Γκάζι… για μία καλύτερη θέση στην ενεργειακή… σκακιέρα της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πατά η κυβέρνηση, στοχεύοντας στο να καταστήσει τη χώρα ένα hub φυσικού αερίου.

Ο κόμβος, ελληνιστί, θα περιλαμβάνει τέσσερις αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου που θα περνούν από τη χώρα μας μεταφέροντας ποσότητες στην ΕΕ από τα κοιτάσματα της Κασπίας, του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς και τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους φυσικού αερίου, με τους τρεις εξ αυτών για LNG.

Το κόστος των έργων αυτών ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ, με την ΕΕ να τα έχει εντάξει προς κοινοτική χρηματοδότηση. Η «Οικονομία» παρουσιάζει τους χάρτες του ΥΠΕΚΑ, που μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχεδιάζει το ενεργειακό hub αλλά και χρηματιστήριο ενέργειας. Οι αγωγοί είναι ο «TAP», που θα φέρνει από το 2019 ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, και ο «East Med», ο οποίος από το 2021 θα φέρνει ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, θα περνά στην Κρήτη και στη συνέχεια διασχίζοντας την Πελοπόννησο και την Ηπειρο θα φτάνει μέσω του ελληνοϊταλικού αγωγού (IGI) στην Ιταλία.

Ο τελευταίος αγωγός είναι ο ελληνοβουλγαρικός (IGB), ο οποίος θα είναι η αρχή της διασύνδεσης μιας σειράς εθνικών συστημάτων αγωγών που θα φτάνουν στη Βαλτική. Οι ποσότητες αερίου που θα μεταφέρει θα είναι αποθηκευμένες σε πλωτές δεξαμενές αερίου στην Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, στην υπόγεια αποθήκη που υπάρχει επίσης στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας αλλά και στη Ρεβυθούσα.

Οι ελληνικοί δρόμοι του φυσικού αερίου

Ο… κρυφός άσος της κυβέρνησης στο ενεργειακό πόκερ… της περιοχής είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στα νότια της Κρήτης. Ο σχετικός διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα βγήκε την περασμένη Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στον «αέρα» και σε έξι μήνες λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από επενδυτές.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με επενδύσεις 9 δισ.

Η μικρή Ελλάδα διπλασιάζει τις πηγές προμήθειας ενέργειας της μεγάλης Ευρωπαϊκής Ενωσης από τρεις σε έξι, με επενδύσεις που αγγίζουν τα 9,8 δισ. ευρώ.

Η χώρα αλλάζει όψη, καθώς φιλοδοξεί να καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος (hub) με τέσσερις νέους αγωγούς μεταφοράς αερίου, τρεις σταθμούς αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG), εκ των οποίων οι δύο πλωτοί, μία φυσική υπόγεια αποθήκη και ένα χρηματιστήριο ενέργειας.

Τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Νοτιοανατολική Μεσογείου -για την ακρίβεια τη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ και της Κύπρου-, από την Κασπία θάλασσα (Αζερμπαϊτζάν) καθώς και εκατομμύρια κυβικών μέτρων LNG από τη spot (ελεύθερη) αγορά, που θα αποθηκεύονται στο Αιγαίο πέλαγος και θα αεριοποιούνται για να περνούν στη Βουλγαρία, συνθέτουν τις εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού της ΕΕ. Μέχρι σήμερα η Ευρώπη έχει τρεις «προμηθευτές»: τη Ρωσία, τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας και της Βόρειας Αφρικής.

Η κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με τον διεθνή γύρο παραχωρήσεων που προκήρυξε για έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσια Οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης, ξεδιπλώνει μία διπλωματική και ενεργειακή πολιτική που σε συνδυασμό με τις συμμαχίες με άλλα κράτη σκοπεύε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Οι ταυτόχρονες κινήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Κύπρο και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου για την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και το προ δύο εβδομάδων ταξίδι του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις επιδιώξεις της Ελλάδας για καθιέρωσή της σε κόμβο μεταφοράς ενεργειακών πόρων προς την ΕΕ.

Ταξίδι στην Ουάσιγκτον
Ο κ. Μανιάτης, μάλιστα, στο τελευταίο του ταξίδι στην Ουάσιγκτον σε συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας Ernest Moniz, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Catherine Novelli και την Michelle Patron, ειδική σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και κλίματος και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, παρουσίασε χάρτες με τους σχεδιαζόμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και τα άλλα έργα υποδομής.

Ανέλυσε επίσης τη στρατηγική της χώρας πάνω σε αυτά τα έργα αλλά και στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, ενώ φυσικά υπογράμμισε και το γεγονός πως η χώρα μας συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής.

Η Ελλάδα, μετά και τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για την ανάγκη δημιουργίας ενός ενεργειακού hub στα νότιά της, διεκδικεί να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται το ΥΠΕΚΑ, αλλά και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος έχει δρομολογήσει σειρά αποφάσεων και μέτρων για την ενοποίηση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου με εκείνην της ΕΕ.

Οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας και φυσικά της ΕΕ είναι:

1. Ο αγωγός Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας (TAP).

2. Ο αγωγός Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας (East Med).

3. Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

4. Ο αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας (IGI). Επίσης στα έργα που θα συνθέτουν τον ενεργειακό κόμβο είναι οι πλωτές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, ενώ να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο μεγάλος σταθμός της Ρεβυθούσας. Σημαντικότατη υποδομή είναι και η υπόγεια αποθήκη του παλιού υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

ethnos.gr