Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης, έλαβαν την οριστική και αμετάκλητη απόφαση για αναστολή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ (και όχι όλων των πρωταθλημάτων), τουλάχιστον για μία εβδομάδα και την προσεχή Τετάρτη (4/3) θα υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία της Λίγκας για να φανεί εάν έχει υπάρξει πρόοδος σε όσα ζητά η Πολιτεία και ακολούθως θα εξεταστεί εάν συντρέχουν λόγοι επανέναρξης. Στα επεισόδια της Λεωφόρου και όσα έγιναν στη συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής, εστίασε η Πολιτεία. Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε μεταξύ άλλων:

«H απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για να πατάξουν την βία είναι οριστική και αμετάκλητη. Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται κατά απαράδεκτο τρόπο στον χώρο του αθλητισμού δεν θα τα ανεχθούμε. Έλαβα σήμερα εισηγήσεις της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΑΒ για το έκρυθμο της κατάστασης.

Στην Λεωφόρο από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό αλλά και όσα έγιναν στην συνεδρίαση της Λίγκας διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει κορυφαίοι παράγοντες να βιαιοπραγεί ο ένας στον άλλο. Υπό αυτή την έννοια είναι αδύνατο να διεξαχθούν αγώνες την Κυριακή. Είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και όσα προβλέπονται τόσες για τις λέσχες φιλάθλων όσο και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Την άλλη Τετάρτη θα τα ξαναπούμε με τις αρχές και θα δούμε τι έκαναν. Αν έχουμε τα ίδια πάλι δεν θα γίνουν αγώνες την μεθεπόμενη Κυριακή. Ελπίζω και εύχομαι όσα συζητήσαμε να υλοποιηθούν. Η κυβέρνηση ό,τι έχει υποσχεθεί θα τα υλοποιήσει. Θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να καταπολεμηθεί η βία.

Το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε τέτοια ζητήματα είναι σαθρό και ανύπαρκτο. Θα το ενισχύσουμε για να λυθεί διά παντός το πρόβλημα! Χρειάζεται η συμπαράσταση όλων όσοι λένε ότι συμφωνούν με την Κυβέρνηση. Αυτό λένε όλοι οι εκπρόσωποι ομάδων που συναντήθηκα μαζί τους. Αν τα εννοούν να το κάνουν πράξεις».

Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές πως οι παράγοντες που αναπτύσσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στο ποδόσφαιρο είναι αδιανόητο να συμπεριφέρονται με τρόπους όπως αυτούς που βλέπουμε στην Σούπερ Λιγκ και δεν θα γίνουν δεκτοί από τη νέα κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, ενώ τόνισε πως είναι πλέον λαϊκή απαίτηση η κάθαρση στο ποδόσφαιρο και η εφαρμογή του νόμου τόσο για τις λέσχες φιλάθλων, όσο και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

«Οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει…»

Στο ερώτημα πως θα προλάβουν να υλοποιήσουν οι διοργανώτριες Αρχές όσα τους ζητήθηκαν ο κ. Κοντονής διευκρίνισε: «Ζητάμε να δρομολογηθούν εξελίξεις. Για παράδειγμα για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως την άλλη Τετάρτη. Όμως αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μπορούμε αυτά να τα δούμε με κατανόηση. Δεύτερον εμείς αναμένουμε και για τη μεθεπόμενη αγωνιστική τις εισηγήσεις όπως ο νόμος απαιτεί, της ΕΛΑΣ και της ΔΕΑΒ, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Διότι η παρέμβαση που κάνουμε γίνεται δυνάμει αυτών των εισηγήσεων, άνευ των οποίων το κράτος δεν μπορεί να επέμβει. Και ελπίζω να αντιλαμβάνεστε σε ποια θέση βρίσκεται η κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες αυτές τις καταστάσεις. Εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος».

Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αυτοκάθαρση στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, ο υφυπουργός απάντησε: «Εγώ δεν πιστεύω στις αυτοκαθάρσεις όταν συνδυάζεται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν αντικείμενο το κέρδος. Διότι εδώ μιλάμε για ΑΕ που κερδίζουν. Όμως όλοι πρέπει να σεβαστούν το νόμο και όλοι όσοι μέχρι σήμερα περιφρονούσαν τις αποφάσεις της Πολιτείας και το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την απαίτηση για κάθαρση στο ποδόσφαιρο για να υπάρχει ένα καθαρό πρωτάθλημα, αυτοί μπορούν να προσαρμοστούν και να αντιληφθούν ότι οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει για τον ελληνικό λαό».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η απόφαση αφορά το επαγγελματικό πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής, της Super League, «δεν κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη να μην γίνουν αγώνες στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και στη football League στη Β΄ Εθνική» είπε και πρόσθεσε: «παρότι σήμερα πληροφορήθηκα και πληροφόρησα και τον πρωθυπουργό ότι εκ νέου είχαμε επεισόδια σε αγώνες της Β΄Εθνικής. Ελπίζω όλοι να συνειδητοποιούν ότι ποδόσφαιρο με βία έκτροπα και αγριότητες δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι καθήκον της κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, ιδίως στα παιδιά των πιο φτωχών και οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών που βρίσκουν μια φθηνή διασκέδαση στο χώρο του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου».

Για το ενδεχόμενο διάλυσης των συνδέσμων είπε ότι την υπόθεση της δημιουργίας λεσχών την προβλέπει ο νόμος και δεν έχει εφαρμοστεί.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι ήδη έχει μιλήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Ζητάμε την επιτάχυνση όλων των δικών που αφορούν τα θέματα του αθλητισμού διότι είναι αδιανόητο να φέρονται άνθρωποι ως κατηγορούμενοι για μακρό χρονικό διάστημα, να γίνονται συζητήσεις στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα με δικογραφίες οι οποίες παρανόμως βρίσκονται στα χέρια δημοσιογράφων και είναι όνειδος για το νομικό μας πολιτισμό άνθρωποι οι οποίοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας να λασπώνονται και να δημιουργείται τέτοιο κλίμα. Πέραν αυτού είναι σημαντικό να γίνει γρήγορη εκκαθάριση για να μην υπάρχουν σκιές και συμπεριφορές που βασίζονται σε κάτι που μπορεί να αποδειχθεί αναληθές» δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Newsroom ΔΟΛ