Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του θέματος που ήρθε ως έκτακτο, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την ψήφιση νέας σύμβασης βάσει των παρατηρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποτέλεσαν και τους λόγους απόρριψης της προηγούμενης, προσφάτως.

 

Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Όπως ανέφερε σε σχετική του εισήγηση ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Θανάσης Μακρυγιάννης ο οποίος ανέλαβε τη σύνταξη της νέας σύμβασης, η νέα – υπό ψήφιση – σύμβαση όφειλε να είναι καταλλήλως τροποποιημένη όσον αφορά τις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπενθυμίζουμε ότι οι παρατηρήσεις ειδικότερα αφορούν στο ξεκαθάρισμα του χαρακτηρισμού των δρομολογίων ως αστικών και υπεραστικών, στο ότι σύμφωνα με τον έλεγχο των δρομολογίων, ο υπολογισμός του κόστους δεν είχε γίνει σύμφωνα με τον σωστό μαθηματικό τύπο, στο ότι δεν ελέγχθηκε από το Δήμο η επαγγελματική ικανότητα των οδηγών, καθώς και η καταλληλότητα των οχημάτων τους.

 

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΚΤΑΚΤΟ» ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Ωστόσο η ατμόσφαιρα εντάθηκε ιδιαίτερα, ανάμεσα σε Αντιπολίτευση και Συμπολίτευση για το ότι η Δημοτική Αρχή έφερε το θέμα ως έκτακτο και τελευταία στιγμή, χωρίς να έχουν οι Σύμβουλοι το χρονικό περιθώριο να μελετήσουν την εισήγηση περί τροποποίησής της, κάτι που καταλόγισε στη Δήμαρχο ο αρχηγός της Μείζονος Μειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Η Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου υποστήριξε ότι οι συγκυρίες υπήρξαν πιεστικές και το θέμα ήρθε ως έκτακτο, ώστε να κερδηθεί χρόνος, λόγω των εορτών που μεσολάβησαν, σε συνδυασμό και με τους χρόνους συνεδρίασης επί του θέματος (πριν μια εβδομάδα) των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της  ΚΕΔΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών έχει πανελλήνιες διαστάσεις, καθώς παρόμοια προβλήματα συμβάσεων παρουσίασαν πολλοί Δήμοι μετά από τις αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων που πάρθηκαν με πέντε διαφορετικούς τρόπους.
Ο κ. Τσαβδαρίδης σημείωσε ότι θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα ως έκτακτο στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου ή ως τακτικό στην παρούσα συνεδρίαση. Η Δήμαρχος ανταπάντησε ότι ήταν σε προτεραιότητα οι αποφάσεις των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, όπως και οι σχετικές τροποποιήσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. «…Η Δήμαρχος φάσκει και αντιφάσκει λέγοντας ότι έπρεπε να περιμένουμε τις συνεδριάσεις των οργάνων για να αποφασίσουμε, όμως τελικά καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μια απόφαση ανεξάρτητα από ΠΕΔ και Νομοσχέδιο, γιατί έχουμε τις παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου…», είπε ο κ. Τσαβδαρίδης.
Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Γιαννουλάκης παρατήρησε ότι εάν κατά τις επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η προηγούμενη σύμβαση ήταν σύμφωνα με το νόμο, δε θα είχε απορριφθεί, ενώ ο Αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης υποστήριξε ότι  υπήρξε και στην προηγούμενη σύμβαση πρόβλημα χρόνων, κάτι που επίσης δεν αποτέλεσε ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Ο Δημήτρης Δάσκαλος ρώτησε πώς θα καλυφθεί η δαπάνη της μεταφοράς, δεδομένου ότι υπάρχουν παλιότερα οφειλόμενα σε ΚΤΕΛ και ΑΣΤΙΚΑ και η κ. Ουσουλτζόγλου απάντησε ότι  με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης θα καλυφθούν οι παρούσες ανάγκες.
Ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου υπενθύμισε ότι είχε διαφωνήσει και κατά την προηγούμενη σύμβαση για συγκεκριμένους λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν ότι είναι νόμιμο μεν, όπως είπε, αλλά όχι και ηθικό, η υπεκμίσθωση από τα Λεωφορεία προς τα ταξί. «…Δεν μπορεί μια σύμβαση να μην προβλέπει τη μεταφορά μικρών ομάδων. Τέτοιου είδους κενά δεν μπορούσα να προσυπογράψω. Θα ψηφίσω τη νέα σύμβαση μόνο και μόνο για να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές…», τόνισε.

