Σειρά μείζονος σημασίας ζητημάτων εκτός ημερησίας διάταξης έθεσε ο Γιάννης Μ. Παπαγιάννης, επικεφαλής του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια»στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Παράλληλα εξαπέλυσε βολές για τον τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου και την έλλειψη ολοκληρωμένου προγράμματος. Συγκεκριμένα:
Α. Χαιρέτισε και δήλωσε τιμητικά τη στήριξή του στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και του ισότιμου και διεκδικητικού ρόλου της στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή παγκοσμίως, με αφορμή τον εορτασμό της 8ης Μαρτίου 2015. Η αδιαφορία της δημοτικής Αρχής να διοργανώσει τιμητικές εκδηλώσεις ή έστω να προβεί σε δηλώσεις στήριξης δεν την τιμά. Δεσμεύτηκε να τιμά έμπρακτα τη Γυναίκα καθ’ ουσία αλλά και ως θεσμό και σύμβολο από θέσεις ευθύνης, θεωρώντας αρνητικότατο το γεγονός ότι η σημερινή δημοτική Αρχή παριστάνει μόνο και δεν σέβεται τη γυναίκα καθότι δεν επέλεξε να υπάρχει ούτε μία γυναίκα σε μία (1)- έστω- από τις επτά (7) θέσεις Αντιδημάρχων.
Β. Επανέφερε επιτακτικά το θέμα του οδικού δικτύου του Δήμου Βέροιας και ιδιαίτερα την παρουσία εκατοντάδων, μικρών και μεγάλων και ιδιαίτερα επικίνδυνων λακκουβών σχεδόν παντού. Δεκάδες συμπολίτες μας καθημερινά διακινδυνεύουν την ακεραιότητά τους ή καταστρέφουν και φθείρουν βάναυσα τα οχήματά τους. Οι κίνδυνοι ατυχημάτων και οι οικονομικές ζημίες είναι πολλοί. Η πόλη ακόμα και στο κέντρο δίνει την εικόνα της αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Οι δικαιολογίες κάθε τύπου δεν αρκούν. Αυτοί που διοικούν το Δήμο εξελέγησαν για να λύνουν τα προβλήματα, όχι για να προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δεν λύνουν τα προβλήματα. Τέρμα τα λόγια, τώρα χρειαζόμαστε σοβαρές πράξεις, δουλειά με πρόγραμμα, ουσιαστική συνεισφορά στον τόπο.
Γ. Οι διαβάσεις πεζών σε όλο το Δήμο είναι ξεβαμμένες, οι οδηγοί δυσκολεύονται να τις βλέπουν έγκαιρα. Ιδίως μπροστά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημόσια και δημοτικά κτίρια πρέπει να βαφτούν άμεσα. Το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με τα εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού που διαχειρίζεται η δημοτική Αρχή. Δεν περισσεύουν λίγα κιλά μπογιές και δεν βρίσκονται λίγες ώρες ώστε κάποιοι να κάνουν τη δουλειά τους. Το αυτό ισχύει αναφορικά με τις διαγραμμίσεις του συνολικού οδικού δικτύου του Δήμου. Όλες οι οδοί που βρίσκονται στην ευθύνη του Δήμου Βέροιας αλλά και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας οι οδοί που αφορούν την οδική κίνηση συμπολιτών μας εκτός διοικητικής ευθύνης του Δήμου πρέπει με συστηματικό τρόπο να βάφονται και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ξαναβάφονται. Η οδική ασφάλεια όλων μας έτσι θα ενισχυθεί και θα περιφρουρήσουμε το αγαθό της σωματικής ακεραιότητας καθώς και της ζωής συνανθρώπων μας που πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων και λόγω της κακής ή ανύπαρκτης διαγράμμισης του οδικού δικτύου.
Δ. Προσκάλεσε για δεύτερη φορά δημοσίως τον κο. Βοργιαζίδη να διοργανωθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που εκδιώχθηκαν βίαια από το βάρβαρο καθεστώς της Άγκυρας το 1955, ενόψει συμπλήρωσης 60 ετών (1955- 2015) από τη μαρτυρική επέτειο των τραγικών γεγονότων. Για δεύτερη φορά ούτε ο κος. Βοργιαζίδης ούτε κάποιος ενδεχομένως συναρμόδιος αντιδήμαρχος μας έκανε την τιμή να απαντήσει επί της προτάσεώς μας. Τηρεί η δημοτική Αρχή σιγή ιχθύως για ένα τέτοιας πολιτικής σημασίας θέμα, γιατί; Προφανώς υπάρχουν για κάποιους άλλες προτεραιότητες.
Ε. Τέθηκε μετ’ επιτάσεως, με αφορμή τα τετριμμένου περιεχομένου θέματα ημερησίας διάταξης που ήρθαν στο σώμα προς ψήφιση, το ζήτημα της έλλειψης σοβαρού προγράμματος, μελέτης και σχεδιασμού για το αύριο του Δήμου Βέροιας. Δεν υπάρχει πλάνο για το μέλλον του τόπου, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη της περιοχής μας. Αποπειρώνται οι διοικούντες απλά στη μίζερη, πολιτικά κοντόφθαλμη και ανεπαρκή, και δη με γραφειοκρατικό και τραγικά χρονοβόρο τρόπο. Καλέσαμε την πλειοψηφία του σώματος σε πολιτική και κοινωνική αφύπνιση. Μετά από τόσους μήνες στην τοπική εξουσία η Βέροια βρίσκεται σε τέλμα με ευθύνη προσωπική του κου. Βοργιαζίδη. «Δεν έχετε σοβαρό πρόγραμμα, δεν σέβεστε τους θεσμούς, δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες στον τόπο».
ΣΤ. Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω ερωτήθηκαν οι αρμόδιοι για ποια αιτία δεν υλοποιούνται έργα για τα οποία υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες, εγκεκριμένες και πληρωμένες, όπως, ενδεικτικά, το φράγμα άρδευσης, μεταξύ Τριλόφου και Φυτειάς, το πρόγραμμα ανάδειξης και σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων στη Βεργίνα, που πραγματοποιήθηκαν από τις διοικήσεις τέως Καποδιστριακών Δήμων. Πρόκειται για έργα έτοιμα να εκτελεστούν που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, καλλιέργειες, τουρισμό κ.λπ. Γιατί αραχνιάζουν στα συρτάρια των αρμοδίων, γιατί δεν κινούνται οι υπεύθυνοι μεθοδικά και αποτελεσματικά; Γιατί κάποιοι προκρίνουν την εκ νέου ανάθεση μελετών για άλλα «έργα»- και σε ποιους- όταν ακόμα δεν εκτελούνται έργα για τα οποία υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες και έτοιμες προς υλοποίηση μελέτες; Απάντηση εμπεριστατωμένη αναμένεται…….
Ζ. Προτάθηκε παράλληλα η επείγουσα εύρεση κονδυλίου για την ανάδειξη και σήμανση του νεολιθικού οικισμού στη Νέα Νικομήδεια, η οποία θα δώσει κίνηση τουριστική στην περιοχή. Επίσης προτάθηκε η συνεργασία του Δήμου με την Αντιπεριφέρεια ώστε να συνδεθούν οδικά και με την κατασκευή νέας, σύγχρονης γέφυρας άνωθεν του καναλιού 66 η Νέα Λυκογιάννη με τη Νέα Νικομήδεια, ενόψει του ότι η γέφυρα τυο καναλιού 66 στην Π. Λυκογιάννη είναι πολύ παλαιά και ταλαιπωρημένη και σύντομα θα προκύψει λόγος αντικατάστασής της. Προτάθηκε επίσης ο Δήμος να συνδράμει οικονομικά και υπηρεσιακά στη διαδικασία εφάπαξ και δια παντός επίλυσης της κάλυψης του τηλεοπτικού σήματος στις περιοχές των Ριζωμάτων, Σφηκιάς, Δασκίου, Πολυδενδρίου και Χαράδρας, όπου τηλεοπτικό σήμα υπάρχει όχι σε σταθερή και ασφαλή βάση, αλλά περιστασιακά.
Η. Θέσαμε επίσης το ζήτημα του «Ανοίγματος» των χώρων Πολιτισμού, Παιδείας και Τεχνών του Δήμου Βέροιας στους καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος, ζωγράφους, ποιητές, μουσικούς, εικαστικούς, χορευτές κ.λπ. της Βέροιας και της Ημαθίας εν γένει. Οι χώροι ιδιοκτησίας και χρήσης του Δήμου ανήκουν στους πολίτες και πρέπει να καταβάλλετε προσπάθεια ώστε να είναι στη διάθεση, χρήση, αξιοποίηση και προβολή των πολιτών, των δικών μας συμπολιτών, ιδίως αυτών που ασχολούνται με την Παιδεία και τον Πολιτισμό, όσο συχνότερα και πυκνότερα γίνεται, χωρίς αποκλεισμούς, εξαιρέσεις, διακρίσεις και αρνητική προδιάθεση κάποιων εκ των διοικούντων.