Με την εξέταση του συστήματος παροχών υγείας στην Ελλάδα αναμένεται να ασχοληθεί στο προσεχές διάστημα αναλυτικά η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.

Η Task Force θα επικεντρώσει στη χρηματοδότηση του συστήματος παροχών υγείας από το Δημόσιο -ήδη την Τρίτη ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση έθεσε ως πρόταση οι παροχές υγείας να συνδέονται με τον αριθμό ενσήμων που έχει ο ασφαλισμένος κάθε χρόνο- καθώς οι ασφαλισμένοι πληρώνουν σημαντικά ποσά για τις υπηρεσίες υγείας με την οικονομική επιβάρυνση να είναι από τις υψηλότερες σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Αυτή η οικονομική επιβάρυνση έχει συμβάλει οι ασφαλισμένοι να έχουν τη χειρότερη εικόνα στην Ευρώπη για τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν, την ώρα που έχουν τους διπλάσιους γιατρούς από όσους χρειάζονται, επάρκεια νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, υπερεπάρκεια ιατρικών εξοπλισμών, αλλά και έναν εύρωστο ιδιωτικό τομέα υγείας.

Η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αναμένεται να ασχοληθεί με τη διασύνδεση της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς με το σύστημα παροχών υγείας, μέσω ενός σχήματος συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία.

Μια τέτοια πρόταση -που εφαρμόζεται στη Γαλλία- θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αξιοποιώντας την υψηλή εξειδίκευση της ασφαλιστικής αγοράς στον διακανονισμό των ζημιών, με τη δημιουργία κοινού μηχανισμού «εκκαθάρισης απαιτήσεων» από τον ΕΟΠΥΥ και την ασφαλιστική αγορά.

Σημειώνεται πως το «γαλλικό μοντέλο» οργάνωσης του τομέα υγείας, το οποίο προβλέπει ότι η βασική ευθύνη της παροχής υπηρεσιών υγείας παραμένει στο κράτος, αλλά καθορίζει διαφορετικά ποσά απαλλαγών και ποσοστά συνασφάλιση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τις νοσοκομειακές υπηρεσίες, τα φάρμακα και τα λοιπά ιατρικά είδη.

Newsroom ΔΟΛ