Η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (ΕΚΑΔΕΗ) σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) Δήμου Βέροιας διοργανώνουν κινηματογραφικό διήμερο, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Αντωνιάδου 19, Βέροια).

Τίτλος αφιερώματος: “Movies go to Britain” \ «Ο αμερικανικός κινηματογράφος επισκέπτεται την Βρεταννία»

Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

– Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, ώρα έναρξης 08:30 μ.μ.
“Pride and Prejudice” \ «Υπερηφάνεια και προκατάληψη» (2005)
ΣΕΝΑΡΙΟ: Deborah Moggach
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Joe Right
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Keira Nightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Judi Dench
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Jane Austen (Τζέιν Ώστιν), η ταινία αφηγείται την πορεία προς την ωριμότητα πέντε κοριτσιών – αδελφών μιας επαρχιακής οικογένειας. Ο ρομαντισμός και η οικογένεια, ο γάμος και η ευπρέπεια, βασικά θέματα που αποσχολούν την συγγραφέα, παρουσιάζονται μέσα από μια σειρά παρεξηγήσεων που οδηγούν στην δικαίωση και επιβράβευση της ηρωίδας Elizabeth (Keira Nightley). Προβάλλεται με την υποστήριξη της «Αμερικανικής Γωνιάς» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

– Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2014, ώρα 6:00 μ.μ.
“A Fish Called Wanda” / «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» (1988)
ΣΕΝΑΡΙΟ: John Cleese, Charles Crichton
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Charles Crichton
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin
Μετά από μια επιτυχημένη ληστεία κοσμημάτων, τα μέλη μιας συμμορίας, που απαρτίζεται από Αμερικανούς και Άγγλους, προσπαθούν να οργανώσουν την διαφυγή τους από το Λονδίνο. Όταν ο αρχηγός της σπείρας συλλαμβάνεται προδομένος από κάποιους από τους ίδιους τους συνεργάτες του, δημιουργούνται ξεκαρδιστικές σκηνές, ιδίως μετά την εμπλοκή του μεγαλοδικηγόρου (John Cleese) του αρχικλέφτη, ο οποίος ερωτεύεται την πρωταγωνίστρια (Jamie Lee Curtis) και διακινδυνεύει την καρριέρα και την οικογενειακή του γαλήνη για την αγάπη της. Προβάλλεται με την υποστήριξη της «Αμερικανικής Γωνιάς» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

– Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2014, ώρα 8:00 μ.μ.
“The King’s Speech” / «Ο λόγος του βασιλιά» (2010)
ΣΕΝΑΡΙΟ: David Seidler
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Tom Hooper
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce
Βραβευμένη με 4 Όσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα, η ταινία αφηγείται την προσπάθεια του Βρεταννού βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ (Colin Firth) να ξεπεράσει τον τραυλισμό που τον ταλαιπωρεί και τον γελοιοποιεί στα μάτια των υπηκόων του. Καθώς στέφεται βασιλιάς, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του και νόμιμος διάδοχος παραιτείται από τα δικαιώματά του, ο νέος βασιλιάς ζητά τη βοήθεια ενός Αυστραλού λογοπαιδικού (Geoffrey Rush) για να ξεπεράσει το πρόβλημα και τον εαυτό του.

Σε όλες τις ταινίες θα υπάρχει υποτιτλισμός στα ελληνικά. Είσοδος ελεύθερη.

Η Ένωση καθηγητών αγγλικής ευχαριστεί θερμά τα Οινοποιεία Μπουτάρη για την ευγενική δωρεάν παραχώρηση του εξαιρετικού τους οίνου, που θα προσφερθεί το Σάββατο στο φουαγιέ της Στέγης μετά το πέρας των προβολών.