Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε την Τετάρτη στην παρουσίαση βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου στη Χαλκίδα. Για να εμποδίσει και άλλα στελέχη να παρευρεθούν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε την ίδια ώρα σύσκεψη υπουργών και υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», στις 7 το βράδυ.

Αλλά και σε αυτή τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κινδυνεύει να βρεθεί για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την κριτική του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Συστηματικά, το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποδομεί τη στρατηγική Βενιζέλου και πρεσβεύει μια νέα προοδευτική Κεντροαριστερά που δεν θα είναι παρακολούθημα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε το προοδευτικό πρόσημο της παράταξης, αποϊδελογικοποίησε το κόμμα, προκάλεσε ρήξη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και άλλα κορυφαία στελέχη και αποδυνάμωσε την εκλογική βάση.

Η κριτική του απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο εμπεριέχει πολιτικά και οικονομικά στοιχεία και αυτό την καθιστά πιο οδυνηρή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Βασικό του επιχείρημα είναι ότι με την ακολουθούμενη πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου η κρίση επανέρχεται. «Από την ημέρα των ευρωεκλογών και μετά τον ανασχηματισμό δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα», δηλώνει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι τα μπρος-πίσω με τις μεταρρυθμίσεις επιβραδύνουν την ανάπτυξη. «Η χώρα δεν έχει ηγεσία. Θέλουν να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο αυθεντικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας», δηλώνει στις συνεντεύξεις του.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε, μάλιστα, ότι «έχει να δημοπρατηθεί έργο από τον Απρίλιο και εμείς ψάχνουμε κάθε μέρα τους 180. Τι θα πούμε στα παιδιά μας; Πού θα φανεί ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο;».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κινείται δραστήρια στα θέματα του υπουργείου του επιταχύνοντας τα μεγάλα οδικά έργα, πολλαπλασιάζει τις επαφές του με συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Στους συνομιλητές του τονίζει ότι το υπουργείο Υποδομών είναι το μοναδικό που υπέγραψε συλλογικές συμβάσεις χωρίς να επιβαρύνει ούτε 1 ευρώ τον Προϋπολογισμό και διαμηνύει ότι υπάρχει τρόπος να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά των ΔΕΚΟ χωρίς απολύσεις και ρήξεις με τους εργαζομένους.

«Η χώρα δεν έχει ηγεσία. Θέλουν να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο αυθεντικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας»

Η αναβολή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για το 2015 αποτελεί για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μια προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να αποφύγει την αναμέτρηση και την κριτική.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, βλέποντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σχεδιάζει τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Παράταξη, ξεκίνησε νέο αντάρτικο εναντίον του, φιλοτεχνώντας παράλληλα ένα πιο λαϊκό και κεντροαριστερό προφίλ, με μια σειρά εξαγγελιών ως υπουργός Μεταφορών για πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Ο ίδιος φροντίζει να δίνει δείγματα γραφής «δημοκρατικού σοσιαλισμού», επιχειρώντας να εκφράσει το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», χωρίς λαϊκισμούς, και με διακριτό τρόπο να βγει απέναντι τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη για τα έργα υποδομής στο νησί ήταν, κατά πολλούς, μια καθαρά ηγετική εμφάνιση, συνοδευόμενη και από δηλώσεις για την ανάγκη νέας ηγεσίας του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου.
«Μην πιστέψει κανείς ότι ο τόπος θα μείνει χωρίς τη Δημοκρατική Παράταξη. Η Δημοκρατική Παράταξη έχει ανάγκη από φυσική ηγεσία. Θα τη βρούμε όλοι μαζί μέσα από τον διαρκή αγώνα για να αλλάξουμε τη χώρα…», ήταν η δήλωσή του.

iefimerida.gr