Για κατάσταση αβεβαιότητας και ρευστότητας που επικρατεί γύρω από την τευτλοκαλλιέργεια τη φετινή σεζόν, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος (OEBZE). Μάλιστα, η ομοσπονδία επιρρίπτει ευθύνες στην διοίκηση της ΕΒΖ, της Αγροτικής Τράπεζας και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια μέχρι στιγμής για να ξεπερασθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χορήγηση λιπασμάτων ενώ ομίχλη καλύπτει και την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καίτοι αυτή έχει εξαγγελθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒΖΕ.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος (OEBZE) αναφέρει συγκεκριμένα: «Δυστυχώς όπως και πέρυσι έτσι και φέτος τα λόγια και οι εξαγγελίες των υπευθύνων αφθονούν, οι πράξεις όμως λιγοστεύουν. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Για τη Διοίκηση της βιομηχανίας στόχος η εναπομείνασα Εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνοι.
Πως όμως κύριοι; Ανακοινώσατε το φετινό τιμολόγιο αποζημίωσης της πρώτης ύλης και τελειώσατε; Τι γίνεται με τη χορήγηση των λιπασμάτων όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα; Ποιες οι κινήσεις και παράλληλα αποφάσεις της Διοίκησης της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. για να ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος; Η καλλιεργητική περίοδος άρχισε πότε θα κάνετε τις ανακοινώσεις σας;
Μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης από τους τευτλοκαλλιεργητές στα λεγόμενα των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων. Είναι αχαρακτήριστη η στάση του ΥΠΑΑΤ.
Δεν είναι δυνατόν να έχει εξαγγελθεί με τόσο πομπώδες ύφος και τυμπανοκρουσίες η περίφημη ολοκληρωμένη Διαχείριση και μέχρι αυτή τη στιγμή να μην γνωρίζει κανείς τίποτε για το εάν θα εφαρμοσθεί ή όχι.
Ενώ θα έπρεπε φέτος με οργάνωση, συνέπεια και μεθοδικότητα να γίνει προσπάθεια για να επανακάμψει η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, ενώ οι συνθήκες (υψηλή τιμή πώλησης ζάχαρης) το ευνοούν, κάποιοι αδιάφοροι μανδαρίνοι των Υπουργείων υπονομεύουν αυτή την εξέλιξη.
Κύριοι της Διοίκησης της Ε.Β.Ζ, της Α.Τ.Ε. και των συναρμόδιων υπουργείων, συναισθανθείτε έστω και για μία μόνο φορά το βάρος των ευθυνών σας για την επιβίωση της ιστορικής αυτής Βιομηχανίας.
Ιδιαίτερα η Διοίκηση της Ε.Β.Ζ μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας και την αποχώρηση εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού από τα εργοστάσια, θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα και χωρίς προβλήματα για την επερχόμενη καμπάνια.
Οι καιροί δεν μας περιμένουν, απαιτείται εγρήγορση ιδιαίτερα στον τομέα πρώτη ύλη – παραγωγή με στόχο την πλέον καλόπιστη και αμοιβαία εποικοδομητική σχέση τευτλοκαλλιεργητή – Βιομηχανίας».