Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από τον νομικό εκπρόσωπο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Δικηγόρο, κ. Λάζαρο Κουμπουλίδη.

Και νέο Κανονισμό για το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ψήφισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 17ης Νοεμβρίου 2014. Ενόσω ακόμη αναμένεται η έκδοση απόφασης μετά από προσφυγή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας που εκδικάστηκε τον περασμένο Μάιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί της αιτήσεως της για την ακύρωση του προηγούμενου Κανονισμού που ψηφίστηκε μόλις το Νοέμβριο του 2010, η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε εσπευσμένα στην ψήφιση και νέου Κανονισμού.

Ο νέος Κανονισμός ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, με κυριότερη την μετατροπή του Ιδρύματος από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου -υπό τον έλεγχο και την εποπτεία δηλαδή του Κράτους- σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που αντανακλά την ιδιοκτησιακή αντίληψη που διαπνέει τους διοικούντες αυτό.

Επίσης με το νέο Κανονισμό επιχειρείται η επίλυση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε από τη μη συμμετοχή του Δήμου Βέροιας στη Διοίκηση το Ιδρύματος, λόγω άρνησης του Δήμου να συμπράξει στην παράνομη λειτουργία του, με αντικατάσταση με άλλο μέλος.

Η προθεσμία για δικαστική προσβολή του Κανονισμού εκπνέει την 17η Ιανουαρίου 2015 και αναμένεται με ενδιαφέρον τόσο η δημοσίευση της απόφασης που εκκρεμεί, όσο και οι περαιτέρω δικαστικές ενέργειες -ή μη- με πρωτοβουλία των Ποντιακών Σωματείων, της ΠΟΕ ή της ΔΙΣΥΠΕ.