προβολή της Ημαθίας
-Συμμετοχή της Ημαθίας σε εκδήλωση του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας
-Κοινές δράσεις προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Ημαθίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας
-Κοινές δράσεις της Ημαθίας με την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας
-Επανέκδοση-προμήθεια τουριστικών εντύπων Ημαθίας
-Φιλοξενία δημοσιογράφων – τουριστικών πρακτόρων, travelblogers για την προβολή της Ημαθίας
-Προμήθεια διαφημιστικού και προωθητικού υλικού
-Αποστολή τουριστικού υλικού σε εκθέσεις όπου συμμετέχει η ίδια ή η Περιφέρεια στο εξωτερικο
-Συμμετοχή σε εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνεδριάσεις και Φεστιβάλ Τουρισμού
-Συμμετοχή της Ημαθίας σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ευρείας απήχησης200.000
369.900
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-Συγχρηματοδότηση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας για πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και δράσεις30.000
Αναλυτικά οι χρηματοδοτούμενες εκδηλώσεις στο Δήμο της Βέροιας κατά τη θητεία Τζιτζικώστα.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ δασών15.000
6 Γιορτές Σοκολάτας180.000
Εκδηλώσεις Μικρασιατική Καταστροφή40.000
Ελληνική Επανάσταση 182137.000
Αλλαγή χρόνου με Δήμο Βέροιας25.000
2 Σάμερ Αουτ στο Σέλι Συναυλίες40.000
Θεατρικές παράστάσεις σε χωριά με ΔΗΠΕΘΕ200.000
Γιορτή Οδηγών20.000
Γιορτή Αρτοποιϊας20.000
Δρόμος Βεργίνα Νάουσα7000
Παραστάσεις ΚΕΠΟΘΕ15.000
Φιλίππειος Δρόμος7.000
Μπάσκετ Φεστιβαλ 3Χ35.000
24α Ακριτίδεια7.000
Πανελλήνια Ημερίδα ΟΤΕ7.000
Δράσεις ΚΕΜΑΕΔ10.000
Δρόμος 21 Μαθητών7000
Αιγών7.000
Και δεκάδες εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση με τους Πολιτιστικούς
και Αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου Βέροιας συνολικής δαπάνης
από το 2014 μέχρι και σήμερα300.000
979.000
ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ 2019-2022
Καθαρισμός ρεμάτων αρμοδιότητας Π.Ε. Ημαθίας231.344,69
Συμφωνία πλαίσιο για την εκπόνηση Τοπογραφικών, Περιβαλλοντικών, Υδρολογικών και Υδραυλικών μελετών και την εκπόνηση φακέλων οριοθέτησης ρεμάτων για έργα αρμοδιότητας ΠΕ Ημαθίας για την τριετία 2020,2021 και 202249.800,00
Σποραδικές εργασίες αποκατάστασης της 5ης Ε. Ο. , τμήμα Βεργίνα – Κυψέλη και της 6ης Ε.Ο.167.131,32
Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος και κατασκευή αντιολισθηρής στρώσης στην Δημοτική Οδό από Π.Ε.Ο. Βέροιας – Κοζάνης έως Δ.Δ. Κουμαριάς900.000,00
«Σποραδικές εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος και συμπλήρωση της σήμανσης των υπ΄ αριθμών 13,14 & 16 Ε.Ο. αρμοδιότητας ΠΕ Ημαθίας298.382,46
Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος και συμπλήρωση σήμανσης τμημάτων της 4ης Ε.Ο. (από Δ.Δ Κοπανού, έως όρια Νομού Πέλλας προς Κρύα Βρύση ), τμημάτων της 1ης Ε.Ο. & της Δημοτικής Οδού “Από την Επαρχιακή οδό [1] έως Επαρχιακή [4] δια Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου και Άνω Ζερβοχωρίου’1.500.000,00
Σποραδικές εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος και κατασκευή αντιολισθηρής στρώσης στην 7η Επαρχιακή οδό (τμήμα Βέροια- Πολυδένδρι – Σφηκιά – Ριζώματα)1.200.000,00
