Κατά καιρούς εκφράζω την απορία μου, είτε γραπτώς, είτε σε συζητήσεις που κάνω,  σχετικά με την αντοχή στο χρόνο κάποιων εκπομπών και των παρουσιαστών τους. Πάντα καταλήγω να σας λέω ότι εφ΄όσον η ακροαματικότητα είναι υψηλή και το μεροκάματο βγαίνει (με το παραπάνω) από την πώληση διαφημιστικού χρόνου, το θέμα είναι καθαρά επαγγελματικό. Πράγμα που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ο τηλεθεατής (ή ακροατής αν μιλάμε για ραδιόφωνο) που διαμορφώνει το πρόγραμμα του κάθε καναλιού….

 Με την ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων όμως, παρατηρήθηκε και το φαινόμενο της αντίδρασης στις συγκεκριμένες εκπομπές. Λέει π.χ. ο νεαρός που συχνάζει στα Εξάρχεια: «Μας ψήνετε τον εγκέφαλο με τις εκπομπές σας». Ή « Η Χούντα της κυβέρνησής σας(!) τα λέει όπως θέλει» ή «το κανάλι του τάδε κόμματος ανασκευάζει την αλήθεια» κλπ, κλπ…..

Ίσως ένα δίκιο να το είχε, εάν ήταν ανάπηρος σωματικά, έμπροσθεν καναπέως και με τηλεκοντρόλ χαλασμένο επί μονίμου βάσεως, σε συγκεκριμένο κανάλι και εκπομπή. Αν όμως η φυσική του κατάσταση είναι τέτοια που να του επιτρέπει μικρές πρωτόγονες κινήσεις, όπως η κίνηση του μικρού δαχτύλου, τότε θα έπρεπε να αναρωτηθεί για ποιο λόγο κάθεται και βλέπει εκπομπές με τις οποίες διαφωνεί ακόμα και για τον λόγο ύπαρξης τους;;;;

Το πιθανότερο είναι να τον ενοχλούν, (χωρίς να γνωρίζει προσωπικά γιατί), και να έχει διαμορφώσει άποψη ένεκα του κύκλου του. Φροντίζει για την ενημέρωσή του και από άλλες πηγές, όπως είναι το internet , τα κοινωνικά δίκτυα ή οι «αλληλέγγυες οργανώσεις» …….

….Μαγκιά του! Είναι το πολίτευμά μας έτσι διαμορφωμένο, που του επιτρέπει να αναπτύσσει την προσωπικότητά του και να εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις όπως επιθυμεί! Μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να βλέπει ό,τι θέλει, να πιστεύει ό,τι θέλει. Δεν μπορεί όμως να ΕΠΙΒΑΛΕΙ ούτε να ΦΙΜΩΣΕΙ οποιαδήποτε άλλη άποψη η οποία  δεν συμφωνεί με την δική του. Και μπορεί να τον ενοχλούν (όπως και έμενα)  οι πρωινές εκπομπές της ελεύθερης τηλεόρασης, δεν έχει όμως απολύτως κανένα δικαίωμα να αποκαλεί «φασίστες» ή «χουντικούς», τους πολίτες που δεν συμφωνούν με την άποψή του.

Ενημερώνω λοιπόν τον νεαρό που συχνάζει στα Εξάρχεια, ότι έρχεται σύντομα η ώρα που θα εκφράσει με το δικαίωμα που του δίνει η ψήφος, τις πολιτικές του πεποιθήσεις και θα μετρήσει την απήχηση που έχουν στον κόσμο οι ιδέες, που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι τέλειες!

Βέβαια υπάρχει πάντα η μεγάλη πιθανότητα (γύρω στο 50% δυστυχώς), να μην πάει να ψηφίσει καθόλου και να επιτρέψει στους τηλεθεατές επί του καναπέως να λένε τα δικά τους. Βλέπεις συνομωσιολάγνε μου βολεύει πάντα να είσαι στην απ΄ έξω. Μπορείς άνετα από την επομένη να συνεχίζεις τον ίδιο χαβά και να διατυμπανίζεις ότι εσύ τουλάχιστον δεν συνέβαλες στην διαμόρφωση την πολιτικής που ακολουθεί το «μπρδελο» το κράτος….

Υπό αυτό το πρίσμα και θεωρώντας δεδομένο ότι θα συνεχίσεις το καταστροφικό σου έργο ενάντια στη βούληση των περισσοτέρων εξ ημών, αναρωτιέμαι τελικά ποιος είναι ο «φασίστας» και ποιες οι προθέσεις του. Γιατί μπορεί να σου επιτρέπω με την ανοχή μου να εκφράζεσαι ελεύθερα, δεν θα σου επιτρέψω όμως ποτέ να απαγορέψεις στον οποιοδήποτε να παρακολουθεί, να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Είμαι ενάντια σε ινστιτούτα τύπου… Φλωρεντίας και ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβουλής καθεστώτος.

Πηγαίνετε να ψηφίσετε. 47 συνδυασμοί θα κατέβουν στις εκλογές. Ένας σίγουρα σας εκφράζει. Οι υπόλοιποι που δεν θα πάτε, αφήστε εμάς να ανησυχούμε.

Καλημέρα σας !

Νίκος Μαγαλιός