Την Πέμπτη 19 Μαρτίου η συγγραφέας Γιώτα Φώτου επισκέφτηκε το Μουσικό Σχολείο σε εκδήλωση που οργανώθηκε από τους μαθητές της α΄ γυμνασίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων και συζήτησε με τους μαθητές του γυμνασίου για το αντιρατσιστικό βιβλίο της «Ο Αόρατος Πολ».
Η Γιώτα Φώτου γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα όπου σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ξεκίνησε τη συγγραφή ιστοριών για παιδιά με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει μέσα στην τάξη, ώστε να γίνει ευκολότερη η διδασκαλία κάποιων θεμάτων. Τα βιβλία της, “Ο Αόρατος Πολ” και “Μια καρφίτσα και δύο αυτοκίνητα”, τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας.
Οι μαθητές έχοντας διαβάσει τα βιβλία της «Ο Αόρατος Πολ» και «Κώδικας 99», με προτροπή της φιλολόγου, κ. Ιντζεβίδου , στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας, της έκαναν ερωτήσεις και συζήτησαν μαζί της για τη διαφορετικότητα και τους τρόπους άμυνας των ατόμων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απόρριψη των άλλων. Η κ. Φώτου με αμεσότητα και απλότητα αγκάλιασε κυριολεκτικά τους μαθητές και μίλησε μαζί τους αποκαλύπτοντας πολλές πτυχές από την προσωπική της ζωή. Φανατική αντιρατσίστρια, φανερή υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αδύναμων και «των διαφορετικών», τάχτηκε κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και της βίας, θέματα τα οποία θίγει στα βιβλία της.
Στη συνέχεια οι μαθητές της α΄ γυμνασίου παρουσίασαν εργασίες που είχαν ετοιμάσει για το ρατσισμό με αφορμή το βιβλίο, μοίρασαν σελιδοδείκτες με φράσεις του βιβλίου κατά των φυλετικών διακρίσεων και δραματοποίησαν αποσπάσματα του βιβλίου. Στο τέλος, μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει με τη βοήθεια του καθηγητή μουσικής, κ. Βαλαβάνη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα δικά τους μηνύματα για ένα σχολείο χωρίς ρατσισμό όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός, η φιλία, η ομαδικότητα.
Οι μαθητές, μετά το τέλος της συνάντησης, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από τη ζωντανή επικοινωνία με τη συγγραφέα και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε.
Το σχολείο μας, μέσα από τέτοιες δράσεις, στοχεύει να καλλιεργήσει τη δια βίου σχέση μαθητή και λογοτεχνικού βιβλίου, να δημιουργήσει μια νέα προσέγγιση του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τρόπο βιωματικό και ζωντανό, έχοντας ο μαθητής δίπλα του τον λογοτέχνη. και να γίνουν οι συγγραφείς εμπνευστές και πρότυπα για τα παιδιά.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Φώτου που μας τίμησε με την παρουσία της και της ευχόμαστε να συνεχίσει να γράφει δίνοντας μηνύματα και αξίες για τη ζωή που τόσο χρειάζονται οι μαθητές σήμερα.