Κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, η Ε.Μ.Ι.Π.Η. αποφάσισε να προβεί στην πραγματοποίηση μίας σειράς Ημερίδων, με τον γενικό τίτλο «Συνθέτοντας το θρησκευτικό και εθνοτικό μωσαϊκό της Ημαθίας του 20ου αι. – Ιστορία, δομές και κοινωνικές προεκτάσεις». Η πρώτη θεματική ενότητα πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα: «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. Συνύπαρξη, συμβίωση, συμπόρευση». Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα και πτυχές που αφορούν στην ιστορία των θρησκευτικών ομάδων που ανέπτυξαν δραστηριότητα και οργανωμένη παρουσία στην ιστορία της Βέροιας και της Ημαθίας ευρύτερα, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αποσκοπεί, καθαρά, στην έρευνα της ιστορίας διαφόρων κοινωνικών συνιστωσών (εθνοτικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών) της Ημαθίας, με όρους και μεθόδους καθαρά ιστορικούς, χωρίς καμία πρόθεση ανάπτυξης διαλόγου σε θεολογικά, θρησκευτικά και παρεμφερή ζητήματα. Μέσα από αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι δίνεται η δυνατότητα τόσο στο ερευνητικό – επιστημονικό κοινό, όσο και στους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής, να ενημερωθούν για την ιστορία των διαφόρων «ετερογενών ομάδων» που έζησαν (ή και συνεχίζουν να υφίστανται) στη Βέροια και την Ημαθία, φωτίζοντας έτσι τη «σκιά και την ομίχλη» παλαιότερων εποχών, στις οποίες οι εθνοτικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες θεωρούνταν σημείο περιθωριοποίησης και απομονωτισμού.
Η πρώτη Ημερίδα, αυτής της θεματικής, θα πραγματοποιηθεί στην Ευαγγελική Εκκλησία της Βέροιας την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 18:30.
Με γενικό μήνυμα την, συνθηματικού χαρακτήρα, τοποθέτηση «Ας αποδομήσουμε αυτά που μας πλήγωσαν και ας μιλήσουμε για αυτά που μας ενώνουν», θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχή και το ερευνητικό ενδιαφέρον της διοργάνωσης σε πτυχές που θα επιχειρούν να εντάξουν την πολυχρωμία των θρησκευτικών τοποθετήσεων και επιλογών στο πλαίσιο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Με τη βεβαιότητα ότι η πρώτη αυτή προσπάθεια κατάρριψης των «διαχωριστικών γραμμών» θα τύχει θετικής ανταπόκρισης, από ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συμμετοχή σας.