Συντήρηση – Επισκευή – Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών Ηλεκτροφωτισμού & Φωτεινής Σηματοδότησης Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε.Ημαθίας650.000,00
Σποραδικές εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος με κατασκευή ασφαλτοτάπητα και συμπλήρωση σήμανσης τμημάτων της Δημοτικής οδού Κουλούρας − Μελίκης και τμημάτων της 5ης Επαρχιακής οδού.1.000.000,00
Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος και συμπλήρωση σήμανσης τμημάτων των υπ΄ αριθμών Ε.Ο. (10 & 11) : Σταυρός − όρια Ν. Πέλλας προς Γιαννιτσά, Ε.Ο. 15: τμήμα Αλεξάνδρεια – Δ.Δ. Σχοινά και Ε.Ο 4: τμήμα Αλεξάνδρεια – Σταυρός325.350,34
Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος με κατασκευή αντιολισθηρής στρώσης, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και συμπλήρωση σήμανσης τμημάτων της 3ης Επαρχιακής οδού – Τμήμα Νάουσα -Δ.Δ. Βερμίου800.000,00
Σποραδικές εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος με κατασκευή ασφαλτοτάπητα και συμπλήρωση σήμανσης τμημάτων της 1ης Επαρχιακής οδού επί των Δ.Δ. Πατρίδας και Δ.Δ. Κοπανού185.841,40
Συντήρηση και καθαρισμός τεχνικών ρείθρων, τάφρων και φρεατίων στο Επαρχιακό και Εθνικό Οδικό αρμοδιότητας ΠΕ Ημαθίας για τα έτη 2021 -22250.000,00
Κοπή χόρτων και επικίνδυνων δέντρων – Απομάκρυνση ανεπιθύμητης βλάστησης και καθαρισμός δρόμων και πρανών στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Ημαθίας350.000,00
Προγραμματική Σύμβαση : Μελέτη ανέγερσης κτιρίου κοιτώνων διαμονής στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας736.585,63
Προγραμματική Σύμβαση έργου: Συντήρηση, Αναβάθμιση και Ανάδειξη Βήματος ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ200.000,00
Διαμόρφωση χώρου “Γεώργιος Κουτσαντάς” στη περιοχή Δ.Δ. Ριζωμάτων Δ.Μακεδονίδος150.000,00
Κοπή χόρτων και επικίνδυνων δέντρων-Απομάκρυνση ανεπιθύμητης350.000,00
βλάστησης και καθαρισμός δρόμων και πρανών στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ημαθίας
Εργασίες αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΠΕ Ημαθίας, για άρση επικινδυνότητας74.400,00
Οριζόντια – κατακόρυφη1.200.000,00
σήμανση και στηθαία ασφαλείας Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Ημαθίας
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2024-20251.300.000,00
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ KAI ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ-ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΒΕΡΟΙΑΣ2.199.786,71
Συμφωνία πλαίσιο για την εκπόνηση Τοπογραφικών, Περιβαλλοντικών, Υδρολογικών και Υδραυλικών μελετών και την εκπόνηση φακέλων οριοθέτησης ρεμάτων για έργα αρμοδιότητας ΠΕ Ημαθίας για την τριετία 2020,2021 και 2022200.000,00
Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος και συμπλήρωση σήμανσης – ασφάλειας της Ε.Ο.4 : Αλεξάνδρεια − Βέροια – Ανατολική παράκαμψη Βέροιας − Όρια Ν. Κοζάνης1.700.000,00
Συμφωνία πλαίσιο για την Eκπόνηση μελετών Τοπογραφικών, Γεωτεχνικών-Γεωλογικών, Περιβαλλοντικών, Υδραυλικών, Οδοποιίας και φακέλων οριοθέτησης για τις ανάγκες της Π.Ε. Ημαθίας800.000,00
16.818.622,55