Ο Υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας με “το Ποτάμι” κ.Κουπίδης Σωτήριος , συναντήθηκε με το Δήμαρχο Βέροιας κ.Βοργιαζίδη Κωνσταντίνο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) Δήμου Βέροιας κ. Σοφιανίδη Γιώργο, και συζήτησαν σε φιλικό κλίμα θέματα κοινωνικής πολιτικής και γενικότερα προβλήματα του Δήμου Βέροιας και της Ημαθίας.

Ο κ. Κουπίδης , εκφράζοντας την αγωνία του κόσμου που βιώνει στην καθημερινότητά του άγχος, φόβο, ελάττωση της ποιότητας ζωής λόγω της ανεργίας που πλήτει κυρίως τους νέους, τόνισε πως κοινωνική πολιτική αποτελεί η αξιοποίηση των νέων που χάνουν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια έως ότου βρουν δουλειά αντίστοιχη του αντικειμένου σπουδών τους. Δεν μπορεί μια δασκάλα, ένας μηχανικός, ένας φυσικός, να περιμένουν να εργαστούν σε κανονικές συνθήκες μετά τα 40, διότι έτσι δημιουργούμε κοινωνικές ανισότητες, υπογεννητικότητα και χαμηλό παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, προβλήματα που συνδέονται με την γήρανση του πληθυσμού μας, το ασφαλιστικό σύστημα και την φοροδιαφυγή.

Επίσης τόνισε πως για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, ΑμΕΑ, μονογονεικές οικογένειες, άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικά, οικογένειες με ψυχικές παθήσεις, απαιτείται συντονισμός, συνεργασίες και δικτύωση, ώστε η φωνή τους να μην είναι μεμονωμένη και αδύναμη, να γίνει ΠΟΤΑΜΙ που δεν θα χρειάζεται να διεκδικεί ως επαίτης, αλλά να έχει ισότιμα δικαιώματα στην περίθαλψη, ασφάλιση και εργασία.

KEPAΛόγω της μεγάλης εμπειρίας του σε θέματα Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.), ανέλυσε την αναγκαιότητα στήριξης του Κοι.Σ.Π.Ε. στην Ημαθία ως μοχλό ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής, σύμφωνα και με τις Ευρωπαικές δεσμεύσεις και οδηγίες. Όπως είχε τονιστεί και από την Υφυπουργό Υγείας κ.Παπακώστα σε προηγούμενη συνάντηση με τον κ.Κουπίδη, η αξιοποίηση του ρόλου των Κοινωνικών Συνεταιρισμών αποτελεί την περισσότερο “καθαρή” περίπτωση κοινωνικής επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται η παρότρυνση του ευρύτερου δημόσιου τομέα για επιχειρησιακή στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών και αξιοποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν, για λόγους αλληλεγγύης, κοινωνικής ισορροπίας και συνοχής.

Για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας στην Ημαθία πρέπει να KOYPIDHS-DHMARXOS500στοχεύσουμε σε ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ δράσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε το μεγαλύτερο όπλο της χώρας μας, τον τουρισμό (αθλητικός τουρισμός: συνεργασία με ιστορικά σωματεία, πχ. Φίλιππος, αγροτικός τουρισμός: εκμετάλλευση Φράγμα Αλιάκμονα-Βεργίνα-Άγιο Νικόλαο Νάουσας, πολιτιστικός τουρισμός: μέσω Ευρωπαικών προγραμμάτων-ΕΣΠΑ να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου στη Βέροια).

Η κοινωνία, που έχει δοκιμαστεί τόσο πολύ αυτά τα πέντε χρόνια της κρίσης, επιθυμεί να τιμωρήσει τους κυβερνώντες για την αδίστακτη φορολόγηση, την ανυπαρξία αναπτυξιακού σχεδιασμού και την ανεργία που έχει βλάψει κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Γνωρίζουμε πως τα προβλήματα της χώρας προϋπήρχαν των μνημονίων. Η πλαστή ευμάρεια του παρελθόντος τα κουκούλωνε και η αμήχανη προσπάθεια ανασύνταξης της κρατικής μηχανής τα ενέτεινε ακόμη παραπάνω. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει πως η επιστροφή στην επιφανειακή ευμάρεια του 2007 είναι αδύνατη, παρόλα αυτά επιθυμεί σταθερότητα και ελπίδα για το μέλλον. Η κοινωνία απαιτεί μια πολιτική ηγεσία που να αγαπά τη χώρα γι αυτό που είναι, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και να αναδείξει παράλληλα τα θετικά της σημεία. Απαιτεί ένα πρόσωπο που θα της χαμογελάσει με σιγουριά και που θα την καλέσει στο αύριο.

Το Ποτάμι ήρθε για να διαλύσει τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής.