Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης που έχει οριστεί στις 26 Σεπτεμβρίου, είναι μια προσπάθεια με στόχο την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία, καθιστώντας κάθε εγκυμοσύνη επιθυμητή.
Στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το “χάπι” ως μέθοδο αντισύλληψης ανέρχονται σε ποσοστό 23% ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 4%, με αποτέλεσμα η έκτρωση αποτελεί στην χώρα μας μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους… “αντισύλληψης”, θέτοντας σε κίνδυνο την αναπαραγωγική ικανότητα αλλά και την ψυχική υγεία και ισορροπία.
Πολλές γυναίκες που μοιράζονται τη ζωή τους με έναν άνδρα δεν επιθυμούν να έχουν μόνο αυτές την ευθύνη της αντισύλληψης, προκειμένου να μην βρεθούν ξαφνικά με “ένα μωρό στην αγκαλιά”. Μια γυναίκα που έχει μια σταθερή σχέση επιθυμεί να μοιράζεται τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της αντισύλληψης.
Για πολλές δεκαετίες, ήταν κοινή πεποίθηση ότι οι άντρες αδιαφορούσαν για την αντισύλληψη και δεν έπαιρναν την ευθύνη της γονιμότητας τους. Από τη στιγμή που βγήκε το χάπι για τις γυναίκες έγιναν περισσότερο απρόθυμοι να αναλάβουν το βάρος της αντισύλληψης σε μια σχέση. Αν και αυτό δεν είναι αλήθεια για όλους τους άντρες, μπορεί στο παρελθόν να ίσχυε για αρκετούς.
Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες οι δημογραφικές έρευνες δείχνουν μια στροφή στην αντίληψη και την στάση των αντρών. Το 60% των αντρών, στις βοριοευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν ενδιαφέρον για τη χρήση αντισύλληψης. Η τάση αυτή δείχνει ότι οι άντρες όχι απλώς αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη γονιμότητα τους άλλα θέλουν τον πλήρη έλεγχο. Μελέτες έδειξαν ότι ο μεγαλύτερος προβληματισμός των ανδρών αυτών είναι το κατά πόσο μια τέτοια μέθοδος ανδρικής αντισύλληψης είναι ασφαλής, επώδυνη, αναστρέψιμη και φιλική με την libido και την στύση.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί μια πληθώρα επιλογών αντρικής αντισύλληψης, ωστόσο κάποιες από αυτές παραμένουν πολύ ακριβές και ελάχιστες είναι αποτελεσματικές και συνάμα χωρίς παρενέργειες.
Τα προφυλακτικά είναι μια πολύ λογική και φθηνή μέθοδος αντισύλληψης, με ποσοστό επιτυχίας 98%, αλλά και πολύ αποτελεσματική εναντίον των αφροδίσιων νοσημάτων.
Η βασεκτομή είναι εύκολη, ασφαλής, φτηνή και πολύ απλή χειρουργική επέμβαση. Ένας στους 6 αμερικανούς πάνω από 35 χρόνων ή αυτών που δεν επιθυμούν άλλη εγκυμοσύνη, επιλέγουν αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης. Πλέων θεωρείται μια αναστρέψιμη μέθοδο με ποσοστά επιτυχημένων κυήσεων περίπου 45% μετά την χειρουργική αποκατάσταση. Παρόλα αυτά είναι μια μέθοδος που ελάχιστα προτιμάται από τους Έλληνες, ίσως γιατί την αγνοούν.
Τελευταία οι επιστημονική έρευνα στην ανδρική αντισύλληψη προσανατολίζεται στο ανδρικό “χάπι” που θα έχει την ίδια φιλοσοφία με το γυναικείο, δηλαδή την ορμονική τροποποίηση του όρχι ώστε να επιτευχθεί μια αναστρέψιμη στάση της σπερματογένεσης χωρίς παρενέργειες στην libido και την στύση.
Πλέων η αντισύλληψη δεν πρέπει να είναι αποκλειστικό μέλημα της γυναίκας αλλά και ο άνδρας χρειάζεται τη συμβουλή του ουρολόγου, ο οποίος, αφού δει το οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό του, θα του προτείνει τις επιλογές αντισύλληψης που έχει έτσι ώστε να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στη γονιμότητα του.
Γράφει ο

Κούκος Σωτήριος MD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Μητροπόλεως 54, Βέροια
Τηλ.2331300536, κιν. 6978898038
e-mail: contact@sotiriskoukos.gr
web: www.sotiriskoukos.gr