Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα στα τοπικά Μέσα Επικοινωνίας ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο του υπ. Περιφερειάρχη Μάρκου Μπόλαρη, Δημήτρης Μούρνος πλαισιωμένος από τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους. Ο κ. Μούρνος στην εισήγησή του είπε μεταξύ άλλων:  «Βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή. Η κεντρική εξουσία εκχωρεί για πρώτη φορά σημαντικό μέρος εξουσιών στην Αυτοδιοίκηση και προχωρά στην αποκέντρωση. Η απόφαση αυτή εκτιμάται σαν  προϊον φιλοσοφίας του πολιτικού φορέα που την υλοποιεί, του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης του, αλλά και σαν αποτέλεσμα ιστορικής αναγκαιότητας. Γιατί το συγκεντρωτικό κράτος έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του, γιατί η Ευρωπαϊκή ένωση στηρίζεται στην αρχή της Ευρώπης των περιφερειών.

Στην ιστορική αυτή πρόκληση λοιπόν, δεν έχουν θέση φοβίες και μικροπολιτικοί υπολογισμοί, όπως η μετάθεση της συζήτησης από το αυτοδιοικητικό  σε κεντρικό πολιτικό ζητήματα π.χ. το μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Αυτοδιοίκηση και η Αποκέντρωση μπορούν να γίνουν εργαλεία για την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας ,της αδιαφάνειας και του κομματισμού.

Με τον νόμο για τον Καλλικράτη, μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων των Υπουργείων περιέρχονται στην Περιφέρεια καθώς και το 80% των αρμοδιοτήτων της σημερινής κρατικής Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Και θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και σοβαρή οργάνωση για να ασκηθούν με επιτυχία. Ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων γίνεται πολύ υπεύθυνος. Αυτοί που θα κληθούν να υπηρετήσουν το νέο μοντέλο πρέπει να επιδείξουν  πολλές  δυνατότητες και μια διαφορετική νοοτροπία απέναντι στον πολίτη και στις   πολλαπλάσιες ανάγκες του.

Βιώσαμε εδώ στην Ημαθία τα αποτελέσματα της  διοίκησης του Κώστα Καραπαναγιωτίδη στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Κατά γενική ομολογία κρίνονται επιεικώς απογοητευτικά-ανύπαρκτα. Παρακολουθούμε στον κοντινό νομό της Θεσσαλονίκης το βίο και την πολιτεία του Π. Ψωμιάδη. Εξαντλείται  σε μια ρηχή και ανάλαφρη προσέγγιση της πολιτικής.

Είχατε πολλοί από εσάς την δυσάρεστη εμπειρία να παρακολουθείτε τις ανιαρές συχνά συνεδριάσεις του Ν.Σ. εξ αιτίας ενός Νομάρχη αδιάφορου και ανίκανου για τα μεγάλα και τα σημαντικά. Ενός Νομάρχη που ασχολούνταν μόνο με ανώδυνα θέματα και απολάμβανε τη χαρά της δημοσιότητας και των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Όσες φορές συζητήθηκαν σημαντικά θέματα στον Ν.Σ. ήταν ύστερα από δική μας πρόταση και συχνά κάναμε χρήση του κανονισμού λειτουργίας που επιβάλει στη διοίκηση της σύγκλησης του σώματος ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Για μας, για την Ημαθία η θητεία Καραπαναγιωτίδη ήταν μια χαμένη τετραετία.

Κανένα σημαντικό έργο δεν ξεκίνησε και δεν υλοποιήθηκε από τον σημερινό Νομάρχη.

Στο ΕΣΠΑ , ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους άνω των 4δις ευρώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Νομαρχία Ημαθίας κατάφερε να εντάξει μόνο δύο σχολεία εκ των οποίων για το  ένα η μελέτη είχε γίνει  από το Δήμο Μακεδονίδας.

Ανάγκες και προτεραιότητες του νομού όπως το Διοικητήριο, η επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, το δίκτυο φυσικού αερίου , το αρδευτικό δίκτυο, η ολοκλήρωση και βελτίωση των εσωτερικών οδικών αξόνων (Εγνατία-Βεργίνα-Κυψέλη,Πλατύ-Κλειδί,Γιαννιτσά-Αλεξάνδρεια-Αιγίνιο).

