Σε Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Πλατύ

Δέκα έργα πολιτιστικών υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία μεταξύ των οποίων και τρία στην Ημαθία, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ). Πρόκειται για έργα, που αποτελούσαν πάγια αιτήματα των τοπικών φορέων, τα οποία αξιολογήθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εγκρίθηκε η ένταξη και χρηματοδότησή τους από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας, Μαρία Λιονή.

Τα δέκα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 29 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013», ενώ συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΙΝΑΙ:

«Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Βαφείο της πρώην ΕΡΙΑ» – Δήμος Νάουσας προϋπολογισμού 3.470.746,85 ευρώ. Η πράξη αφορά στην κατασκευή Κέντρου Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς στους χώρους του Βαφείου του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος “;ΕΡΙΑ”;, ιδιοκτησίας του Δήμου Νάουσας. Το κτιριακό σύνολο που θα δημιουργηθεί περιλαμβάνει από τη μια πλευρά το λεβητοστάσιο και τη διατηρητέα καμινάδα, τα οποία αξιοποιεί ως αυθεντικά τμήματα – στοιχεία – βιομηχανικής κληρονομιάς, εντάσσοντάς τα στη λειτουργία του και από την άλλη ένα ουσιαστικά νέο κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες που προβλέπονται στο κτιριολογικό πρόγραμμα. Στο νέο αυτό κτίριο εντάσσονται λειτουργικά όλα τα αυθεντικά δομικά στοιχεία της παλιάς βιομηχανίας που έχουν διασωθεί (λίθινοι περιμετρικοί τοίχοι), ενώ για τα τμήματα τους που κατεδαφίζονται λόγω ρυμοτομίας αφήνονται ίχνη τους σε ύψος 0,5 – 1,00 μ., τα οποία εντάσσονται στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Πρασιάς της Αράπιτσας.

«Ανακατασκευή και υλικοτεχνικός εξοπλισμός Δημοτικού Θεάτρου Πλατέος, Δήμου Πλατέος Ημαθίας» – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας για το Δήμο Πλατέος προϋπολογισμού 756.907,74 ευρώ. Το προτεινόμενο έργο αφορά στη διαμόρφωση (ανακατασκευή) της κύριας και των βοηθητικών αιθουσών του κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου Πλατέος, καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων. Οι εργασίες της προτεινόμενης πράξης περιλαμβάνουν:

-Όλες τις απαραίτητες διαμορφώσεις στην υπάρχουσα κύρια αίθουσα 200 θέσεων, τη σκηνή και τα βοηθητικά τους, την διάταξη κλιμακωτών δαπέδων και συστημάτων seating, ώστε να καταστούν λειτουργικοί κατά τον καλύτερο τρόπο.

-Όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό σκηνής θεάτρου και συγκεκριμένα όλους τους μηχανισμούς κίνησης, συστήματα, κατασκευές και παρελκόμενα αυτών που έχουν σχέση και διασφαλίζουν την συνεδριακή, θεατρική και συναυλιακή λειτουργία της αίθουσας.

-Όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για το θεατρικό φωτισμό, το γενικό φωτισμό, ενισχυμένο ήχο και οπτικοακουστικών συστημάτων. Επίσης θέρμανση – ψύξη, κλιματισμό, ασθενή – ισχυρά ρεύματα, πυρασφάλεια κτλ. και όλο εν γένει τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό ώστε τόσο η κύρια αίθουσα του Θεάτρου όσο και οι βοηθητικοί της χώροι να είναι ασφαλείς και λειτουργικοί.

-Την αναδιαμόρφωση του φουαγιέ, των κοινόχρηστων χώρων υγιεινής και των καμαρινιών.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων και των χώρων του κτιρίου θα είναι πλήρως προσβάσιμοι και ασφαλείς για ΑΜΕΑ.

«Αποπεράτωση του Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου Ιστορίας και Λαογραφίας του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας» – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας για το Δήμο Αλεξάνδρειας προϋπολογισμού 3.055.613,45 ευρώ. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση και απόδοση σε λειτουργία του Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου Ιστορίας και Λαογραφίας του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, που για περισσότερο από δύο δεκαετίες βρίσκεται σε ημιτελή μορφή. Το Κέντρο στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Δημάρχου Βετσόπουλου καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο όγκο αυτού και περιλαμβάνει αίθουσα θεάτρου με σκηνή, παρασκήνια, καμαρίνια, φουαγιέ και βοηθητικούς χώρους. Η προτεινόμενη πράξη αναφέρεται στη λειτουργική ανακατασκευή του κέντρου, περιλαμβάνοντας εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισης και τελειωμάτων επισκευή και διαμόρφωση των εξωτερικών επενδύσεων και κατασκευή των εξωτερικών προσβάσεων στο φουαγιέ, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αλλά και προμήθεια και τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού των χώρων.

Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «το ενδιαφέρον και η ετοιμότητα των φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας σε επίπεδο προτάσεων για ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων ενίσχυσης των πολιτιστικών υποδομών καταδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε για την ανάδειξη του πολιτισμού στην περιοχή και για τη δημιουργία των κατάλληλων χώρων. Εκτός από τις αρχαιολογικές ανασκαφές μέσω του ΕΣΠΑ επενδύουμε και στις σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές, που αποτελούν δείγμα προόδου και εξέλιξης της χώρας μας. Στο πλαίσιο των έργων που εντάσσουμε και χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται και σημαντικές αποκαταστάσεις αξιόλογων χώρων, που είναι δεμένοι σε τοπικό επίπεδο με την ιστορία των περιοχών και των κατοίκων τους. Τα δέκα έργα που εντάχθηκαν είναι μέρος της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε ώστε στην Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο να ενισχύσουμε τον πολιτισμό και σε συνδυασμό με τις εντάξεις έργων ενίσχυσης πολιτιστικών φορέων να αναδείξουμε τη δημιουργία, την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Μακεδονίας, ταυτόχρονα με την παραγωγή σύγχρονου πολιτιστικού έργου».