Προβληματισμοί των ειδικών επί της διοργάνωσης

Το διαδικαστικό κομμάτι, όσον αφορά τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τους δημότες της Βέροιας, το απόγευμα της 29ης Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με αντικείμενο τις επικείμενες αστικές αναπλάσεις που ξεκινά ο Δήμος την άνοιξη, απασχόλησε τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με παλιότερη εισηγητική απόφαση του Σώματος, κατά την οποία προτάθηκε η διοργάνωση της εν λόγω ημερίδας με τη συμμετοχή των καθ’ ύλην αρμοδίων από την Επιστημονική Κοινότητα που σχετίζονται άμεσα με την εκτέλεση του έργου, προτάθηκε ο ορισμός τριμελούς πάνελ εισηγητών – ομιλητών για την πλήρη ενημέρωση των δημοτών που θα μπορούν κατά τη διαδικασία να θέσουν ερωτήματα ή απορίες σχετικά με την εκτέλεση του έργου και τις όποιες επιπτώσεις. Στη συζήτηση του θέματος συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυριάκος Καρκιρδάκης, ο πρώην Πρόεδρος και νυν μέλος Δημήτρης Τροχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης και οι Ειδικοί Συνεργάτες της Δημάρχου Σάμουελ Σάλεμ και Κλεοπάτρα Θεολογίδου.

 

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  

Εκ μέρους της ορισθείσας οργανωτικής Επιτροπής από το Σώμα, ο Γιώργος Μπιλέκας ανακοίνωσε ότι έγιναν οι απαιτούμενες επαφές με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και καθορίστηκε η ημέρα και η ώρα για το απόγευμα της 29ης Φεβρουαρίου, στις 6.00μ.μ. στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως παραχώρησης της αίθουσας στην ΚΕΠΑ, η οποία και έγινε αποδεκτή.
Επί του καθορισμού του περιεχομένου και της δομής της ημερίδας, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Ηλίας Τσιαμήτρος, μετά και από συζήτηση με την οργανωτική επιτροπή κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, κατέληξαν να υπάρξει ένα τριμελές πάνελ ομιλητών, απαρτιζόμενο από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, τον Σάμουελ Σάλεμ με την ιδιότητα του Συγκοινωνιολόγου και την Μαρία Τζιμοπούλου Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. ως εκπρόσωπο των μελετητών που ανέλαβαν το έργο. Ωστόσο ο Δημήτρης Τροχόπουλος, με παρέμβασή του, θεώρησε από χρήσιμο έως απαραίτητο, να υπάρξει και τέταρτος ομιλητής εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, κάτι το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

Ακόμη ο κ. Τσιαμήτρος, μιλώντας για το υλικοτεχνικό σκέλος της διοργάνωσης διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα πάντα, από ήχο, φωτισμό, προτζέκτορα παρουσίασης κλπ, ενώ αναφερόμενος στο επικοινωνιακό κομμάτι της διαφημιστικής προώθησης της ημερίδας, επεσήμανε ότι ούτε ο Δήμος, ούτε ασφαλώς η Δημοτική Κοινότητα διαθέτουν αρκετά χρήματα για μια πλούσια διαφημιστική εκστρατεία και ότι θα αρκεστεί αναγκαστικά στην λιτή προβολή μέσω κάποιων μπάνερς, όπως και σε ενημερωτικά δελτία Τύπου, μέσω των τοπικών εφημερίδων.
Ο Άρης Λαζαρίδης, τόνισε ότι είναι επίσης εφικτό στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΒ να επισυναπτεί κάποιο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου.

