Υπό έλεγχο ήταν η κατάσταση των κεντρικών οδικών δικτύων στις περισσότερες ορεινές και πεδινές περιοχές της Ημαθίας, όπως και το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο και η Εγνατία Οδός, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε το νομό από το απόγευμα της Τετάρτης, συνεχίστηκε αμείωτα και την επόμενη μέρα με αποτέλεσμα, παρόλες τις ενέργειες των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας Δήμων και Αντιπεριφέρειας, να μη λείπουν σημαντικές δυσκολίες κίνησης σε κεντρικά και περιφερειακά σημεία των αστικών κέντρων και των κατοικημένων περιοχών, με μικρο – τροχαία, ευτυχώς όμως μόνον υλικών ζημιών, όπως μας διαβεβαίωσε σχετικά η τροχαία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε συγκρούσεις και εγκλωβισμούς οχημάτων που έλαβαν χώρα από το απόγευμα στο κέντρο της Βέροιας, όπως και μια καραμπόλα πολλών αυτοκινήτων στην κατηφόρα της Βενιζέλου στο ύψος της ΔΕΗ, γύρω στις 11.00μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης.
Οι υπεύθυνοι του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας από την άλλη, κάνουν λόγο συνολικότερα για δύσκολο αγώνα, δεδομένου ότι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του αποχιονισμού είναι αναλογικά λίγος σε σχέση με τον όγκο του χιονιού και τις εκτάσεις που αυτό κάλυψε αλλά το αποτέλεσμα είναι με αυτά τα δεδομένα, σε γενικές γραμμές, αρκούντως ικανοποιητικό. Σε αυτό το πλαίσιο, για τον καλύτερο καθαρισμό καίριων σημείων εντός του κέντρου της Βέροιας συνεργάστηκαν και συνεργεία της ΔΕΥΑΒ με το Δήμο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ
Για εικόνα του προβλήματος τόσο στο Δήμο Βέροιας όσο και της Ημαθίας γενικά, μιλήσαμε ενδεικτικά με τη Δήμαρχο Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Μωυσιάδη, τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Γιώργο Μπαρμπαρούση, τον Υποδιοικητή της Τροχαίας Βέροιας Ηλία Καραγιάννη,
τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ταξί Βέροιας Στυλιανό Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ Δημήτρη Δάσκαλο.
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ: «ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»
«…Επισκέφθηκα τα περισσότερα χωριά του Δήμου και το Κέντρο, Ανάλογα με τα προβλήματα, την ποιότητα δηλαδή και τον όγκο του χιονιού που έπεφτε, η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο…».

ΝΙΚΟΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ: «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»
«…Ο αγώνας συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Κυρίως προβλήματα μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίσαμε, πέρα από κάποια τρακαρίσματα στο αστικό κέντρο της Βέροιας λόγω του ότι οι οδηγοί δε φόραγαν αλυσίδες. Αυτά αντιμετωπίστηκαν σε συνεργασία με την Τροχαία. Όλοι όμως οι κεντρικοί δρόμοι και στα χωριά είναι ανοιχτοί…».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ: «ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ»
«…οι Δήμοι σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια έχουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους. Δεν υπήρχει βέβαια η δυνατότητα καθαρισμού και των δευτερευόντων οδικών τμημάτων, όπως στενάκια κλπ. Το επαρχιακό δίκτυο που ανήκει σε εμάς και τα χιονοδρομικά εξυπηρετούνται κανονικά με αλυσίδες. Μια δυσκολία πρακτική είναι ότι το χιόνι είναι πολύ αυτή τη φορά και στον κάμπο και τα μηχανήματα που διαθέτουμε δεν είναι και πάρα πολλά, όμως σε γενικές γραμμές εξυπηρετούνται οι ανάγκες συνολικά. Μικροπροβλήματα και διαμαρτυρίες πολιτών υπάρχουν βέβαια αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε και τα πάντα…».

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ»
«…Η Εγνατία είναι καθαρή αλλά και εκεί σε ορισμένα σημεία απαιτούνται αλυσίδες. Με το που άρχισε η χιονόπτωση παρουσιάστηκαν προβλήματα με μικρο-τροχαία υλικών καθαρά ζημιών από τρακαρίσματα στο κέντρο της πόλης, γιατί κανείς δεν είχε αλυσίδες, πολλοί είχαν φθαρμένα λάστιχα και η ολισθηρότητα των δρόμων ήταν ήδη μεγάλη…».

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ»
«…Ένα μπάχαλο επικρατούσε Τετάρτη και Πέμπτη στα στενά της πόλης που ήταν ακάθαρτα με πατημένο χιόνι από τα αυτοκίνητα. Η δουλειά μας ήταν κατακόρυφα ανεβασμένη, με ωστόσο δεν μπορέσαμε να δουλέψουμε λόγω της κατάστασης. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι και στο κέντρο και περιφερειακά. Ειδικά στο δρόμο για Πανόραμα, στην κατηφόρα της ΔΕΗ, στην κάθοδο πίσω από το Βυζαντινό Μουσείο, το οδόστρωμα ήταν επικίνδυνο… όπου υπήρχε κατηφόρα δηλαδή με λίγα λόγια. Εμείς είμαστε ως στόλος εξοπλισμένοι και με αλυσίδες και χιονολάστιχα αλλά και πάλι ζητάμε και τη βοήθεια των πελατών μας, ώστε, εφόσον είναι δυνατόν, να τους παραλαμβάνουμε από πιο κεντρικά σημεία και σχετικά κοντινά τους…».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: «Η ΔΕΥΑΒ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ»
«…Πήραμε την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε το έργο του Δήμου. Η ΔΕΥΑΒ καθάριζε, όπου και όπως μπορεί. Έστειλα προσωπικό στην Κεντρικής, στους Πεζοδρόμους, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, μπροστά στη Μητρόπολη, στις πλατείες και όπου αλλού. Το χιόνι ήταν πολύ και ο Δήμος πολύ μεγάλος. Το ξέρω το πρόβλημα κι από την προϋπηρεσία μου στα Τεχνικά του Δήμου. Θα έπρεπε να καθαριστούν και οι σχάρες όμβριων υδάτων πριν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια…».

Κωστής Χαλάτσης