Το 2011 η Κυβέρνηση, νομοθετώντας το σχέδιο “Καλλικράτης” συνένωσε Δήμους και Κοινότητες της Ελλάδας..

Οι αντιδράσεις, φυσιολογικά (;), ήταν αρκετές καθώς κάθε αλλαγή, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και δυσπιστία. Αντιδράσεις είχαμε και στην περιοχή μας, με την πρόταση ονομασίας του συνόλου του Δήμου ως.. Αιγών, ακόμα και τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Δήμου στη Βεργίνα!

Βασικό επιχείρημα ήταν πως η Βεργίνα θα χάσει μέρος της δυναμικής της στο πέρασμα του χρόνου, ως μη ξεχωριστός και αυτόνομος Δήμος…

12 χρόνια μετά, το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα αποδεικνύει πως η Βεργίνα, πέρα από μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις, έχει “κερδίσει” το φιλόδοξο και εγκεκριμένο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης κόστους σχεδόν 6 εκ. Ευρώ, έχει αναστηλώσει τα ανάκτορα και ολοκληρώσει το πολυκεντρικό μουσείο. Έργα που προέκυψαν από τη συνεργασία των Δημοτικών Αρχών, της Περιφέρειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Αρχαιολογίας.

Με λίγα λόγια, η Βεργίνα, του Δήμου Βέροιας, του Νομού Ημαθίας, τα χρόνια του Καλλικράτη τα πήγε..καλά!

Η Βέροια;

Δικαιούται να έχει παράπονα, και πάρα πολλά μάλιστα…

Επιπροσθέτως ίσως και.. χρονικά να είναι η σειρά της Βέροιας. Αφού σε μεγάλο βαθμό.. ολοκληρώσαμε με την Κλασσική και Ελληνιστική περίοδο, ίσως μπορεί η πετυχημένη και δραστήρια Εφορία Αρχαιοτήτων, να ασχοληθεί πιο ενεργά και με τους.. επόμενους αιώνες.. πάντα σε ανιδιοτελή συνεργασία με το Δήμο Βέροιας.

Την αρχαία Ρωμαϊκή οδό που διασχίζει την Μητροπόλεως, το Βυζαντινό τοίχος που βρίσκεται παράλληλα με τη γέφυρα στο Τσερμένι, τις υπόγειες στοές που ξεκινούν από την πλατεία Ωρολογίου και διασχίζουν σημαντικό μέρος της πόλης, τα αρχαία στα υπόγεια πολυκατοικιών στο κέντρο της Βέροιας, τα διατηρητέα κτήρια, το τρίγωνο των θρησκειών (όπως μου αρέσει να ονομάζω) μεταξύ Χάβρας, Τζαμιού και Βήματος του Απ.Παύλου και πολλά άλλα σημαντικά μνημεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Βέροιας..

Μιας πόλης που ο αρχαιολογικός και ιστορικός της πλούτος είναι αδιαμφισβήτητα μοναδικός!

Ίσως είναι η ώρα, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ, ΟΛΟΙ οι αρμόδιοι φορείς να “τα βάλλουν κάτω” και να αποφασίσουν ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ πρόγραμμα ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της πόλης μας. Με ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο σχέδιο δράσης που θα έχει συγκεκριμένο άξονα : την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης σε έναν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών. Ευρωπαϊκά προγράμματα υπάρχουν…

Με σύμπραξη φορέων και στρατηγικές παρεμβάσεις. Με τους αναγκαίους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης και την ανάπτυξη των ΜΜΜ, με ξεκάθαρα τουριστικά μονοπάτια εντός του κέντρου, με ανοιχτές τις ιστορικές συνοικίες της, με τη δημιουργία ενός ήπιου σε κυκλοφορία -οχημάτων- κέντρου και την (εν τέλει) καθιέρωση της πόλης της Βέροιας, ως τη βάση ενός Δήμου που με..”φάλαγγα” τη Βεργίνα, θα πορευτεί δυναμικά στο μέλλον.

Όμως, όλα αυτά για να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν ορθά, χρειάζονται μια απαραίτητη συνθήκη : Την κοινωνική συναίνεση και σύμπραξη. Η οποία μπορεί να χτιστεί ΜΟΝΟ μέσα από ΑΝΟΙΧΤΕΣ διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας και κατάθεσης απόψεων και προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μέσα από τη δημιουργία συγκεκριμένων προγραμμάτων εξέλιξης της κοινωνικής και συλλογικής παιδείας των πολιτών αλλά και την ορθή και συνετή λειτουργία των δομών εξουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων…

Καιρός λοιπόν, οργανωμένα, μεθοδικά και συνετά, να προχωρήσουμε μπροστά με όπλο το..παρελθόν!

Υγ: Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα ΜΗ σύμπνοιας μεταξύ των φορέων είναι τα 2 σπιτάκια που…ξαναχτίστηκαν, όπως ξαναχτίστηκαν, εφαπτόμενα στην Παλαιά Μητρόπολη αλλοιώνοντας την εικόνα της για τις επόμενες δεκαετίες..