Η Δημοτική Αστυνομία επιστρέφει και άμεσα, καθώς σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ασφάλειας στους δήμους και κυρίως στην αύξηση των εσόδων στα ταμεία των ΟΤΑ

Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας επισπεύδεται μετά τη χθεσινή συνάντηση εργασίας που είχαν ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης και ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος. Για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας πίεζε και η ΚΕΔΕ, η οποία είχε αποστείλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα οι δημοτικοί αστυνομικοί που μετακινήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας τους στην ΕΛΑΣ η οποία -όπως αναφέρουν- δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάστηκε τις προτάσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης καθώς και τα αιτήματα των πρώην δημοτικών αστυνομικών και αποφάσισε την επίσπευση της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της από τις αρχές Μαΐου. Τη σχετική διάταξη διαμόρφωσε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την οποία απέστειλε στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που προετοιμάζει ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας προβλέπεται η μετάταξη του συνόλου των πρώην δημοτικών αστυνομικών που εντάχθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία και η επιστροφή τους στους δήμους όπου εργάζονταν. Παράλληλα θα ενταχθούν στο δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας και περίπου 100 υπάλληλοι που δεν τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις. Η διαδικασία της μετάταξης και της επανατοποθέτησης αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2015 και θα ξεκινήσει με προτεραιότητα τους μεγάλους δήμους με την κατάργηση των θέσεων των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι υπάλληλοι θα μεταταχθούν σε θέσεις του κλάδου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι προτείνεται να μεταταχθούν κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 προτείνεται από την ΚΕΔΕ να καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών με μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι αρμοδιότητες θα είναι οι παλιές αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας με τη διάρθρωση που είχε ανά δήμο πριν από την κατάργησής της. Υπάρχει επίσης και η πρόταση από την ΚΕΔΕ μετά τη συμπλήρωση συνολικής υπηρεσίας ενός υπαλλήλου δέκα ετών στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας ενός ή περισσότερων δήμων να επιτρέπεται η μετάταξή του σε άλλους κλάδους ή η ανάθεση άλλων καθηκόντων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεισφέρει όχι μόνο στην ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας σε επίπεδο δήμου, αλλά κυρίως στην αύξηση των εσόδων στα ταμεία των ΟΤΑ, καθώς θα ενισχυθεί ο έλεγχος της στάθμευσης των αυτοκινήτων κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπου το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα

ethnos.gr