Στις 4000 περίπου, μετά από κατάθεση πινακίδων στις κατά περιοχή ΔΟΥ, ανέρχεται ο αριθμός ακινησίας οχημάτων για την Ημαθία, σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε υπάλληλος της Εφορίας Βέροιας.
Ο συγκεκριμένος αριθμός, που τείνει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο παλιότερων ετών, προκύπτει από το άθροισμα των παραδιδόμενων πινακίδων, ιδιωτικών κυρίως οχημάτων (το φαινόμενο φαίνεται να είναι αρκετά πιο ήπιο στο χώρο των εταιρικών οχημάτων) που στη Βέροια προσεγγίζουν τις 2000, ενώ στις Εφορίες Αλεξάνδρειας και Νάουσας τις 1000 αντίστοιχα. «… Η κατάθεση πινακίδων ήταν μέχρι χθες περίπου στις 1700 που αφορούν περιοχή Βέροιας και περιχώρων και μέχρι τις 13 Ιανουαρίου που λήγει η παράταση της προθεσμίας, υπολογίζεται να φτάσουν και τις 2000. Δηλαδή 100% επάνω σε σχέση με πέρσι…», δήλωσε επί λέξει ο υπάλληλος της ΔΟΥ.

Οι  φορολογικές επιβαρύνσεις των αυξημένων τελών εξαναγκάζουν τους οδηγούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να προσφύγουν στο αρμόδιο γραφείο για την λεγόμενη προσωρινή ακινησία, η οποία ισχύει για ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μετά τη λήξη αυτού του χρονικού διαστήματος ο ενδιαφερόμενος οδηγός που κατέθεσε τις πινακίδες δεν μπορεί να τις ξαναπάρει – εφόσον  αλλάξει γνώμη – γιατί  καταστρέφονται. Σε αντίθετη όμως περίπτωση, διαβεβαιώνει ο υπάλληλος, μπορεί να τις ξαναπάρει αλλά πληρώνοντας απλώς τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. «…Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί, γιατί υπάρχει μια παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα. Πολλοί μιλούν για επιβολή προστίμων, διπλά τέλη κ.α. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο για όποιον θέλει να πάρει τις πινακίδες του πίσω…», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Συνωστισμός επικρατεί τις ώρες αιχμής στο γραφείο αυτοκινήτων και για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, καθώς η παράταση προθεσμίας μέχρι τις 13 Ιανουαρίου εκπνέει και οι υπάλληλοι του αρμόδιου γραφείου που εξυπηρετούν στα γκισέ είναι μόνο δύο. Την όλη διαδικασία δυσχεραίνει και η σειρά διεκπεραίωσης που προϋποθέτει αρχικά την αναμονή στην ουρά για την επίδειξη της απόδειξης πληρωμής και την παραλαβή διπλότυπου, έπειτα την επίδοση του διπλότυπου και του ποσού στο ταμείο και στην συνέχεια σε άλλο αρμόδιο γραφείο για την προμήθεια του ειδικού σήματος.

Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν χάσει την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, μπορούν με την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους να πληρώσουν και να προμηθευτούν το ειδικό σήμα του έτους 2012 από οποιαδήποτε ΔΟΥ.