Στην Στουτγάρδη της Γερμανίας  βρέθηκε η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, συνοδευόμενη από τον εκλεγμένο στη Βεργίνα Αντιδήμαρχο Τεχνικών και απεσταλμένο του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Άρη Λαζαρίδη,  ύστερα από πρόσκληση της Γερμανικής Κυβέρνησης για συμμετοχή στην ιδρυτική εκδήλωση του «Γερμανό – Ελληνικού Συνδέσμου Πολιτισμού», εκπροσωπώντας τη Βέροια και ευρύτερα την Ημαθία.

Στην εκδήλωση του Γερμανό-Ελληνικού Συνδέσμου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλης Neckartenzlingen της Γερμανίας και της εκεί τοπικής ελληνικής κοινότητας και τη συμφωνία της Γερμανικής και Ελληνικής Κυβέρνησης, με σκοπό την αλληλογνωριμία και την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της νεολαίας, της ανεργίας, του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των επενδύσεων μεταξύ της Περιφέρειας της Στουτγάρδης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Πανοράματος, Χαλκηδόνας και Κοζάνης, εκπρόσωποι των Δήμων Σερρών και Πέλλας και ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αφού πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ. που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Στουτγάρδης, ενός από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς χώρους της Ευρώπης που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες σε κάθε έκθεση, ακολούθησε συνάντηση εργασίας μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και Γερμανών εκπροσώπων, με επικεφαλής των Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Γερμανίας, κ. Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.

Κατά τη συνάντηση, η γερμανική πλευρά μέσω του κ. Φούχτελ ανέπτυξε τις προτάσεις της για το μέλλον της συνεργασίας που εκτείνονται στη βάση τριών αξόνων:

  1. Την ανάπτυξη φιλίας μεταξύ των δυο περιφερειών, η οποία θα λάβει χώρα μέσω της διαδικασίας των αδελφοποιήσεων και θα έχει ως στόχο την προώθηση ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η καταπολέμηση της ανεργίας, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και θέματα που σχετίζονται με τη νεολαία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει
  2. Την καλλιέργεια ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων
  3. Την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε θεσμικό επίπεδο, για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας των τοπικών αρχών

Από τη μεριά της, η κα Ουσουλτζόγλου στην τοποθέτησή της παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τονίζοντας πως στη δύσκολη συγκύρια που διέρχεται η Ελλάδα, οποιαδήποτε συνεργασία και υποστήριξη είναι ευπρόσδεκτη. Υποστήριξε επίσης πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και του τουρισμού, με το Δήμο Βέροιας, ο οποίος  έχει ως ιστορική πρωτεύουσα τη Βεργίνα, να είναι παρόν στο ξεκίνημα αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι η Βέροια είναι έτοιμη για την άμεση έναρξη των διαδικασιών αδελφοποίησης, ενώ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πρόταση δημιουργίας Θεματικού Πάρκου για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Μακεδονικό Πολιτισμό, ως επιπλέον μέσο ανάδειξης και προβολής του παγκοσμίας εμβέλειας πολιτισμικού και ιστορικού αποθέματος της περιοχής.

Επίσης, στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Δήμαρχος Βέροιας πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματιών της Μητροπολιτικής Περιοχής του Reihn – Neckar (Ε.Σ.Ε.), κατά την οποία συζητήθηκε η πρόταση σύστασης δικτύου προώθησης τοπικών προϊόντων στη Γερμανία και τη δημιουργία προγραμμάτων απορρόφησης νέων πτυχιούχων από την Ελλάδα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση του Συνδέσμου είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη, για μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας.