Όσο και εάν σας ακούγεται περίεργο η ώρα της ημέρας που θα λάβουμε ένα φάρμακο θα καθορίσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν πάρουμε ένα φάρμακο μια συγκεκριμένη ώρα, δεν θα δράσει αποτελεσματικά, εμείς λέμε πότε δρα αποτελεσματικότερα. Άρα η ώρα της ημέρας μπορεί να καθορίσει την αποτελεσματικότητα εκατοντάδων φαρμάκων και αυτό γιατί πολλά από αυτά επηρεάζονται από το βιολογικό μας ρολόι.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια τμήμα Ιατρικής και τμήμα φαρμακολογίας, χαρτογράφησαν τα γονίδια συγκεκριμένων οργάνων του σώματος και διαπίστωσαν πότε λειτουργούν καλύτερα, τη μέρα, ή τη νύχτα.

Έτσι βρήκαν ότι το ήπαρ βρίσκεται στα καλύτερα του το βράδυ, οι νεφροί μέχρι το απόγευμα, τα επινεφρίδια νωρίς το ξημέρωμα, οι πνεύμονες το μεσημέρι και η καρδιά το πρωί.

Η σκέψη λοιπόν των επιστημόνων είναι πως όταν λαμβάνουμε τα φάρμακα για κάποιο όργανο τη στιγμή που βρίσκεται στα καλύτερα του τότε και το αποτέλεσμα μας, θα είναι εντυπωσιακότερο.

Δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως πολλά φάρμακα έχουν περιορισμένο χρόνο δράσης οπότε το καλύτερο για να επιδράσουν θα είναι όταν βοηθούνται από τα ίδια τα όργανα.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν 120 από τα 250 φάρμακα που βρίσκονται στη λίστα των «απαραίτητων φαρμάκων» του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής John Hotjenis, τόνισε: «Μέχρι πρότινος δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία στη χρονοβιολογία, δεν έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα, ο μεταβολισμός και η τοξικότητα των περισσότερων φαρμάκων κατά τις διαφορετικές ώρες της ημέρας. Για τα περισσότερα φάρμακα, πρέπει να διεξαχθούν πλήρεις έρευνες σε ζώα και μετά κλινικές μελέτες, αλλά τώρα ξέρουμε πότε είναι πιθανότερο να δρουν και πότε όχι. Για παράδειγμα η χαμηλή δόση ασπιρίνης που μειώνει την αρτηριακή πίεση πρέπει να λαμβάνεται πριν από το νυκτερινό ύπνο για καλύτερα αποτελέσματα. Όμως τουλάχιστον το 50% των ασθενών την παίρνουν το πρωί γιατί δεν γνωρίζουν»

Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS). Οι επιστήμονες εκτιμούν πως όταν αρχίσει να συγχρονίζεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων με την λειτουργία του εκάστοτε οργάνου, θα υπάρξει καλύτερη αποτελεσματικότητα.

 invitromagazine.gr