H σύσταση ενδεκαμελούς επιστημονικού συμβουλίου για την όλη εποπτεία του Μουσείου Εκπαίδευσης της Βέροιας αναμένεται να προωθηθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου κάτι που θα εισηγηθεί πανηγυρικά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΠΑ στην οποία υπάγεται πλέον το Μουσείο.

Αυτά δήλωσαν σχετικά στα «Ε» τόσο ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιώργος Μιχαηλίδης, όσο και ο Διευθυντής Γιάννης Καμπούρης.

Αναλυτικότερα, μετά από την επί τούτου συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης θα προκύψει μια ενδεκαμελής επιτροπή εκπαιδευτικών και επιστημόνων που θα αποτελεί το σώμα του επιστημονικού συμβουλίου με επικεφαλής, προφανώς τον Καθηγητή Χρήστο Τσολάκη, εμπνευστή και δημιουργό του Μουσείου Εκπαίδευσης, που σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ενώ σε δεύτερη φάση πιθανολογείται η μεταφορά του σε κάποιο πιο προσβάσιμο χώρο, εντός Βέροιας, μιας και προς στιγμήν φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μηχανικών στην Αγ. Βαρβάρα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ»

Σε σχετικές του δηλώσεις  για το θέμα, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ είπε μεταξύ άλλων: «…Έχουμε την τιμή και τη χαρά να λέμε ότι έχουμε το μοναδικό Μουσείο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ένα πραγματικό στολίδι για τον Πολιτισμό και τα Γράμματα, μιας και στο χώρο στέγασής του εκτίθενται πολλά ιστορικά ντοκουμέντα που αναφέρονται στην εκπαίδευση, παλιότερη και σύγχρονη.
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, καθώς ο όγκος των εκθεμάτων είναι μεγάλος, είναι να φροντίσουμε για τη μεταφορά του Μουσείου σε κάποιο αξιόλογο χώρο και πιο προσβάσιμο από τον κόσμο. Αρχές Φεβρουαρίου θα συστήσουμε ένα Επιστημονικό Συμβούλιο που θα έχει την εποπτεία του Μουσείου, γιατί χρειαζόμαστε ανθρώπους – γνώστες του αντικειμένου. Το Συμβούλιο θα απαρτίζουν περίπου έντεκα άτομα με κορυφαίο τον Καθηγητή Χρήστο Τσολάκη που ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας του Μουσείου και αυτός που το υποστήριξε στην πράξη. Δικιά μας βούληση είναι το Μουσείο Εκπαίδευσης να συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο σε όλη την Ελλάδα, να γίνει η προβολή του με όποιο μέσο, ώστε να γίνει αντικείμενο πρόσβασης, μνήμης αλλά και μάθησης. Ως εκ τούτου θα προηγηθεί πανηγυρική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ παρουσία τόσο του κ. Τσολάκη, όσο και των μελών που θα απαρτίσουν το υπό σύσταση Συμβούλιο, και θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, αφού γίνουν και από την πλευρά των συμμετεχόντων οι ανάλογες εισηγήσεις. Αυτοί ουσιαστικά θα χαράσσουν την πολιτική του Μουσείου, εμείς θα υλοποιούμε…».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»

Πέρα από την ακαδημαϊκή εποπτεία του Μουσείου, ένα καίριο πρόβλημα που επί του παρόντος φαίνεται να μην μπορεί, θεσμικά τουλάχιστον, να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της έλλειψης στοιχειώδους προσωπικού, καθώς η κυβερνητική πολιτική πάνω στο θέμα των προσλήψεων είναι απαγορευτική. Για τις ανάγκες του Μουσείου Εκπαίδευσης και τις προσπάθειες της ΚΕΠΑ μας μίλησε ο Διευθυντής της Επιχείρησης με τα εξής:

«…Το Μουσείο Εκπαίδευσης έχει έρθει στην κυριότητα της ΚΕΠΑ μετά τις συγχωνεύσεις του Καλλικράτη και είναι ένα από τα Νομικά Πρόσωπα που εντάχθηκε στην Κοινωφελή Επιχείρηση. Δεν είχε μόνιμο στελεχιακό δυναμικό. Με το δεδομένο ότι δεν γίνονται πλέον προσλήψεις προσωπικού και ειδικά τέτοιων ειδικοτήτων, υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης του, ούτε καν με έναν υπάλληλο που θα φρόντιζε για τα στοιχειώδη. Επί του παρόντος το φροντίζουν υπάλληλοι της ΚΕΠΑ. Μέχρι τις 31/12/12 δυστυχώς δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη. Ήρθε και σχετική  εντολή από Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας εκ των ενόντων και με εναλλακτικούς τρόπους. Βλέπουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε κάποιον ή κάποιους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ώστε να έχουμε κάποιο προσωπικό, έστω και ανειδίκευτο…».

 

Κωστής Χαλάτσης