Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Ν. Ημαθίας, κ. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα « Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων».  Η ερώτηση έχει ως εξής: «Κύριε Υπουργέ,

Με τις διατάξεις του άρθρου 37 του νόμου 3996/2011 του οποίου η ισχύς αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στο ΦΕΚ,  δηλαδή από 5/8/2011 και σύμφωνα με ρητή αναφορά της διάταξης το άρθρο αυτό εφαρμόζεται και για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί μέχρι την έναρξη του ισχύος του νόμου, οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Διαπιστώνεται όμως ότι η αναδρομικότητα της διάταξης άρθρου 37 Ν.3996/2011 σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε οποιοδήποτε στάδιο της  συνταξιοδοτικής διαδικασίας, πριν την  έκδοση ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους οι οποίοι  διέκοψαν το ασκούμενο επάγγελμα διότι είχαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ενώ Βρισκόταν σε αναμονή έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης με τη δικαιολογημένη προσδοκία λήψης αναδρομικών συντάξεων  από την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος, ενημερώνονται σήμερα για την επικείμενη απόρριψη του αιτήματος τους και εκφράζουν την πρόθεση  τους να προσβάλλουν την απορριπτική απόφαση  με ένσταση στην Τ.Δ.Ε και με ένδικα μέσα .

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή θεωρούμε ότι η αναδρομικότητα  του Νόμου εμπεριέχει ουσιαστικούς κινδύνους  για πολλούς γονείς με ανάπηρα τέκνα να αποκλεισθούν από το νόμιμο δικαίωμα τους για συνταξιοδότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου νόμου 3232/2004 άρθρο 5 όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 140 του Ν. 3863/2010.

Επειδή θεωρούμε ότι είναι θέμα ισονομίας και κοινωνικής ευαισθησίας η επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται.

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

Σε ποιες  άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να αναιρεθεί η αδικία που δημιούργησε η αναδρομικότητα του νόμου 3996/2011 άρθρο 37.»