Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας έχει προγραμματισθεί και η παρουσίαση εικαστικής παρέμβασης με το γενικό τίτλο «Από την οδό Μητροπόλεως στην οδό της ρωμαϊκής μητροπόλεως» στον υπόγειο αρχαιολογικό χώρο- τμήμα της Ρωμαϊκής οδού της Βέροιας την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 18:30 στην οδό Μητροπόλεως 9 (υπόγειο οικοδομής Βελτσίδη).

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα κάτοικοι και επισκέπτες της Βέροιας οδηγούν τα βήματά τους μέσα από τους ίδιους δρόμους. Η οδός Μητροπόλεως, η οδός Βενιζέλου, η οδός Εληάς, η οδός Ακαταμαχήτου υπήρξαν πάντοτε οι άξονες που ρύθμιζαν την επικοινωνία, τη δημόσια και ιδιωτική ζωή, την πολιτική και θρησκευτική έκφραση των Βεροιαίων. Ο χαρακτήρας της πόλεως, αρχαίας και σημερινής, προσδιορίζεται στην πιο βαθιά ουσία του αστικού βίου από τον τρόπο που οι κάτοικοι επέλεξαν από την αρχή να κατευθύνουν το βλέμμα, τη φυσική και πνευματική τους παρουσία δια μέσου οδών που κατασκευάστηκαν με μοναδικό στόχο την επικοινωνία.

Η αρχαιολογική έρευνα, από τη δεκαετία του ’60 κυρίως, αποκάλυψε τμήματα του αρχαίου οδικού συστήματος της Βέροιας, το οποίο συμπίπτει περίπου με τους σημερινούς κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλεως. Οι αρχαίοι οδοί έλαβαν την πιο μνημειακή τους μορφή στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν η Βέροια επέδειξε τον υψηλότερο δείκτη αστικοποίησης και κατείχε τη θέση της μητροπόλεως όλων των Μακεδόνων.

Η περίπτωση του υπογείου της οικοδομής ‘’Βελτσίδη’’ διατηρεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα τμήματα της λεωφόρου που κατέληγε στην Ευιαστική πύλη της αρχαίας πόλεως και από εκεί, διαμέσου του Βερμίου, στην αρχαία Ελίμεια. Ο δρόμος είναι κατασκευασμένος από μεγάλες λίθινες πλάκες, διαθέτει κράσπεδα, ενώ από τις δυο πλευρές του πρέπει να υπήρχαν στοές με εμπορικά καταστήματα, όπως και σήμερα. Επίσης, υπήρξε ένας δρόμος αμαξιτός, όπως φανερώνουν πάνω του τα λαξευμένα ίχνη για την κίνηση των αμαξών. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι κάτω και δίπλα από την οδό ήταν οργανωμένο το υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας πόλεως.

Ευκαιρία και αρχή για να συναντηθούν και πάλι τα βήματα αρχαίων και σημερινών Βεροιαίων είναι η καλλιτεχνική εγκατάσταση της κ. Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου, η οποία προσπαθεί να διανοίξει στον ανοίκειο χώρο ενός υπογείου σύγχρονης οικοδομής μια οδό επικοινωνίας ανάμεσα στο χθες και το σήμερα και να δείξει με τον δικό της σημερινό τρόπο ότι το αρχαίο μνημείο είναι τελικά ένας βαθιά οικείος χώρος και ότι η μνήμη είναι ο τρόπος επαφής και συνύπαρξης με τις ζωές των άλλων. Η Βέροια, λοιπόν, για άλλη μία φορά δείχνει το δρόμο.

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαρία Χατζηνικολάου αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας το 2004, την Σχολή Γραφικών Τεχνών Αθήνας και παρακολούθησε μαθήματα στο London Institute. Επί σειρά ετών δημιούργησε έργα in situ, installations (εγκαταστάσεις) και site specific projects (επιτόπιου σχεδιασμού) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μερικά από αυτά είναι: Το καφενείο (εγκατάσταση στο παλιό καφενείο του Τριανταφύλλη, στον Αγ. Λαυρέντιο Πηλίου) 2010, my (your) best friend (σχέδια και εικαστικές δράσεις) 2009, Arkadia (ομάδα φιλοπάππου) 2η Μπιενάλε Αθήνας 2009, Egnatia project (Italy) 2007, 2007, «Απόρρητο» (Πεδίο δράσης ΚΟΔΡΑ, Θεσ\κη) 2007, Παράλληλοι Βίοι (Lisbon) 2006, Αστικά επίπεδα» in situ οπτικοακουστική εγκατάσταση στα δύο επίπεδα της στοάς Δραγατσανίου 6 ( Αθήνα) 2004 κ.α  Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βόλο.