Προ μηνός το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, καταθέσαμε εγγράφως αίτηση προς την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας –αφού είχαμε νωρίτερα ενημερώσει σχετικά και προφορικώς- για τη πρόθεση συνδιοργάνωσης με την ΚΕΠΑ αντιφασιστικής εκδήλωσης το βράδυ της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου 2014, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ή στο Χώρο Τεχνών, με αναφορά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έχοντας ήδη λάβει την αποδοχή του Βεροιώτη δημοσιογράφου και ιστορικού Αλέκου Χατζηκώστα, για την παρουσίαση ιστορικών στοιχείων για την περίοδο της επταετούς δικτατορίας που αφορούν το Νομό μας και έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή 40μελούς χορωδίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Προμηθέα” για τη μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης με τραγούδια που σημάδεψαν τους αγώνες της συγκεκριμένης περιόδου.
ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΤΟΤΕ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ…
Θεωρητικά η ανωτέρω πρόταση θα έπρεπε να χαροποιήσει το νέο πρόεδρο της ΚΕΠΑ κ. Γιώργο Σοφιανίδη. «Βούτυρο στο ψωμί του» θα έλεγαν πολλοί, να αποδείξει με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων του, ότι έχει διάθεση συνεργασίας με τους Φορείς της πόλης, ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικο-πολιτικό θέμα. Ακόμη περισσότερο που η πρόταση μας ήρθε να καλύψει ένα κενό στο πρόγραμμα της ΚΕΠΑ των τελευταίων ετών, αφού κατατέθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματος της ΚΕΠΑ στο οποίο δεν περιλαμβάνονταν καμία επετειακή εκδήλωση τη 17 Νοέμβρη (αλλά προστέθηκε μετά τη δική μας πρόταση), όπως είχε συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που ελέγξαμε επιμελώς με ανάγνωση των προγραμμάτων της ΚΕΠΑ τα τελευταία 4 έτη από το διαδίκτυο, έρευνα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε «δύσπιστος» χρήστης του Διαδικτύου.
ΚΙ ΟΜΩΣ Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ …SOLD OUT ΜΕ 12€ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!!
Το 2010 και 2011 το πρόγραμμα της ΚΕΠΑ που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δεν περιλάμβανε καμία απολύτως εκδήλωση. Στις 17 Νοέμβρη του 2012 στο Χώρο Τεχνών πραγματοποιήθηκε η κατά τα άλλα πολύ επιτυχημένη παράσταση του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ «Από την Καραφέροια στη Βέροια», που καμία σχέση βέβαια δεν είχε με τη συγκεκριμένη αντιφασιστική επέτειο.
Πέρσι όμως; Την περσινή χρονιά με καμάρι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου μας, στην έγγραφη απαντητική επιστολή του –που επισυνάπτουμε για το λόγου του αληθές- διοργανώθηκε από την ΚΕΠΑ μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο Χώρο Τεχνών με τον Μίλτο Πασχαλίδη! Η αντιφασιστική δράση κορυφώθηκε επί σκηνής, αφού κατά λέξη αναφέρει ο πρόεδρος «Στη συναυλία αυτή, που ήταν sold out τρεις μέρες πριν, συμμετείχαν 600 συμπολίτες μας, ακριβώς για το περιεχόμενο της. Εσείς, δεν τα αντιληφθήκατε όλα αυτά?».
Φοβερή επιτυχία πράγματι, αν υπολογίσει κανείς 600 θεατές επί 12€ = 7.200€!!! εν μία νυκτί, να που κι ο αντιφασισμός αποδίδει! Για τους υπόλοιπους βέβαια που δεν είχαν διαθέσιμα 12€ το άτομο, δηλαδή 46€ για μια τετραμελή οικογένεια, τι να γίνει, αυτά έχει η ελεύθερη αγορά της εμπορευματοποίησης των ιδεών και αξιών! (Για όσους έχουν χρόνο και διάθεση να παρακολουθήσουν τη συναυλία στο YouTube, θα διαπιστώσουν ότι τελικώς δεν ήταν και τόσο αντιφασιστική… ενδεικτικά απολαύστε το «αντιφασιστικό» «Στα είπα όλα, φίλα με τώρα!» και το ομοίως «αντιφασιστικό» «κάθε που βραδιάζει, με τρώει το μαράζι!!!» https://www.youtube.com/watch?v=MiA4CcBAwOI)

ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΦΑΣΗ ΑΛΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ, ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ…
Δώδεκα ημέρες μετά την επιστολή μας, δηλαδή μόλις στις 27 Οκτωβρίου η ΚΕΠΑ αποφάσισε ξαφνικά να τροποποιήσει το πρόγραμμα της για τη 17 Νοέμβρη, όπου αρχικά δεν περιλαμβάνονταν καμία εκδήλωση και να συμπεριλάβει «στο προσεχές διάστημα» την εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Βέροιας… Γράδει ο Πρόεδρος: «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι, λόγω της προγραμματισμένης εκδήλωσης του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και φέτος, στην οποία θα γίνει ειδική αναφορά στο προσεχές διάστημα όταν και θα ανακοινωθεί επίσημα, δε μπορούμε να σας διαθέσουμε την Αντωνιάδειο Στέγη. Σας καλούμε όμως, να συμμετέχετε σ’ αυτήν» αναφέρει ο πρόεδρος με το ανωτέρω λυπητερό ύφος. Προφανώς λοιπόν ΚΑΙ φέτος είχε προετοιμαστεί αντιφασιστική εκδήλωση για όλους τους δημότες αλλά δεν είχαν προλάβει να την ανακοινώσουν μέχρι τις 30 Οκτώβρη (παρά το γεγονός ότι είχε δημοσιοποιήσει η ΚΕΠΑ το πρόγραμμα του Νοεμβρίου από τις 12 Οκτώβρη). Ας είναι. Αυτό που μετράει άλλωστε είναι ότι η εκδήλωση προγραμματίστηκε τουλάχιστον αυτή τη φορά με ελεύθερη είσοδο για όλους τους δημότες. Με ένα μικρό προβληματάκι: Η εκδήλωση έγινε 10 το πρωί! Με την αγορά ανοιχτή, τα καταστήματα και τις Δημόσιες Υπηρεσίες ανοιχτές, τους δημότες στις δουλειές τους…
Ποιο ήταν άραγε το πραγματικό πρόβλημα να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που ετοιμάσαμε οι Φορείς για το βράδυ της 17 Νοέμβρη, για όλους τους δημότες με ελεύθερη είσοδο;
Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση.
Σε μία περίοδο όμως έξαρσης του φασισμού, της φασιστικής και ρατσιστικής βίας, αλλά και συνεχούς υποβάθμισης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ σαν κοινωνία να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία και που έδωσαν το νικηφόρο παράδειγμα της επικράτησης του Συλλογικού Αγώνα του Ελληνικού Λαού, απέναντι σε μια αδίστακτη στρατοκρατούμενη Χούντα.

Για το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, Λάζαρος Κουμπουλίδης, Δικηγόρος