Χωρίς ατομικές αξιολογήσεις αναμένεται να γίνουν έως το τέλος του 2012 οι απολύσεις 15.000 υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα που προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο παραπέμπει το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων σε επόμενη φάση, στο πλαίσιο ριζικού εξορθολογισμού του Δημοσίου.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από καταργήσεις ζημιογόνων ή άνευ αντικειμένου οργανισμών του Δημοσίου, ενώ από την κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου οι υπάλληλοι αυτόματα θα οδηγούνται σε απόλυση, αφού πρώτα αποκλειστεί η δυνατότητα μετάταξής τους στο στενό δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την τρόικα ώστε οι 15.000 υπάλληλοι να ενταχθούν σε μίας μορφής εφεδρεία για έναν χρόνο και να λαμβάνουν το 60% του μισθού τους, προκείμενου να μην διαταραχθεί απότομα ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους. Μετά την πάροδο του ενός έτους οι 15.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο, χωρίς να ενταχθούν στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, πηγές του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν ότι δεν αναμένονται απομακρύνσεις κατά το τρέχον έτος. Από το επόμενο έτος θα εξεταστεί η μείωση των συμβασιούχων κατά 15%-20%, αλλά οι απολύσεις δεν θα αγγίξουν τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Με δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε την αντίθεσή του στις «τυφλές απολύσεις» και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ο κ. Ρέππας υποστήριξε επίσης ότι: «Η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012. Η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 (στην οποία περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012) θα επιτευχθεί απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος».