Προς τα τέλη Μαΐου -με διατήρηση του ανταποδοτικού τέλους στα 3 ευρώ μηνιαίως για κάθε νοικοκυριό- αναμένεται να αλλάξει στους τηλεοπτικούς δέκτες το λογότυπο της ΝΕΡΙΤ και να αντικατασταθεί με αυτό της ιστορικής ΕΡΤ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που θα ακολουθήσει την κοινοβουλευτική πορεία του σχετικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η ψήφισή του αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, ενώ θα ακολουθήσει και η εικοσαήμερη διορία για εκείνους που επιθυμούν να δηλώσουν πως δεν θα επιστρέψουν στην ΕΡΤ.

Οπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, η ΕΡΤ θα είναι ανταγωνιστική και θα έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ πρακτικά θα επιφέρει την άμεση «αναβίωση από την ημέρα ισχύος του παρόντος νόμου» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, των συμβάσεων των εργαζομένων που εργάζονταν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου την ημέρα που η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει «μαύρο», την 11η Ιουνίου του 2013. Επίσης θα διατηρηθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τη ΝΕΡΙΤ, όχι όμως και οι συμβάσεις έργου των εργαζομένων στη Δημόσια Τηλεόραση, τον προκάτοχο της ΝΕΡΙΤ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών θα διευθετηθούν ζητήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν με μισθούς υπερημερίας των απολυμένων και συμψηφισμούς αυτών με αποζημιώσεις που δόθηκαν και με τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού μέχρι την αναβίωση των συμβάσεών τους. Εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι δεν θα επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν με το κλείσιμο, αφού κάποιοι έχουν βγει στη σύνταξη -υπολογίζονται στα 400 άτομα-, ενώ άλλους δεν θα τους συμφέρει ο συμψηφισμός των αποζημιώ­σεων που έχουν εισπράξει, ειδικά αν είχαν κι άλλη εργασία ή έχουν βρει εν τω μεταξύ.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «με το παρόν σχέδιο νόμου αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διατάξεις και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ επανέρχεται η ιστορική επωνυμία ΕΡΤ». Σημειώνεται ακόμη ότι η αποκατάσταση της ΕΡΤ αποτελεί τη δίκαιη λύση στα προβλήματα που δημιούργησε το προηγούμενο καθεστώς προσχηματικής εξυγίανσης, η οποία αποσκοπούσε στην άνευ άλλου ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας.

Επίσης προβλέπεται ότι η ΕΡΤ Α.Ε. αποτελεί ενιαίο φορέα, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει τηλεοπτικούς και ραδιο­φωνικούς σταθμούς, πανελλαδικούς ή περιφερειακούς, μουσικά σύνολα και χορωδία, καθώς και ίντερνετ που καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Προβλέπεται δε πως η ΕΡΤ θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο που θα έχει τριετή θητεία.

Ειδικότερα ορίζεται πως θα υπάρχει πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, που ουσιαστικά θα έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, τρία μέλη ειδικών προσόντων και δύο μέλη που θα εκλέγονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Στο εξής η ΕΡΤ θα μπορεί να προσλάβει προσωπικό αορίστου ή ορισμένου χρόνου μετά από δημοσίευση προκήρυξης, ενώ προβλέπονται και εξωτερικές συνεργασίες και παραγωγές, που όμως δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των ετήσιων ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

ethnos.gr