Ελπίδες πως θα υπάρξει και συνέχεια των… αποκαλύψεων στο λόφο Καστά όπου βρίσκεται ο τύμβος που ερευνά η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της γεννούν τα νέα ευρήματα του τρίτου θαλάμου. Το τεχνητό όρυγμα που εντοπίστηκε στον τέταρτο χώρο μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμα, καθώς αφαιρείται το χώμα που βρίσκεται από πάνω του- και αυτό ίδιας ποιότητας με την άμμο που βρέθηκε στους υπόλοιπους δυο χώρους-, ωστόσο οι προσδοκίες πως με την αποσφράγισή του θα λυθεί το μυστήριο με τον «ένοικο» ή τους «ένοικους» μεγαλώνουν!

Η ύπαρξη του ορύγματος, επιβεβαιώνει το σενάριο εργασίας που έκανε την περασμένη Τρίτη η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ότι η επιδαπέδια σφράγιση που εντοπίστηκε ενδεχομένως να δώσει τις απαντήσεις που ζητούν οι αρχαιολόγοι αλλά και ολόκληρη η χώρα στο βασικό ερώτημα: «Ποιος είναι θαμμένος στον τύμβο ή για ποιον κατασκευάστηκε».

Και μπορεί το μαρτύριο της… σταγόνας να συνεχίζεται, το όρυγμα, το οποίο σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις αρχαιολόγων δεν είναι αποτέλεσμα τυμβωρυχίας, γεννά ελπίδες πως από κάτω θα υπάρχει μια κρύπτη η οποία θα οδηγήσει είτε σε άλλο δωμάτιο είτε στον… νεκρό!

Απαντήσεις δίνει η επιδαπέδια σφράγιση;

Την περασμένη Τρίτη, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου το υπουργείο Πολιτισμού δια της εκπροσώπου του και δημοσιογράφου Άννας Παναγιωταρέα και με την παρουσία της Λίνας Μενδώνη παρουσίασε αναλυτικά τα νέα ευρήματα στο λόφο Καστά. Τα τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών αλλά και ο λαιμός που βρέθηκαν –είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του κεφαλιού βάρους εκατό κιλών- φαίνεται πως δεν συγκίνησαν τόσο την κοινή γνώμη, όσο την είχαν συγκινήσει τα προηγούμενα ανασκαφικά ευρήματα. Η ίδια αίσθηση και από το πρώτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το εσωτερικό του τάφου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις διαβεβαιώσεις της κ. Μενδώνη, πως ο συγκεκριμένος χώρος στον οποίο βρίσκονται σήμερα οι ανασκαφείς θεωρείται ο κύριος δηλαδή ο ταφικός χώρος. Η ίδια η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού βέβαια προχώρησε και στην υπόθεση εργασίας πως η συνέχιση του μυστηρίου αναμένεται να δοθεί μόλις ανοίξει η επιδαπέδια σφράγιση, αφού εντός του χώρου δεν υπήρχε άλλη θύρα. Το τεχνητό όρυγμα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι επιφάνειας, 4Χ2,10μ., και είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου ορύγματος θεωρείται από τους αρχαιολόγους σημαντική και ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανασκαφή, που πολλοί θεώρησαν πως «ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, εντοπίστηκε και το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο της πόρτας σε καλή κατάσταση. Έχει διαστάσεις περίπου 2 Χ 0,90 Χ 0,15μ. και το βάρος του είναι ενάμισης τόνος. Χθες μάλιστα, επιχειρήθηκε και η απομάκρυνσή του.

Βρέθηκε επίσης ένα μεγάλο τμήμα του ψηφιδωτού με την αρπαγή της Περσεφόνης που εντοπίστηκε μπροστά από τον τρίτο θάλαμο, ενώ το πάζλ ολοκληρώνεται με τις… ψηφίδες που εντοπίζονται όσο κοσκινίζεται το χώμα του τετάρτου χώρου.

Στον τύμβο και η «Εγνατία Οδός Α.Ε.»

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Karfitsa πως στο λόφο Καστά βρέθηκαν μελετητές και στελέχη της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.» προκειμένου να παρέχουν στους αρχαιολόγους βοήθεια. Η επίσκεψη υπαλλήλων της Εγνατίας Οδού Α.Ε. έγινε κατόπιν συνεννόησης της Μενδώνη με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο. «Έγινε αυτοψία από τεχνικούς γιατί όπως έχουμε πει στον τύμβο επικρατούν συνθήκες ορυχείου. Ήρθαν για να μας πουν τι μηχανήματα χρειαζόμαστε και να μας τα προσφέρουν. Τα μηχανήματα θα εγκατασταθούν αύριο το μεσημέρι» ανέφερε η κ. Μενδώνη σε ερώτηση της Karfitsa και συμπλήρωσε πως και στο παρελθόν σε άλλες ανασκαφές ζητήθηκε η βοήθεια ειδικών.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη ζήτησε τη συνδρομή των υπαλλήλων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχουν φόβοι κατολισθήσεων εντός του μνημείου

Η ίδια η κ. Περιστέρη σε νεότερες δηλώσεις της μίλησε για τύμβο ενός σπουδαίου προσώπου, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο το περιεχόμενό του να έχει κλαπεί από τυμβωρύχους. Την παρουσία ανθρώπων άλλωστε επιβεβαίωσε και η κ. Μενδώνη την περασμένη Τρίτη λέγοντας ότι μέχρι το σημείο όπου εργάζονται σήμερα οι αρχαιολόγοι υπάρχουν δείγματα ανθρώπινης παρουσίας, «η πόρτα άνοιξε και έκλεισε τουλάχιστον μια φορά» είπε χαρακτηριστικά η Γ.Γ. Πολιτισμού, ενώ βέβαιο θεωρείται το γεγονός ότι η άμμος στο μνημείο τοποθετήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο του μνημείου.

karfitsa.gr