Συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές του εμπορικού κόσμου κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία», τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος εμφανίστηκε σκληρός λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων μελετών πριν την έκδοση της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Ο δικηγόρος των εμπόρων επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι η με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.

Επισήμανε επίσης, ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού. Εξάλλου το 85% των εμπόρων διαφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως τόνισαν οι έμποροι,  μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, καταδεικνύει ότι με την λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα, ούτε και κερδοφορία.

Τονίζουν ακόμη ότι η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επισημαίνουν δε, ότι η απόφαση είναι «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς λόγω του ανταγωνισμού αναγκάζονται να εργάζονται και την μοναδική ημέρα της εβδομάδος που είχαν αργία.

Ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε από την πλευρά του ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν έχουν το ίδιο έννομο συμφέρον οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες.

Η δικηγόρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να «βαδίσουν» τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, καθώς ο τουρίστας δεν μπορεί να ξέρει πότε τα καταστήματα είναι ανοικτά και πότε όχι.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ρίζος είπε: «Δηλαδή θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει; Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».

Από την πλευρά του οι συνήγοροι του Δημοσίου, υποστήριξαν, μεταξύ  άλλων, ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας σημριώνοντας  ότι πολλοί  κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Ολομέλειας του ΣτΕ «ποιες ήταν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές», οι εκπρόσωποι του δημοσίου απάντησαν ότι τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αδειών των υπαλλήλων δεν μπορούσαν να προσκομίσουν στο ΣΤΕ στοιχεία και για το λόγο αυτό θα τα προσκομίσουν τώρα.

«Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη. Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία» σχολίασε σε έντονο ύφος ο κ. Ρίζος.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών -Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και δέκα έμποροι.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.