Πανημαθιώτικη συγκέντρωση-σήμερα Παρασκευή 21/11 και πορεία στους δρόμους της Βέροιας πραγματοποίησαν εκατοντάδες γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικοί στη Βέροια με κεντρικό το αίτημα την λύση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών.

Στην αρχή συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ωρολογίου, όπου και πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ημαθίας Γιώργο Αρβανίτη που τόνισε: «…Η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση σε όλες το νομό, σε κάθε σχολείο είναι τραγική. Η εκπαίδευση διαλύεται καθημερινά, τα χρόνια προβλήματα που τη ταλανίζουν όχι μόνο δεν επιλύονται με τις πολιτικές που εφαρμόζουν κυβέρνηση και Υπουργείο αλλά αντίθετα οξύνονται συνεχώς. Κοντά στα χρόνια προβλήματα προστίθενται και νέα που κάνουν όλο και πιο δύσκολη, σε πάρα πολλές περιπτώσεις αδύνατη την ουσιαστική μόρφωση των παιδιών μας…Γνωρίζουμε ως γονείς από πρώτο χέρι πως αυτή η πολιτική μας μετατρέπει όλο και πιο πολύ σε κύριους χρηματοδότες της εκπαίδευσης των παιδιών μας σ’ ένα σχολείο που μόνον στο όνομα είναι δημόσιο και δωρεάν. Οι γονείς είμαστε αυτοί που καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα απ’ τη φωτιά, βάζοντας διαρκώς για πολλούς λόγους το χέρι στην τσέπη εξαιτίας τα αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας πάντα σε βάρος των παιδιών μας…Κορυφαίο και χρόνιο πρόβλημα κοντά σε όλα τα υπόλοιπα το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών που ταλαιπωρούνται καθημερινά αυτοί και οι οικογένειες τους εξαιτίας της εφαρμογής μιας άδικης νομοθεσίας. Αποτελεί έγκλημα εις βάρος των παιδιών μας να περιμένουν με τις ώρες το λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στο σπίτι τους, να περπατούν πολλές φορές χιλιόμετρα και μάλιστα σε δρόμους ανασφαλείς για την επιστροφή τους, να πληρώνουν δυσβάσταχτο εισιτήριο για να μάθουν γράμματα…Τέρμα η κοροϊδία, πραγματική σύγχρονη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.»

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε καθώς και μαθητής εκπρόσωπος των 15μελών. Στη συνέχεια με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως: «ΕΜΠΡΟΣ ΓΟΝΙΕ ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ/ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ», «Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΝΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ/ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ/ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ» διέσχισαν τους δρόμους της πόλης. Ψηφίσματα παρέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας καθώς και στον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Παπαδόπουλο.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

« Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014, στο κέντρο της Βέροιας, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ημαθίας, ήρθαμε αντιμέτωποι με τον μινώταυρο της αδιαφορίας των υπευθύνων για τις σχολικές μεταφορές. Ο αγώνας που δώσαμε και που συνεχίζουμε, έχει σκοπό την υπεράσπιση των παιδιών μας. Στο αυτονόητο δικαίωμα τους να μαθαίνουν γράμματα, ανεξάρτητα αν ζουν δίπλα στο σχολείο ή χιλιόμετρα μακριά.

Απαιτούμε-άμεσα:
Να προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών με βάση τα δρομολόγια που υπήρχαν μέχρι και πρόπερσι, επιπλέον να καλυφτεί η ανάγκη για μεταφορά μαθητών όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια.
Να καταργηθεί η απαράδεχτη ΚΥΑ 24001/2013 που στην πράξη σταματά τις μεταφορές των μαθητών, να μειωθούν τα χιλιομετρικά όρια, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Να δοθούν οι οφειλές προς τους μεταφορείς.

Παλεύουμε για:

Να γίνεται δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με ευθύνη του κράτους.

Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τα ΜΜΜ.

Να καταργηθεί το όριο των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Προτείνουμε σαν μόνιμη λύση, αποδοτικότερη οικονομικά και βέλτιστη με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών μας τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα άμεση και σταθρεή λύση. ΑΡΚΕΤΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!!!

Συνεχίζουμε την αποχή και την επόμενη εβδομάδα. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, καλούμε στην μάχη αυτή τα σχολεία που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Ο ανυποχώρητος αγώνας είναι το όπλο μας.»

Επίσης καλούν τα Δημοτικά Συμβούλια να εκδώσουν ψηφίσματα υπέρ των αιτημάτων τους, όπως έπραξε πρόσφατα το Δ.Σ Αλεξάνδρειας.

Το επόμενο διάστημα οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν συλλογικά τα επόμενα τους αγωνιστικά βήματα.

alli-apopsi.gr