Στα χέρια του πρωθυπουργού και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, βρίσκεται η ευθύνη των τελικών αποφάσεων για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για το πάγωμα μισθών, παρέμειναν και μετά τη χθεσινή τους συνάντησή.
Η τρόικα πάντως εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις απαιτήσεις της και ζητά μείωση του κατώτατου μισθού και επιπλέον μείωση κατά 25% του συνολικού μισθολογικού κόστους. Από το ποσοστό αυτό, το 15% θα αφορά περιορισμό των δώρων.
Οι κοινωνικοί εταίροι, συμφώνησαν πάντως στη διατήρηση του 13ου – 14ου μισθού καθώς και του κατώτατου μισθού, της εξάμηνης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το τέλος της συνάντησης, όλες οι πλευρές διαβεβαίωναν πώς δεν τέθηκε θέμα καθιέρωσης ειδικών οικονομικών ζωνών με μισθό χαμηλότερο του κατώτατου.
Οι κοινωνικοί εταίροι απέστειλαν σήμερα επιστολή με τα συμπεράσματα του διαλόγου στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους και στους θεσμικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεσμό συνεννόησης, αναγνωρισμένο από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει και στη χώρα μας να αποτελεί βασικό εργαλείο συμφωνιών, με σεβασμό στα αποτελέσματά του».
Στην επιστολή τους οι εταίροι, υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις δεν θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς η απασχόληση στη χώρα μας έχει ήδη καταρρεύσει και επισημαίνουν ότι:
– «η χώρα γνωρίζει πρωτοφανείς συνθήκες ύφεσης για 4 χρόνια χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη -έστω και αναιμική- ούτε για το 2012 και το 2013,
– η ανταγωνιστικότητα σε εθνικό επίπεδο επηρεάζεται πολύ περισσότερο – απ’ ότι το μισθολογικό κόστος – από παράγοντες όπως η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, ο κρατικός παρεμβατισμός, το φορολογικό σύστημα, η διαφθορά και η αντιεπιχειρηματική νοοτροπία.
– η μείωση μισθών επηρεάζει ευθέως αναλογικά τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων,
– η αφαίρεση και άλλων πόρων από τη ζήτηση πέραν της κοινωνικής συνοχής επηρεάζει ευθέως υφεσιακά την οικονομία με ενδεχόμενο απρόβλεπτων κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων,
– στις επιχειρήσεις παρατηρείται αυξανόμενη πίεση που επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους λόγω των εκτάκτων φορολογικών επιβαρύνσεων, της αύξησης κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, την έλλειψη ρευστότητας κλπ.».
Οι εταίροι ζητούν επίσης, να ξεκινήσει άμεσα τριμερής διάλογος (Κυβέρνηση-Εργοδοτικοί και Εργατικοί Φορείς) για τα ζητήματα του μη μισθολογικού κόστους και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί.
«Ο διάλογος αυτός» αναφέρουν στην επιστολή, θα «πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδυνάμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, χρήσεις γης, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού, ηλεκτρονική βάση σύζευξης προσφοράς – ζήτησης στην αγορά εργασίας και άλλα».
Η τρόικα πάντως εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις απαιτήσεις της και ζητά μείωση του κατώτατου μισθού και επιπλέον μείωση κατά 25% του συνολικού μισθολογικού κόστους. Από το ποσοστό αυτό, το 15% θα αφορά περιορισμό των δώρων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