Η ένεση των 30 εκατ. ευρώ από τα αδιανέμητα αποθεματικά της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της ΕΒΖ. Τρέχουν και δε φτάνουνε στη κυβέρνηση και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μη τυχόν και προλάβουν να σώσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο που είναι ουσιαστικά και η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει παραγωγικά η ΕΒΖ. Μετά την ξαφνική ανακοίνωση της προηγούμενης Παρασκευής, για διάθεση 30 εκατ. ευρώ από τα αδιανέμητα αποθεματικά της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, στη θυγατρική της, η Voria.gr πληροφορείται ότι σήμερα, ως το μεσημέρι πιθανότατα θα πιστωθούν τα υπόλοιπα χρήματα (κοντά 8,5 εκατ. ευρώ) που οφείλονται στους τευτλοπαραγωγούς, από την παραγωγή της τελευταίας καμπάνιας. Τα χρήματα αυτά, εξασφαλίστηκαν με δάνειο που χορήγησε η Τράπεζα Πειραιώς – ο μεγάλος πιστωτής της ΕΒΖ- δεσμεύοντας τις τελευταίες ποσότητες ζάχαρης που υπάρχουν συγκεντρωμένες στα σιλό του εργοστασίου στο Πλατύ.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr o νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτριος Γιαννακίδης, η εταιρεία μέσω των συνεργασιών που έχει με την ευρωπαϊκή σακχαροβιομηχανία, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς.
Σήμερα όμως, ουσιαστικά η εταιρεία, με την απόφαση που αναμένεται να λάβει αργότερα το δ.σ., θα καλέσει τους παραγωγούς να παραμείνουν στη τευτλοκαλλιέργεια ανακοινώνοντας το τιμολόγιο για τη νέα περίοδο, κάτι που συνήθως γίνεται τέλη Ιανουαρίου ή μέσα στο Φεβρουάριο κάθε χρονιάς.
Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η πρόταση είναι να ισχύσει για φέτος το περυσινό τιμολόγιο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει ήδη οι ομάδες των παραγωγών. Να σημειωθεί ότι το περυσινό τιμολόγο, για pol ’14’ προέβλεπε 37,47 ευρώ/τόννο.
Όμως, ούτε ο καιρός βοηθάει την ΕΒΖ. Οι πολλές βροχοπτώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε οψίμιση τις καλλιέργειες τεύτλων, ενώ οι Σερραίοι δηλώνουν ότι στη καλύτερη περίπτωση αποκλείεται να μπούν στα χωράφια πριν το Πάσχα.

Βουνό τα οικονομικά προβλήματα

Ωστόσο, τα παραπάνω προβλήματα είναι μόνο κάποια από τα πολύ μεγάλα εμπόδια που έχει μπροστά της η ΕΒΖ.
Όπως γράφουν οι ορκωτοί λογιστές στην εξαμηνιαία τους έκθεση, για την εταιρεία ισχύει πλέον το άρθρο 48 του ν.2190, δηλαδή λύση της εταιρείας μετά από αίτημα όσων έχουν έννομο συμφέρον επειδή το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι κατώτερο του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου.
Με πράξη νομοθετικού περιοχομένου, διατίθενται από τον εκκαθαριστή, στην ΕΒΖ 30 εκατ. ευρώ, «έναντι μελλοντικής αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου», που όπως έμαθε η Voria.gr, μπορεί να γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Αλλά να μη ξεχνούμε τα προβλήματα που συνθέτουν τη μελανή οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ, πέραν του πολύ μειωμένου τζίρου και των τεράστιων ζημιών.
Σημείωσαν λοιπόν οι ορκωτοί: «Οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρείας ανέρχονται σε  143.034 χιλ.  ευρώ. Το
σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας, υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά ποσό 125.444 χιλ. ευρω και 130.285 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των συμβατικών τους υποχρεώσεων».
Και εδώ τονίζεται η βαρύνουσα σημασία των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς: «Η ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανειακών τους υποχρεώσεων και (β) η επάρκεια του κεφαλαίου κίνησης του ομίλου και της εταιρείας, δεν μπορούν να διασφαλιστούν και εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την πιστώτρια τράπεζα. Κατά συνέπεια, οι ανωτέρω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου και της εταιρείας».
Προσθέτουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας όπως και οι μετοχές των θυγατρικών της έχουν δεσμευτεί έναντι δανείων.

Voria.gr