Αίσθηση προκάλεσε η επανατοποθέτηση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη όταν κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι με το πρόσχημα του κατ’ επείγοντος, το θέμα θα περάσει και  – όπως είπε – θα την πληρώσουν οι μαθητές. «…Ας πέσει λοιπόν το βάρος στους μαθητές. Ας πληρώσουν μήπως και πληρώνοντας, πλακώσουν στο ξύλο αυτούς που τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση…», είπε επί λέξει.  Ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Μαυροκεφαλίδης του ζήτησε να ανακαλέσει με τα εξής: «…Είστε αυστηρός και νομίζω ότι μόνο ως ρητορικά μπορεί να ειπώθηκαν τα όσα είπατε με τα οποία καλείτε τον κόσμο να μας πλακώσει. Παρακαλώ να ανακαλέσετε…». Ο κ. Τσαβδαρίδης ανακάλεσε λέγοντας: «…Είναι προφανές ότι δεν καλώ τον κόσμο να χειροδικήσει. Υπήρξε σχήμα λόγου…». Η Δήμαρχος παρενέβη δηλώνοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά προς στιγμή ότι θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι μαθητές και κατέληξε ότι  η ψήφιση της νέας σύμβαση αποτελεί απλώς κέρδος χρόνου και πως ο καθένας οφείλει να πάρει την ευθύνη του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο «Καλλικράτης» στην παρούσα φάση της εφαρμογής του, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων, ανεξάρτητα από τα όποια οφέλη θα επιφέρει στο μέλλον.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Με ψήφους 15 υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Βέροιας,  Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ. και της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο «Σχεδιασμός-ανάπτυξη και υλοποίηση εφαρμογών γεωπληροφορικής, ΓΣΠ, χαρτογραφίας και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στο Δήμο Βέροιας.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν τόσο από τον υπεύθυνο της «Αναπτυξιακής» Θεόφιλο Κορωνά, όσο και από τον  Καθηγητή του Α.Π.Θ. Νικόλαο Καρανικόλα που παρουσίασε το περιεχόμενο του έργου με προτζέκτορα, η σύμβαση περιλαμβάνει την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του ήδη υπάρχοντος γεωπληροφοριακού συστήματος του Δήμου. Πρόκειται για έναν γεωφυσικό χάρτη (του Καποδιστριακού Δήμου προς το παρόν), πάνω στον οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι πολεοδομικές μελέτες (πράξεις ρυμοτομίας, δρόμοι, σχέδια οικοδομών, κατόψεις κλπ) στον οποίο θα προστεθεί η χρήση γης και θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους που αποτελούν σήμερα τον «Καλλικρατικό».
Ο κ. Καρανικόλας κάλεσε το Σώμα να «αγκαλιάσει» το έργο, διευκρινίζοντας πως δεν είναι της Συμπολίτευσης άλλα όλου του Δήμου.

 

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α.Ε.» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η κ. Ουσουλτζόγλου ευχαρίστησε τον κ. Καρανικόλα και ευθύς αμέσως απάντησε σε αιχμές του Λάζαρου Τσαβδαρίδη περί σπατάλης – ελλείψει χρημάτων – προς την «Αναπτυξιακή» διερωτώμενη: «…Τελικά τη θέλουμε τη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Τμήμα ή όχι;…» και ανέφερε ως παράδειγμα τη σημαντική συμβολή της συνεργασίας Δήμου και Πανεπιστημίου για τη δρομολόγηση των αναπλάσεων. Ανταπαντώντας ο κ Τσαβδαρίδης είπε: «…Δε θέλω να αδικήσω το έργο και συγχαρητήρια στους ανθρώπους που εργάστηκαν. Αλλά έπρεπε να ρωτήσει επίσης  η Δήμαρχος αν  χρειαζόμαστε την Αναπτυξιακή ή όχι, αν την πληρώνουμε για μαύρο χαβιάρι ή όχι…», και συνέχισε: «…γιατί να κρατάμε μια Αναπτυξιακή και να τη χρηματοδοτούμε ανισομερώς σε σχέση με όσα δίνουμε στο Πανεπιστήμιο και να προσφέρει λιγότερο έργο; 110.000 ευρώ θα πληρώσει ο Δήμος, τα 45.000 θα πάρει το Πανεπιστήμιο και άλλα 65.000 η Αναπτυξιακή των τριών υπαλλήλων, τη στιγμή που δεν κάνει και την πιο βαριά δουλειά. Εγώ ήξερα μέχρι τώρα ότι ο Δήμος δεν έχει λεφτά. Όταν η αίθουσα δεν κλιματίζεται χειμώνα καλοκαίρι μου είπατε… δεν έχουμε λεφτά, όπως και για να πληρώσουμε δεκάδες προμηθευτές καυσίμων, γραφικής ύλης, εργολάβους, που κάνανε δουλειά εδώ και ένα χρόνο και δεν τους πληρώσουμε…».
Ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης υποστήριξε ότι η σύμβαση του συγκεκριμένου έργου έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και τόνισε ότι εξίσου σημαντική με του Πανεπιστημίου είναι και η δουλειά της Αναπτυξιακής. «…Θα ήταν προτιμότερο να έχουμε 20 διμηνήτες από τους τρεις υπαλλήλους της Αναπτυξιακής;…», διερωτήθηκε.
Ο Παύλος Παυλίδης, αναφερόμενος στις προκαταβολές των χρημάτων που θα δοθούν σε ΑΠΘ και «Αναπτυξιακή» είπε ότι πρέπει να δοθούν για όσους δούλεψαν και είναι δίκαιο, ενώ συμπλήρωσε ότι όλα τα ποσά έχουν 23% ΦΠΑ και όλες τις σχετικές κρατήσεις. Παράλληλα διερωτήθηκε τι αντίστοιχα σημαντικά έργα έφερε η ΑΝ.ΗΜΑ στην περιοχή.
Ενδιαφέρον επί της συζήτησης των ημερησίας διάταξης θεμάτων είχε και η κατά οριακή πλειοψηφία ψήφιση της παράτασης του χρόνου εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή γέφυρας Αφών Κούσιου».