Μόλις την τελευταία στιγμή περισώθηκε το έργο του κάθετου άξονα ύστερα από παρεμβάσεις της Περιφέρειας και τοπικών Βουλευτών. Τέσσερα χρόνια ο Νομάρχης  δεν κατάφερε να προχωρήσει το  θέμα στο ελάχιστο.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος της ανάπτυξης είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και δεν θα είχε κανείς την απαίτηση  αντιμετωπιστεί συνολικά και αποτελεσματικά μόνο από το Νομάρχη. Θα μπορούσε όμως με δράσεις και πρωτοβουλίες να φέρει τα θέματα στο προσκήνιο, να διεκδικεί πόρους και να αναζητά λύσεις στα εθνικά και τα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Αντί γι αυτό διάλεξε τα συχνά ταξίδια στις ανατολικές χώρες χωρίς απτό αποτέλεσμα.

Η διοίκηση των υπηρεσιών χαρακτηρίζονταν από έλλειψη συντονισμού και ελέγχου, απώλεια ευκαιριών. Έτρεχε κυριολεκτικά πίσω από τα γεγονότα.

Από την άλλη μεριά έχουμε το φαινόμενο Ψωμιάδη. Ξέρει να κερδίζει την συμπάθεια. Εκφράζει πάντα καλές προθέσεις  και    μια διάθεση συναινετική. Του ταιριάζει ο ρόλος <<παιδί του λαού>> και ανταποκρίνεται πλήρως σ΄αυτό.

Είναι όμως αυτό το ζητούμενο για έναν πολιτικό και ειδικά σε ηγετική θέση.

Για πόσο καιρό μπορεί να κερδίζει κατανόηση και συμπάθεια.

Γιατί στην πολιτική εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Η δυνατότητα να προχωρήσεις τα πράγματα μπροστά.

Και γι αυτό χρειάζεται διορατικότητα, επιμονή    στους στόχους, αναγνώριση των προτεραιοτήτων, πολιτική φιλοσοφία.

Δεν διακρίνουμε στις συχνές εμφανίσεις του ότι συγκεντρώνει τέτοια χαρακτηριστικά ούτε  η οκταετής θητεία του στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει να παρουσιάσει κανένα αξιοσημείωτο έργο . Θητεία που κατά το μεγαλύτερο μέρος της, συμπίπτει και την διακυβέρνηση της Ν.Δ. της οποίας είναι κορυφαίο στέλεχος και ένας εκ των εν δυνάμει αρχηγών.

Τίποτα λοιπόν δεν εγγυάται ότι έχει την διάθεση και την ικανότητα να αναπτύξει τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνονται με τον Καλλικράτη στην αιρετή περιφέρεια.

Προκύπτει τώρα αβίαστα το ερώτημα και το δίλημμα: πως δυο αποτυχημένοι νομάρχες θα γίνουν  επιτυχημένοι Περιφερειάρχης                                   και αντιπεριφερειάρχης.

Για αυτό  και συνεχώς επαναλαμβάνουμε και λέμε ότι είναι καιρός οι πολίτες να εκλέξουν τοπικές ηγεσίες που να έχουν την πολιτική βούληση και την διοικητική ικανότητα να επιτύχουν μια νέα ανάπτυξη, που είναι και ο βασικός στόχος της περιφερειακής διάρθρωσης της χώρας. Να αφήσουν πίσω πρόσωπα και πρακτικές που απέδειξαν ότι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα επί της ουσίας και επί της πολιτικής. Να επιλέξουν άτομα που θα ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου και όχι με την προσωπική προβολή και τα επικοινωνιακά κόλπα.

Η Ημαθία και η Κεντρική  Μακεδονία χρειάζονται τώρα ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, με προτεραιότητες και κατευθύνσεις. Αλλά προπάντων χρειάζονται μια διοίκηση διεκδικητική και αποτελεσματική, σύγχρονη και σοβαρή.

Ο συνδυασμός Κεντρική Μακεδονία, Μέτωπο Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη, έναν πραγματιστή, υπεύθυνο και ικανό πολιτικό, μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο  αυτό   το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης. Και μαζί του όλοι εμείς που τον πλαισιώνουμε, από την Ημαθία και τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδοονίας, αποφασισμένοι να πετύχουμε, και θα πετύχουμε.