Την διαδικασία απογραφής των δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, που θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαρτίου, παρουσίασαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, από κοινού, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βαρβάρα Σταυροπούλου, η Διευθύντρια της Πρόνοιας Αναστασία Μαρασλή και ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Θεοδωρίδης (υπεύθυνος και για τη λειτουργία των ΚΕΠ). Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, 3500 δικαιούχοι από όλη την Ημαθία συμπεριλαμβανομένων ΑΜΕΑ και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων αναμένεται να απογραφούν στο Νομό με την αυστηρή όμως προειδοποίηση ότι αν δεν απογραφούν θα χάσουν το δικαίωμά τους στα όποια προνοιακά επιδόματα λαμβάνουν μέχρι σήμερα. Αυτό υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση της διαδικασίας.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε η κ. Σταυροπούλου, χθες πραγματοποιήθηκε για την ανάλογη προετοιμασία, σχετική συνάντηση συνεργασίας με τους υπαλλήλους της Πρόνοιας, του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) καθώς και των ΚΕΠ Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας.
Με τη σειρά του ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης μίλησε για το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ για την εύρυθμη διεκπεραίωση της διαδικασίας.
Πιθανά προβλήματα που αναμένεται να παρουσιαστούν αφορούν το μεγάλο αριθμό εξυπηρέτησης, τον κατάλογο των εγγεγραμμένων (Αλφαβητική σειρά κλπ).
Κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο είναι η διαχείριση του ενδεχόμενου συνωστισμού που μπορεί να προκύψει στα κατά τόπους ΚΕΠ τις ώρες αιχμής.
Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επικρατήσει η καλή οργάνωση και λειτουργία στην εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.
Η Αναστασία Μαρασλή χαρακτήρισε το έργο της απογραφής σημαντικό και για την καλύτερη διεκπεραίωση του, όπως είπε, έγιναν κλιμακωτές προσπάθειες. Αρχικά σε επίπεδο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων δια του τοπικού Τύπου, και των εμπλεκομένων υπηρεσιών με ενημερωτικές συναντήσεις. «…Σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα τα ΚΕΠ παρέμειναν κλειστά, ήρθαν οι υπάλληλοι και τους έγινε μια εκπαίδευση πάνω στην εγκύκλιο του Υπουργείου. Επιλύθηκαν ερωτήματα πάνω στην καταγραφή, την πιστοποίηση των δικαιολογητικών, έγινε και μια δοκιμαστική εφαρμογή για το πώς θα τρέξει η καταγραφή. Τέθηκαν επίσης προβληματισμοί που αναμένεται να επιλυθούν μετά από σχετική σύσκεψη του Υπουργείου επί τούτου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και παράταση για τους εκπρόθεσμους…», είπε μεταξύ άλλων.
Οι στόχοι της απογραφής, που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα, κατά την κ. Μαρασλή έχουν να κάνουν με μια σαφή, αρχικά καταμέτρηση, με έναν ηλεκτρονικό τρόπο που επιτρέπει παρεμβάσεις, στατιστικές επεξεργασίες κλπ. Επίσης εξακριβώνεται κατά πόσο οι δικαιούχοι έχουν στα χέρια τους έγκυρες αποφάσεις, ποιοι και αν λαμβάνουν δίκαια τα επιδόματα κ.ο.κ.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, υπενθυμίζουμε ότι η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ. Επίσης όσους  λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα Βαριάς Αναπηρίας, Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (Β.Ν.Κ.), Εγκεφαλικής Παράλυσης (Σπαστικών), Κώφωσης (Κωφαλαλίας), Κίνησης, Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων, Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων Δημοσίου, Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας, Συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης, Τυφλότητας, Νόσου του Χάνσεν, Απροστάτευτων Ανηλίκων, Ομογενών, Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων).
Μετά το τέλος της απογραφής του ο δικαιούχος θα λάβει κωδικό αριθμό απογραφής.
Η απογραφή των δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής δήλωση στοιχείων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Δεν έχει ωστόσο ακόμα ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει από πλευράς πολιτείας ατομική ειδοποίηση για τους ενδιαφερόμενους. Προς στιγμήν η ενημέρωση εξαντλείται στην ενημέρωση των ΜΜΕ και τη συμβολή του Ταχυδρομείου που θα επισυνάπτει μαζί με το ποσό της καταβολής του επιδόματος του διμήνου και το σχετικό ειδοποιητήριο της απογραφής.

Κωστής Χαλάτσης