 

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Στην προ ημερησίας διαδικασία της πρώτης συνεδρίασης του νέου έτους η Δήμαρχος καταθέτοντας τις ευχές της για τη νέα χρονιά είπε μεταξύ άλλων: «…Είναι ιστορικές οι στιγμές μαζί με τη χώρα και για την Αυτοδιοίκηση, σε ένα τοπίο ιδιότυπου πολέμου οικονομιών. Οι Δήμοι λειτουργούν ως τα πρώτα καταφύγια των πολιτών και αποκούμπια των δημοτών στις οικονομικά δύσκολες συγκυρίες που περνάμε. Άρα πρέπει οι διοικούντες να διαθέτουν περίσσευμα ψυχής και υπομονής, γερά νεύρα και, ετοιμότητα και επινοητικότητα. Εύχομαι φέτος, ως Σώμα, να μη λειτουργήσουμε ωσάν να είμαστε εκτός εποχής. Έχουμε τεράστια ευθύνη και οι κονταρομαχίες και οι αυτοπροβολές απογοητεύουν τους πολίτες…».

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης με τη σειρά του τόνισε: «…Θα επιδοκιμάσουμε κάθε τι θετικό και θα στηλιτεύσουμε κάθε τι αρνητικό…» και συνέχισε: «…καλές και σωστές οι ευχές της Δημάρχου αρκεί να αποδειχθεί η ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων και ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής. Όποτε χρειάστηκε τείναμε χείρα βοηθείας και το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον άλλα και η υγιείς κριτική και η αντιπολίτευση βοηθούν και εσάς στη λήψη σωστών αποφάσεων…».

«…Με ευχές και παρακάλια δεν έρχονται ουσιαστικές αλλαγές για τους λαούς. Ευχόμαστε το 2012 ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του πιο δυναμικά, ο οποίος έχει αστείρευτη δύναμη και πρέπει να οργανώσει τους αγώνες του, ώστε να γίνει ένα βήμα μπροστά για την απόκρουση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής…», τόνισε η Ιωάννα Σοφρόνωφ, ενώ η Χρύσα Σαββαϊδου εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών δήλωσε: «…Να στηρίξουμε νέους και ανέργους, μη λησμονώντας τα χωριά και τους αγρότες που είναι το Α και το Ω της τοπικής ανάπτυξης…».

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

«…Οι περικοπές των εισοδημάτων και οι απολύσεις έφεραν σε τέλμα την οικονομική ζωή των Ελλήνων…», σημείωσε ο Βασίλης Γιαννουλάκης και σ’ αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου στον Δήμο Βέροιας, κάτι που υπήρχε, όπως είπε, και στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής του.

41 Δήμοι σε όλη την χώρα έχουν αντίστοιχες δομές εκτός από το Δήμο Βέροιας είπε ο Αντιπρόεδρος του Σώματος, παροτρύνοντας τη Δήμαρχο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες αρμοδίως. Η Αντιδήμαρχος Βαρβάρα Σταυροπούλου τοποθετούμενη επί της προτάσεως του κ. Γιαννουλάκη τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί τόσο ο θεσμός που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο της Αλληλεγγύης του Δήμου και επανέλαβε την πρότασή της από προηγούμενη συνεδρίαση για καταβολή των αποζημιώσεων μιας συνεδρίασης των Συμβούλων, που τότε είχε απορριφθεί.
Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ψήφισμα στήριξης των  Απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας που βρίσκονται υπό απόλυση, με την καταβολή αποζημιώσεων των Δημοτικών Συμβούλων μιας συνεδρίασης, ωστόσο δεν πέρασε.

 

Κωστής Χαλάτσης