 

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Στη συνέχεια ο κ. Τσιαμήτρος σημείωσε ότι το κυρίως ενδιαφέρον αυτής της ημερίδας πρέπει να επικεντρωθεί στην ενημέρωση των πολιτών και προσκεκλημένων φορέων, εκπροσώπων της αγοράς, όπως και κάθε ενδιαφερομένου αλλά και στην επίλυση των όποιων αποριών τους, σε ανοιχτό διάλογο που θα ακολουθήσει στο πλαίσιο της διοργάνωσης.
Τοποθετούμενος ο Γιώργος Μπιλέκας ξεκαθάρισε ότι για αυτόν στόχος αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών καθαυτή και όχι η επιτυχία της διοργάνωσης σε επίπεδο συμμετοχής κόσμου. Επίσης επεσήμανε ότι το βάρος της διαδικασίας πρέπει να επικεντρωθεί στην επιστημονική πληροφόρηση και την επίλυση συγκεκριμένων αποριών, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί «χώρος», ώστε να γίνουν προτάσεις από πλευράς των ακροατών.
Ο κ. Καρκιρδάκης σημείωσε ότι δεν αρκεί απλώς να ενημερωθούν οι πολίτες για το έργο, αλλά να τους γίνει κατανοητό τι θα σημαίνει για αυτούς η υλοποίηση του έργου και σε ποιο βαθμό ενδέχεται να θιγεί και να αλλάξει ο τρόπος ζωής τους. Σε αυτό ζήτησε να δοθεί έμφαση και επιστημονικές απαντήσεις τόσο από τους μελετητές, όσο και ευρύτερα από τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας.
Ο Δημήτρης Τροχόπουλος με τη σειρά του, διερωτήθηκε αν θα γνωρίζουν οι ομιλητές το βάθος του αντικειμένου, ποιες πιθανές ερωτήσεις θα τεθούν από το ακροατήριο και ποιες θα είναι οι πιθανές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν, όπως τι συνολικά, γενικά και ειδικά, αλλάζει στην ποιότητα ζωής, μέσα από την εκτέλεση του έργου. Παράλληλα προτείνε να υπάρξει προετοιμασία τόσο από την Αντιδημαρχία Τεχνικών, όσο και γενικότερα από πλευράς ομιλητών, που θα πρέπει να απαντήσουν σε φωνές που ως άλλες «Κασάνδρες» μιλούν από τώρα για ακύρωση του έργου ακόμη και λόγω αναμενόμενων κωλυμάτων νομικού χαρακτήρα και αναφέρθηκε, επί παραδείγματι στο ενδεχόμενο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από οποιονδήποτε θιγεί από την εκτέλεση του έργου. Ακόμη υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην πρόθεση του Δήμου, να συνεχίσει τις αναπλάσεις και πέρα από το κέντρο της Βέροιας σε συνοικίες που υποφέρουν, όπως Προμηθέα, Καλλιθέα αλλά και ευρύτερα στον Δήμο.
Ο Σάμουελ Σάλεμ δήλωσε ότι σαφώς και αναμένονται δυσκολίες και ενοχλήσεις πολιτών κατά την εκτέλεση του έργου, ωστόσο τόνισε ότι θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα συνολικότερα οφέλη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και αυτό είναι που πρέπει να έχουν όλοι υπόψη τους.
Ο Άρης Λαζαρίδης σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο Δήμος μια πρώτη ενημερωτική προσέγγιση των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και γενικότερα της αγοράς, ώστε να προ – διευκρινιστούν ορισμένα πράγματα, όπως το τι θα σημάνουν οι αστικές αναπλάσεις και σε αυτή την κατεύθυνση είπε ότι η ημερίδα θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Ο Στέλιος Ασλάνογλου, τέλος διατύπωσε το ερώτημα, κατά πόσο εντάσσεται στις αναπλάσεις ο καθορισμός θέσεων πάρκινγκ και πιο συγκεκριμένα διερωτήθηκε ποιο κώλυμα υπάρχει, ώστε να μην μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα το πρανές μεταξύ Αγ. Αναργύρων και Λ. Στρατού κάτω από την Ελιά. Για το θέμα ο κ. Λαζαρίδης απάντησε ότι ήδη στο πλαίσιο του σχεδιασμού πιθανολογείται η δημιουργία πολυώροφου πάρκινγκ στην περιοχή της γέφυρας θερμοπυλών (κατεβαίνοντας την οδό πριν τη γέφυρα αριστερά), ενώ ειδικότερα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος η κ. Θεολογίδου απάντησε ότι ο χώρος κάτω από τους Αγ. Αναργύρους, βάσει νόμου της πολεοδομίας, χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου και απαγορεύεται η όποια αναδιαμόρφωσή του.

 

Κωστής Χαλάτσης