ΣΕΛΙ: Ο πιο φθηνός χειμερινός προορισμός

 

Ποιος είπε ότι η απόδραση σε έναν χιονοδρομικό παράδεισο κοστίζει “χρυσάφι” και είναι απαγορευτική σε περίοδο κρίσης; Το kano-oikonomia.gr ανακάλυψε τον πιο φθηνό ίσως προορισμό για σκι στην Ελλάδα στο πανέμορφο Σέλι στις νοτιοδυτικές κορυφές του Βερμίου όρους όπου υπάρχουν προσφορές για όλα τα βαλάντια.

 

Το Σέλι και η Βασιλίτσα είναι τα μόνα κέντρα της χώρας μας που υπάγονται στον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού , γι`αυτό οι τιμές είναι προσιτές καθώς λόγω της ιδιότητας τους, ως Ν.Π.Δ.Δ., έχουν απαλλαγή του Φ.Π.Α. και κατά ένα μέρος κάλυψη του προϋπολογισμού τους από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Πόσο θα πληρώσετεΟι τιμές για τους πεζούς είναι 5 και 2 ευρώ, 7 ευρώ για την χρήση του baby lift, 8 έως και 15 ευρώ για την χρήση όλου του κέντρου καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Διατίθενται δωρεάν ετήσιες κάρτες για μαθητές και φοιτητές των ορεινών χωριών κοντά με το Κέντρο, ενώ οι τιμές είναι μειωμένες τιμές σε οργανωμένα γκρουπ, σε σχολεία. Δωρεάν είναι οι κάρτες σε φοιτητές ΤΕΦΑΑ και σώματα ασφαλείας. Όλα αυτά παράλληλα και με τα πακέτα προσφορών των σχολών εκμάθησης σκι που δραστηριοποιούνται στο χιονοδρομικο κέντρο.

Ο επισκέπτης μπορεί με 10 ευρώ να έχει ένα πλήρες γεύμα και με 25 ευρώ να έχει διανυκτέρευση με πρωινό….

Πώς να πάτε

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κορυφές του Βερμίου όρους σε υψόμετρο 1520 μ -1900 μ.Σε απόσταση 1,5 χλμ βρίσκεται το χωριό Σέλι (Κάτω Βέρμιο) ενώ μεγάλα αστικά κέντρα είναι σε απόσταση αναπνοής:

  • Βέροια 24 χλμ.
  • Νάουσα 20 χλμ.
  • Θεσσαλονικη 95 χλμ.
  • Κοζάνη 74 χλμ.

 

Η κύρια προσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται μέσω της Εγνατίας οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας – Σελίου ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μεσω της επαρχιακής οδού Νάουσας – Σελίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κύριος δρόμος ανάβασης από Βέροια προς το χωριό και το Χιονοδρομικό είναι ήπιας κλίσης και καθαρίζεται-αλατίζεται πάντοτε καθ’όλη την διάρκεια του Χειμώνα. Επίσης καλή πρόσβαση υπάρχει και από την Νάουσα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας αλυσίδες…

 

Οι πίστες

 

“Με εγκατεστημένους 7 σύγχρονης κατασκευής αναβατήρες: 6 μονοθέσιους συρόμενους και 1 διθέσιο εναέριο σύγχρονης κατασκευής (2000, 2002, 2007), με μεγάλη ποικιλία από πίστες καταβάσεων με διάφορα επίπεδα δυσκολίας ώστε να ικανοποιηθεί ο κάθε χιονοδρόμος, με διαθέσιμες δύο πίστες δρόμων αντοχής και αρκετές άλλες πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για σκι – snowboard εκτός πίστας, το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου καθίσταται πρώτο στην επιλογή χιονοδρόμων και μη.” λέει στο kano-oikonomia.gr o Στέργιος Ζυγουλιάνος πρόεδρος ΔΣ του χιονοδομικού.

 

Οι πίστες είναι αναγνωρισμένες από την F.I.S. (HOMOLOGATION αριθ.953-954-988-957/1975, 5448/178/1999, 5449/179/1999) και προσφέρονται για αγώνες χιονοδρομίας.

 

Τι να δείτε:
Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι δίπλα σε ένα χωριό. Το Σέλι. Ένα χωριό με πάνω από 1000 σπίτια, με υποδομές, ξενοδοχεία, καφέ, ψησταριές. Δυστυχώς όχι τόσο αναβαθμισμένο όπως θα έπρεπε. Ίσως για το λόγο ότι είναι καθαρά χωριό που κατοικείται το καλοκαίρι. Υπάρχουν και υποδομές στο χώρο του Χιονοδρομικού. Δύο καταφύγια, σχολές ενοικίασης και εκμάθησης σκι, εστιατόρια, καφέ.

 

Μη λησμονήσουμε όμως πόσο κοντά είναι η Βέροια, Βυζαντινή πόλη, με την Βεργίνα σε λίγα χιλιόμετρα, με τον Αλιάκμωνα, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, τις παραδοσιακές γειτονιές. Ο επισκέπτης σε μία ώρα μπορεί να ξεναγηθεί και στην Νάουσα , στα 3-5 Πηγάδια και στη σχολή του Αριστοτέλη.

