Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει και πάλι το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Ο λόγος  της νέας προσφυγή έγκειται στο γεγονός ότι ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή αλλιώς διορισμένος Περιφερειάρχης Θύμιος Σώκος, άλλαξε παλαιότερη απόφαση που έλεγε ότι στο χώρο των 50 στρεμμάτων που έχουν επιλεγεί για να κατασκευαστεί η Μονάδα, η οικοδομική κάλυψη που ορίζονταν στο 10% αυξάνεται στο 15% ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή χωρίς να χρειάζεται παραχώρηση και νέας έκτασης. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση των κτισμένων τετραγωνικών μέτρων επιβάλλεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε το ίδιο προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή.

Όπως αναφέρει και το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας «Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ικανοποιεί το απαιτούμενο ποσοστό ως προς την κάλυψη του γηπέδου (49.849 x 15% = 7.447 τ.μ.), ώστε αφού εκπονηθεί νέα μελέτη και περιοριστεί στα όρια της παραχωρηθείσας έκτασης των 49.849 τ.μ. να καταστεί δυνατή η έκδοση Οικοδομικής Άδειας, όπως ρητά προβλέπεται από την Σύμβαση του έργου. Είναι προφανές ότι, η νέα μελέτη θα πρέπει να εγκριθεί από το ΥΠΠΟΤ μετά από γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.,   ώστε να εγκριθεί η αυξημένη κατά 50% κάλυψη του γηπέδου, όταν μάλιστα η δόμηση υλοποιείται μόνο στο ένα τμήμα (Δυτικό) της παραχωρηθείσας έκτασης.»

Είναι φανερό λοιπόν ότι για να προχωρήσει το έργο γρήγορα δεν ανέμεναν αποφάσεις για παραχώρηση συμπληρωματικής έκτασης, αλλά βρέθηκε ο σύντομος και εύκολος τρόπος. Αυξάνουν το ποσοστό κάλυψης κατά 50% (από 10% σε 15%) και με τον τρόπο αυτό καλύπτουν τις προϋποθέσεις που έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Γιατί αυτή η  βιασύνη; Μήπως για να γλυτώσει ο Νομός μας τα έξοδα μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη ή το πρόστιμο που θα έρθει από την ΕΕ για την παράνομη χωματερή του Αλιάκμονα; Μάλλον όχι καθώς η μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Κοζάνης στοιχίζει στο δημότη της Βέροιας 35 ευρώ ανά τόνο, όταν το κόστος, σε περίπτωση που λειτουργήσει η μονάδα θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ ανά τόνο. Όσο για το πρόστιμο από την ΕΕ δεν θα επιβληθεί καθώς η παράνομη χωματερή έπαψε πλέον να δέχεται απορρίμματα αφού μεταφέρονται στο διπλανό μας Νομό.

Τότε ποιος ο λόγος της απόφασης που ενδεχομένως να κριθεί και παράνομη από το ΣΤΕ  για αύξηση του συντελεστή δόμησης με τόσο υψηλό ποσοστό;

Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται σε έναν από τους όρους που συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση και εφόσον ξεκινήσουν έστω και τμηματικά οι εργασίες ενεργοποιείται άμεσα το συγκεκριμένο  άρθρο ( αρθρο11παρ.3), όπου ορίζεται: « Σε περίπτωση, όμως, που η ανωτέρω αδυναμία αδειοδότησης υπερβεί το συνολικό χρονικό διάστημα των δώδεκα (12) μηνών, τότε ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να ζητήσει την διάλυση της Σύμβασης Παραχώρησης και αποζημίωση για την τυχόν ζημιά, που υπέστη, μόνον εφ’ όσον έχει αρχίσει να κατασκευάζει το Έργο».

Με λίγα λόγια αυτός που ανέλαβε το έργο εάν μέσα σε 12 μήνες δεν μπορέσει να πάρει την άδεια, αλλά έχει ξεκινήσει την κατασκευή του, τότε δικαιούται να αποζημιωθεί. Άρα εμείς οι δημότες αν συμβούν τα παραπάνω θα πληρώσουμε το έργο , αλλά έργο δεν θα έχουμε και ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο παρά τρίχα κατασκευαστής και στη συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ,

Τι μπορεί να συμπληρώσει κανείς μετά τα όσα έχουν προηγηθεί και έχουν γραφτεί κατά κόρον μάλιστα σχετικά με την πολύπαθη για το Νομό μας διαχείριση απορριμμάτων και την περιβόητη «θέση 12»;

Μόνο ότι θυμίζει την Ελλάδα και την είσοδό της στο ΔΝΤ που την υπέγραψαν χωρίς να γνωρίζουν (;) τους επαχθείς και δυσβάστακτους όρους. Κάτι τέτοιο έγινε και εδώ καθώς οι όροι ευνοούν μόνο τον κατασκευαστή. Κι αν στην πρώτη περίπτωση οι κυβερνώντες φωνάζουν ότι δεν γνώριζαν, οι τοπικοί μας υπεύθυνοι δεν μπορούν να το ισχυρισθούν γιατί υπήρξαν και αντιδράσεις αλλά και επεξηγήσεις από το ΤΕΕ για τα αποτελέσματα. Παρ΄ όλα αυτά κάποιοι και την προχώρησαν και κάνουν τα πάντα να την ολοκληρώσουν. Στο γιατί ας απαντήσει ο καθένας κατά την κρίση του…