Σύσκεψη μετά από σχετική πρωτοβουλία των Α/θμιων Σωματείων και με τη συμμετοχή και άλλων φορέων της Ημαθίας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων στη βάση σύστασης του νέου φορέα ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Βέροιας.
Μεταξύ των φορέων που μετείχαν, παραβρέθηκαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ημαθίας, του Συλλόγου Εξωτερικών Συνεργείων Ημαθίας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ημαθίας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ.α., ενώ η σύσκεψη είχε στο πρώτο σκέλος της ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς προσκεκλημένος ήταν ο Διευθυντής του ΙΚΑ Δημήτρης Γεωργίου που παρουσίασε γενικότερες και ειδικότερες πτυχές λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Κατά το δεύτερο σκέλος ακολούθησε αναλυτική συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων επί των προβληματισμών, ανησυχιών αλλά και δράσεων που πρέπει να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που προκύπτουν για τους ασφαλισμένους μετά τις αλλαγές στο χώρο της υγείας.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα είπε στους εκπροσώπους των φορέων ο κ. Γεωργίου, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας λειτουργεί ως ομπρέλα ασφάλισης που συμπεριλαμβάνει τους 9,5 εκατ.ασφαλισμένους των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ πανελληνίως τόσο σε επίπεδο παρακλινικών εξετάσεων όσο και διάγνωσης, ενώ οι συνεργαζόμενοι ιατροί αυτή τη στιγμή στην Ημαθία με τον νεοσύστατο Οργανισμό ανέρχονται στους 13 τον αριθμό, και πιο συγκεκριμένα οκτώ στη Βέροια, δύο στη Νάουσα και τρεις στην Αλεξάνδρεια.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Αναφορικά με τις ιατρικές εξετάσεις  συνταγογραφήσεις μπορούν οι ασφαλισμένοι να επισκέπτονται όλα τα ιατρεία πρώην ΙΚΑ, όπως και όλα τα ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όπως εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία. Επίσης μπορούν να εξετάζονται από τους συνεργαζόμενους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά να απευθύνονται και σε ιδιώτες γιατρούς που έχουν πιστοποιηθεί μόνο για ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικά  παρακλινικών εξετάσεων. Στη δεύτερη όμως περίπτωση το κόστος επιβαρύνει τον ασφαλισμένο χωρίς να δικαιούται επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλε.

Για τις όποιες παρακλινικές εξετάσεις, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα καταστήματα του ΙΚΑ, των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ δωρεάν. Κανονικά, σημείωσε ο κ. Γεωργίου, το Νοσοκομείο κακώς εισπράττει σήμερα παράβολο εξέτασης. Δε φταίει γι αυτό ο ΕΟΠΥΥ αλλά η λειτουργία του Νοσοκομείου. Στα διαγνωστικά κέντρα ιδιωτικών παρόχων, αντίθετα, ο ασφαλισμένος καταβάλει υποχρεωτικά συμμετοχή 15%.

 

ΘΕΩΡΗΣΗ – ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Η θεώρηση – έγκριση διενεργείται από τους ελεγκτές μόνο για τα χειρόγραφα παραπεμπτικά που αφορούν σε εξετάσεις ποσού άνω των 100 ευρώ εντός 10 ημερών από την αναγραφή τους, ενώ για τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά δεν απαιτείται έγκριση. Επίσης, δεν απαιτείται έγκριση όταν η εξέταση εκτελείται από τις υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, ή από τα εργαστήρια του ΕΣΥ, ανεξαρτήτως ποσού.
Η εξέταση πρέπει να γίνεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία θεώρησης, όταν απαιτείται έγκριση ελεγκτή και από την ημερομηνία έκδοσης του παραπεμπτικού, όταν δεν απαιτείται θεώρηση. Έμφαση πρέπει να δοθεί, κατά τα λεγόμενα του κ. Γεωργίου, στο γεγονός ότι κάθε γιατρός πλέον είναι υποχρεωμένος να γράφει φάρμακα μόνο της ειδικότητάς του. Ειδάλλως ο παρανομών τα πληρώνει πλέον ο ίδιος. Μάλιστα όπως είπε, 120 ιατροί του ΙΚΑ είναι έτοιμοι να λογοδοτήσουν ως προς αυτό.

 

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα παροχής υπηρεσιών του Οργανισμού, μετά από σχετική ερώτηση που του έγινε, ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι δυστυχώς η σύσταση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε απότομα και πιεστικά σε δύσκολες εποχές για τη χώρα με το περίστροφο στον κρόταφο από την τρόικα. «…Έπρεπε να μελετηθεί η συγκρότηση του Οργανισμού με την πρόσκληση όλων των εμπλεκόμενων από την Επιστημονική Κοινότητα φορέων…», σημείωσε.
Μάλιστα επ’ αυτού, ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας Αργύρης Φουκαλάς τοποθετούμενος δήλωσε ότι το όλο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στον αέρα, με ιατρούς και ασφαλισμένους πελαγωμένους και αυτό γιατί, όπως είπε, το σύστημα στήθηκε στο πόδι, χωρίς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, τη στιγμή που τα φάρμακα έτσι όπως περιορίστηκαν θα αναγκάσουν τους ασφαλισμένους να διαβούν το επόμενο εξάμηνο μια κυριολεκτική κόλαση κι όποιος επιβιώσει.
Σε άλλη ερώτηση που έγινε στον κ. Γεωργίου για το κατά πόσο οι Ιατροί του σημερινού ΙΚΑ και των Νοσοκομείων επαρκούν αυτή τη στιγμή να καλύψουν πληθυσμιακά τις ανάγκες της Ημαθίας, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια στατιστική ενημέρωση αλλά ούτε και επίκεινται στο άμεσο μέλλον αλλαγές αυξομείωσης του δυναμικού, είτε με νέες προσλήψεις, είτε με αποχωρήσεις σε συνταξιοδότηση κλπ. «…40 ιατροί υπάρχουν στο ΙΚΑ σήμερα και 35 διοικητικοί υπάλληλοι, αυτοί είναι και δεν αναμένεται να αλλάξει η σύνθεση…», είπε χαρακτηριστικά. Βέβαια συμπληρωματικά είπε ότι έγινε προκήρυξη για 5000 συνεργαζόμενους γιατρούς αλλά το πόσοι και κατά πόσο θα ανταποκριθούν, παραμένει άγνωστο.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Το ωράριο εξέτασης των ιατρών του ΕΟΠΥΥ θα είναι 7.30π.μ. με 13.00μ.μ. και 13.00μ.μ. με 17.30, άλλα όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργίου οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να βρίσκονται στο ραντεβού τους με το ιατρό ένα τέταρτο νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι η λίστα των 13 συνεργαζόμενων ιατρών της Ημαθίας έχει ήδη αναρτηθεί με ονόματα, διευθύνσεις και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.eopyy.gov.gr/MedSupplier/Index

 

Κωστής Χαλάτσης