Παρέμβαση τριών σημείων στα φάρμακα θα ανακοινώσει τον Μάιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στόχος είναι να διατεθούν στους πολίτες φθηνότερα σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, περισσότερα ελληνικά γενόσημα και σταθερός φαρμακευτικός προϋπολογισμός για τα επόμενα χρόνια. Το εγχείρημα αποβλέπει στα εξής: Να καλυφθούν επαρκώς ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, χωρίς να απαιτηθούν επιπλέον πόροι. Να στηριχθεί, παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε στη Θεσσαλονίκη ότι κύριος όρος της πρότασης είναι «φάρμακο για όλους». Σύμφωνα με τον υπουργό, απώτερος στόχος είναι να μειωθεί σταδιακά και η συμμετοχή των ασφαλισμένων, η οποία αυξήθηκε θεαματικά την τελευταία πενταετία.

Πώς θα γίνουν αυτά; Σε πρώτη φάση, θα διαμορφωθεί «κλειστός» προϋπολογισμός για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους ή φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις (νόμος 3816). Αυτό σημαίνει ότι το διατιθέμενο ποσό από τον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο (δαπάνη 2014 + 3% ετησίως) και οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις τιμές τους προς τα κάτω.

Αν και πρόκειται για λίγα προϊόντα, η δαπάνη τους είναι υψηλή (κοντά στα 650 εκατομμύρια το 2014). Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Τα «1Α», που χορηγούνται μόνον από νοσοκομεία και τα «1Β», που η χορήγησή τους ξεκινά στο νοσοκομείο, αλλά συνεχίζεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι εταιρείες αναφέρουν ότι τα σκευάσματα αυτά καλύπτουν μόλις το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και πως η κατά κεφαλή δαπάνη στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πρόκειται, δε, για καινοτόμα σκευάσματα, τα οποία αφορούν σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος. Το υπουργείο Υγείας αντιτείνει ότι θα γίνει διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι εκπροσωπεί τον λαό και όχι τις εταιρείες.

Για να συμπιέσει τη δαπάνη, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ενισχύσει τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα. Πρόκειται για αντίγραφα σκευασμάτων, τα οποία έχουν χάσει την πατέντα προστασίας και διατίθενται σε πολύ πιο χαμηλές τιμές. Στόχος είναι να ξεπεράσουν το 60% της αγοράς.

Κρατώντας χαμηλά τη δαπάνη, το υπουργείο θα μπορέσει να καλύψει επαρκώς και τους ανασφάλιστους. Περιθώρια χρηματοδότησης δεν υπάρχουν, καθώς ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός θα παραμείνει αμετάβλητος έως το 2018 (1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ).

Στο μεταξύ, πίεση να εξοφληθούν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ από τον Ιανουάριο (150 εκατομμύρια ευρώ), ασκούν οι φαρμακοποιοί. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφασίστηκε να συγκληθεί αύριο συνάντηση με όλους τους φορείς του χώρου (αποθήκες, βιομηχανία, συνεταιρισμοί), προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, απορρίπτει την πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να καταβληθεί στο τέλος του μήνα το 50% της οφειλής και ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η Υγεία και το φάρμακο πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

ethnos.gr