Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & φίλων του Δημιουργικού Εργαστηρίου ΥΦΑΔΙ που γίνεται στα πλαίσια του ΕΟΡΤΑΣΜΟΎ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ, παρουσίασε στις 03/12/2014 το θέμα: « Οι δυνατότητες παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γονέων και ατόμων με αναπηρία στους τομείς της εκπαίδευσης, αποκατάστασης και ενίσχυσης της κοινωνικής τους ένταξης».
Στην ομάδα των γονέων συζητήθηκαν θέματα όπως:
– Ποια είδη των ψυχικών διαταραχών μπορεί να συνυπάρχουν σε ενήλικες με νοητική υστέρηση.
– Σε ποιους τομείς και με ποιο τρόπο γίνεται η αξιολόγηση των ψυχικών διαταραχών σε ενήλικες με νοητική υστέρηση – Παρεμβάσεις.
Δεξιότητες, επικοινωνία
Λειτουργικότητα
Προσωπικότητα
Σχέσεις με το περιβάλλον
Συμπεριφορά
Φαρμακευτική αγωγή
Σωματική υγεία, κλπ.
– Ποιος ο ρόλος της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
– H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από γονείς και παιδαγωγούς.
– Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και νοητική υστέρηση π.χ
Επιδοματική πολιτική
Τι είναι η Δικαστική Συμπαράσταση
Οι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που μπορούν να απευθύνονται.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και ενθάρρυνση των παρευρισκομένων να εκφράσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, να λάβουν διευκρινίσεις και εξειδικευμένη συμβουλευτική όταν χρειάστηκε σε θέματα που τους απασχολούν και αφορούν τις συμπεριφορές και αντιδράσεις των παιδιών τους αλλά και των ιδίων.
Προγραμματίστηκε η εξατομικευμένη συνεργασία στους χώρους της υπηρεσίας και δόθηκαν τα τηλέφωνα των ειδικών καθώς και ενημερωτικό έντυπο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΜΕΠ
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
κ.α.α
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