Στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται η απόφαση του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη του κόστους των αναλώσιμων υλικών για τη θεραπεία του διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Το μέτρο αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά τους ασθενείς αφού μέχρι σήμερα, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν κατά 100% τη δαπάνη αγοράς μόνο της ινσουλίνης στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, και στον διαβήτη τύπου ΙΙ ο ασθενής πληρώνει 10% συμμετοχή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται τον τρόπο διευθέτησης της κάλυψης του κόστους των αναλώσιμων υλικών (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαρφιστήρες) για τη θεραπεία του διαβήτη.

«Πρέπει να μελετήσουμε αν το ζήτημα μπορεί να ρυθμίστεί στο πλαίσιο της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για την περίθαλψη των ανασφάλιστων ή αν πρέπει να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για τα συγκεκριμένα υλικά. Φυσικά θα πρέπει να γίνει και σχετική συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών», εξήγησε ο κ. Βορίδης αφήνοντας ανοιχτό το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης του μέτρου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος της ρύθμισης, διευκρίνισε ότι έχει ήδη υπολογιστεί και ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ ανά μήνα, δηλαδή 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να μεταβάλει το όριο το 2 δισ. ευρώ της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ ανέρχονται σε 1.200.000 άτομα, δηλαδή το 12% του πληθυσμού. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη» απειλή, αφού τα πρώτα χρόνια εκδήλωσης είναι ασυμπτωματική, και όταν πλέον εμφανιστούν τα συμπτώματα έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα, τους νεφρούς, την όραση και άλλα ζωτικά όργανα.

in.gr