Ο κόσμος που κατέκλισε από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2011, τον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας, προκαλώντας το αδιαχώρητο και γεμίζοντας ασφυκτικά την κεντρική αίθουσα, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα υπέροχο παραδοσιακό πρόγραμμα με την συμμετοχή 150 και πλέον χορευτών, ηθοποιών και μουσικών.

Μέσα σε μια ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα όπου όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, παρουσιάστηκαν έθιμα και καθημερινές συνήθειες με άρωμα από τον Πόντο.

Ο χοροδιδάσκαλος της Ε.Λ.Β. κ. Βασίλης Ασβεστάς με την βοήθεια των μελών του χορευτικού τμήματος αλλά και όλων των συντελεστών κάθε ηλικίας, μετέφερε στους θεατές με ιδιαίτερα μελετημένο και παραδοσιακό τρόπο σκηνές από την  ζωή των Ποντίων με αναφορές στον γάμο, στην ξενιτιά, στον χορό, στο τραγούδι, στην οικογένεια κ.α..

Την παράσταση όπως ανέφερε και κατά την έναρξη ο χοροδιδάσκαλος κ. Βασίλης Ασβεστάς, όλοι οι χορευτές και οι χορεύτριες της Ε.Λ.Β. την αφιέρωσαν στη μνήμη του συγχορευτή τους, του Λεωνίδα Ζευγαρόπουλου.

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Β. κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης χαιρέτησε την εκδήλωση και με την ευκαιρία ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και για τις τελευταίες εξελίξεις, όπου με την ξεκάθαρη τοποθέτηση της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία συνυπέγραψε τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και παρενέβη υπέρ της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο Συμβούλιο της Επικρατείας,  δικαιώνεται ο αγώνας της Ε.Λ.Β. για την εύρεση και επικράτηση της δημοκρατικής επίλυσης του θέματος.

Επίσης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Παρχαρίδης σε μια σύντομη αναφορά του από το βήμα, συνεχάρει την Ε.Λ.Β. για την δυναμική και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε και δήλωσε ικανοποιημένος για τις θετικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην παράσταση συμμετείχαν επίσης μουσικοί 2ης και 3ης γενιάς Ποντίων, καταγόμενοι από διάφορες περιοχές του Πόντου, ενώ τα «Κοτσαμάνια» του Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Τετραλόφου Κοζάνης αναβίωσαν στη σκηνή το πανάρχαιο έθιμο των «Κοτσαμάνων» ή «Μωμόερων».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Α. Σιδηρόπουλος, η Δήμαρχος Βέροιας κα. Χ. Ουσουλτζόγλου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Δ. Μούρνος και κα. Δ. Μπαλτατζίδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Ν. Μαυροκεφαλίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Δ. Συντίλας, ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Μωυσιάδης, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας κ. Γ. Μιχαηλίδης και κ. Ι. Καμπούρης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Δ. Δάσκαλος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βέροιας κ. Α. Καγκελίδης και κ. Μ. Σουμελίδης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας της Π.Ο.Ε. κ. Γ. Παρχαρίδης και κ. Γ. Γεωργιάδης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Λ. Σαρβανίδης και οι πολιτιστικοί φορείς, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα», η Θρακική Εστία Βέροιας, το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς « Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ », η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Κοπανού «Η Μίεζα», ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τριποτάμου, ο Σύλλογος Κιβωτιανών Ν. Ημαθίας, ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «Καλλιθέα», ο Σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και  ο Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά, τον Δήμο Βέροιας, την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, την εκκλησία Αγ. Αντωνίου, την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και Νικοδήμου, τον κ. Ι. Κουκουλιό (Ανθοπωλείο, Μ. Καρακωστή 11), τον κ. Κ. Μητρόπουλο (Άνθη-Φυτά, Ν.Π.Ο. Βέροιας-Νάουσας), τον κ. Ντόβα («ήχος ΝΤΟΒΑΣ»), τον κ. Γ. Χαρατσίδη (Βιντεοκάλυψη, Βενιζέλου 62), το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού «ΚΥΚΛΟΣ», τον κ. Ι. Αμαραντίδη, τον κ. Σ. Τσεντεμεϊδη, τον Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης, τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πατρίδας « Ευστάθιος Χωραφάς», τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Νικομήδειας «Αριστοτέλης», τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Άνω Ζεβροχωρίου «Ποντιακά Νιάτα», τον Φιλαθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης, τον Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου, όλο το προσωπικό του Χώρου Τεχνών, τον κ. Α. Λαζαρίδη «Hotel Lozitsi», καθώς και τα  τηλεοπτικά συνεργεία ΕΤ3, Europe1  και 4 Ε.

Τέλος το Δ.Σ. ευχαριστεί επίσης τα μέλη και τους φίλους της Ε.Λ.Β. που ακόμα μια φορά τίμησαν με την παρουσία τους όλους όσους προσπαθούν για την ανάδειξη των πολιτιστικών μας αξιών και ιδιαίτερα το Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Βέροιας – Νάουσας των κ. Α. Μαυρίδη και Α. Ψαρρά για την ευγενική χορηγία καθώς επίσης τον χοροδιδάσκαλο κ. Β. Ασβεστά και όλους τους συντελεστές της γιγαντιαίας προσπάθειας που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γ. Γραμματέας

 

 

Χ. Καπουρτίδης                                            Α. Ιντζεβίδης