Η Αναπτυξιακή Ημαθίας Α.Ε. –ΑΝ. ΗΜΑ. Α.Ε. είναι εταίρος του εγκεκριμένου από την ΕΥΕ ΠΑΑ – Ανταγωνιστικότητα Σχεδίου διατοπικής συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» (ΟΠΣΑΑ 181575), που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Μέτρου 421 «Διατοπική και Διακρατική συνεργασία», του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013 και το οποίο εκπόνησε και συντονίζει η ΟΤΔ Πάρνωνα.
Εταίροι του Σχεδίου είναι οι ακόλουθες είκοσι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας: Αναπτυξιακή Αχαΐας, Αναπτυξιακή Βορ. Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αναπτυξιακή Πέλλας, Αναπτυξιακή Πηλίου, Αναπτυξιακή Πιερική, Αναπτυξιακή Σερρών, Αναπτυξιακή Φθιωτική, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.
Το διατοπικό Σχέδιο συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» αφορά στην ανάδειξη των εκλεκτών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή των Εταίρων, με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
Ακριβώς όπως το Διατοπικό σχέδιο προβλέπει, η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας θα μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα,
προσφέροντας μια σύγχρονη οπτική της ελληνικής κουζίνας, η οποία βασίζεται στη χρήση εξαιρετικών τοπικών προϊόντων με συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, σε συνδυασμό με παραδοσιακές συνταγές και γαστρονομικές συνήθειες, ιδωμένες με σύγχρονο μάτι. Τα προϊόντα της ελληνικής γης, ενταγμένα στις διατροφικές μας συνήθειες και τη γαστρονομική μας κουλτούρα, μπορούν να γίνουν «πρεσβευτές» της ιδιαίτερης πολιτισμικής μας ταυτότητας στον τομέα της γεύσης και να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη.
Εργαλείο ανάδειξης της ελληνικής διατροφής γενικότερα και της γαστρονομικής κουλτούρας κάθε τόπου ειδικότερα είναι το Δίκτυο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που θα συστήσουν οι ΟΤΑ και οι παραγωγικοί φορείς της Ελλάδος. Το Δίκτυο θα δημιουργηθεί και θα υποστηριχθεί από το Σχέδιο και θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα, εκπροσωπώντας όλες τις περιοχές της Ελλάδας με αναγνωρισμένα, φημισμένα, χαρακτηριστικά και ποιοτικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο της δράσης 5 «Συναντήσεις – Τεχνική Υποστήριξη» του Σχεδίου, η Η Αναπτυξιακή Ημαθίας A.E. – ΑΝ.ΗΜΑ.Α.Ε. ανέλαβε και διοργανώνει την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10.00 π.μ. στο ξενοδοχείο «ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ» στο Μετόχι Βέροιας την 2η συνάντηση των εταίρων του Σχεδίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00 – 10:10 Προσέλευση

10:15 Καλωσόρισμα συμμετεχόντων από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΝΗΜΑ και Πρόεδρο της ΕΔΠ LEADER: κ. Κωνσταντίνο Καραπαναγιωτίδη.
Χαιρετισμοί Επισήμων

10:30 Συνοπτική παρουσίαση πορείας του Διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».
Εισηγητής: Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Παρουσίαση μελέτης στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 1.1. «Επιστημονική παρουσίαση της διατροφικής αξίας της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων ποιότητας».
Εισηγητής: Ουρανία Παυλή, Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) στην Μοριακή Βελτίωση και Βιοτεχνολογία, MSc ειδικότητας: Plant Breeding & Genetic Resources, πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.