 

Η ιστορία του: 

Ο Γιώργος Μπαρμπαρούσης πανελλήνιος πρωταθλητής σκι που σήμερα είναι μέλος του ΔΣ του χιονοδρομικού και διατηρεί ξενώνα στο κέντρο του χωριού θυμάται τις μέρες δόξας που γνώρισε το Σέλι: “ Από το Σέλι που ως γνωστό είναι το παλαιότερο Χιονοδρομικό Κέντρο στην Ελλάδα, (Πανελλήνιοι Αγώνες το 1934, Εγκατάσταση πρώτης τηλεκαρέκλας το 1955), πέρασαν και φιλοξενήθηκαν, όχι μόνο το  τότε βασιλικό ζεύγος (δεκαετίες 1950-60),  όπως αναφέρατε, αλλά και ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος για εκπαίδευση και σκι με τα ΛΟΚ.

 

 

 

Οι Δυνάμεις Καταδρομών του Στρατού, είχαν για πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο, το Σέλι ως Κέντρο εκπαίδευσης και χειμερινής διαβίωσης . Σε παλαιές φωτογραφίες εμφανίζονται τα χτισμένα από στρατιώτες igloo, ή οι  κύκλοι προσγείωσης αλεξιπτωτιστών, (ενώ σε ακόμα παλαιότερες-προπολεμικές του Σελίου,  εμφανίζεται στις τότε πίστες ο εξαίρετος Ταγματάρχης-τοπογράφος-φωτογράφος  Ι. Παπαρρόδου, λίγο πριν οργανώσει το πρώτο τάγμα χιονοδρόμων στον πόλεμο του 1940).

 

Ο Παύλος και η Φρειδερίκη εκτιμούσαν την ήρεμη φύση του χιονισμένου Βερμίου. Σε σχετικά πρόσφατη μάλιστα επάνοδό του στο Σέλι (προ πενταετίας, ινκόγνιτο, χωρίς δημοσιογράφους και κανάλια), ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με την ʼννα Μαρία, εξερεύνησαν  το χωριό και τις παλαιές πίστες που εν τω μεταξύ άλλαξαν λόγω ανοικοδόμησης  , για να θυμηθεί τα νεανικά του χρόνια όπως είπε,  αφού το σκί γινόταν παλαιά και σε άλλες πλαγιές, με πεζή ανάβαση, πριν εγκατασταθούν οι αναβατήρες.

 

Έχουν περάσει και μείνει πολλοί υπουργοί ή αρχηγοί κομμάτων, επίσης οι περισσότεροι ηθοποιοί και καλλιτέχνες του παλαιού και νέου ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και ξένοι ηθοποιοί, όπως και παρουσιαστές, από τον Αλκη Στέα μέχρι τη Ζέτα Μακρυπούλια.

 

Είχε διερευνηθεί και το γύρισμα σκηνών της ταινίας  «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε» στο Σέλι σε βραχώδη περιοχή κοντά στο χωριό, αλλά δεν υπήρχαν πολλές υποδομές τότε και η ταινία γυρίσθηκε τελικά στη Ρόδο. Όσον αφορά τις παλαιές ιστορίες, είναι αμέτρητες και δεν φθάνει ο χώρος μιάς σύντομης παρουσίασης. Αναφέρω μόνο ότι στις δεκαετίες 50-60,   συχνά έκλεινε για μέρες ο δρόμος  από τα χιόνια, αφού δεν υπήρχαν πολλά μηχανήματα αποχιονισμού και αποκλείονταν όσοι έτυχε να είναι στο χωριό ή στο χιονοδρομικό.

 

Οι γονείς μου έμειναν αποκλεισμένοι 10 ημέρες , ενώ ο πατέρας μου έμεινε και επέζησε 17 μέρες , μόνος του σε όλο το χωριό, αποκλεισμένος από χιόνια  χωρίς και τηλέφωνο τις  περισσότερες ημέρες,  αφού το ένα και μοναδικό τηλέφωνο του χωριού, συχνά χαλούσε.

 

Ο ανεφοδιασμός(από τη Νάουσα ή τη Βέροια) συχνά γινόταν μόνο με χιονοδρόμους που  φορούσαν σκι ανωμάλου δρόμου ή χιονοπέδιλα. Επίσης να πώ (για να μεταφέρω το καλώς νοούμενο ερασιτεχνικό πνεύμα των παλαιών χιονοδρόμων του 50-60), ότι την παραμονή των πανελλήνιων αγώνων σκι στο Σέλι, οι αθλητές και αρχηγοί των ομάδων, αφού όλοι μαζί δειπνούσαν στο παλαιό μαγειρείο του πατέρα μου, χόρευαν και τραγουδούσαν μαζί. πριν πάνε για ύπνο.”

 

 

 

Παραδοσιακά προϊόνταΗ περιοχή φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μπάτζο.

Γνωστά είναι επίσης τα καλής ποιότητας κρέατα, το τσίπουρο, τα κρασιά, τα σιροπιαστά, το ρεβανί και οι κομπόστες ….